Als eigenaar van een kleine onderneming weet je dat het sluiten van een verkoopovereenkomst cruciaal is voor de groei en het succes van je bedrijf. Veel eigenaren van kleine ondernemingen vragen zich af of ze iets specifieks kunnen doen om hun verkopen te verhogen. Wij helpen je een eindje op weg met deze 10 tips om meer sales te genereren. En als je nog meer tips nodig hebt over sales, dan is Kennisdomein de juiste website die je verder kan helpen. Bij Kennisdomein lees je namelijk hele interessante artikelen over tal van onderwerpen. Er wordt geschreven door professionals uit het veld, vanuit de passie om te delen met iedereen die zijn kennis wil verrijken.

1. Stel vragen en luister

business-meeting-vergadering

Vaak onthoudt jouw prospect informatie, waarvan zij denken dat deze niet relevant is voor het gesprek, maar hoe meer jij weet over jouw prospect en de fijne kneepjes van hun bedrijf, hoe groter de kans is dat je succes zult hebben.

2. Breng je volledige potentieel onder de aandacht

Een geheim over hoe je de verkoop kunt verbeteren, is het delen van resultaten met je potentiële klanten. Het stelt hen in staat om te kunnen zien hoe ze kunnen groeien en hun activiteiten kunnen schalen of aan hun persoonlijke behoefte kunnen voldoen. Het maakt het voor hen gemakkelijker om te kopen wat jij verkoopt. Ze krijgen, omdat ze resultaten zien, ook meer vertrouwen. Op dit punt zijn de reviews van andere klanten ook zeer belangrijk.

3. Ga ervan uit dat je verkoopt

Eén van de beste tips voor het sluiten van een verkoopovereenkomst is aan te nemen dat de persoon aan de andere kant van de tafel al de beslissing heeft genomen om jouw product of jouw dienst te kopen. Hier zijn een paar redenen voor:

  • Afhankelijk van jouw branche is de kans groot dat jouw prospect al onderzoek heeft gedaan naar jouw bedrijf of jouw product en tot op zekere hoogte al heeft besloten dat ze iets van je willen gaan kopen.
  • Het vertrouwen dat je toont door uit te gaan van de verkoop, zal het gemakkelijker maken om een relatie met de klant op te bouwen. Tegen de tijd dat je klaar bent, beseffen ze niet eens dat ze iets hebben gekocht.

4. Blink uit

business

Het vinden van een product of een dienst om een probleem mee op te lossen of in een behoefte te voorzien, is in de online wereld van tegenwoordig gemakkelijker dan ooit. Je kunt eenvoudig zoeken, een paar vrienden om advies vragen of op social mediaplatforms, die je vertrouwt, inloggen en opmerkingen over het bedrijf of een product lezen. Daarom is het belangrijk dat jouw boodschap zich onderscheidt zodat klanten zich aangetrokken voelen. Jouw potentiële klanten nemen een besluit op basis van een unieke eerste indruk.

  • De boodschap moet hen aanspreken: wat is het dat ze nodig hebben (zelfs als ze nog niet weten dat ze iets nodig hebben)?
  • De bezorging van jouw bericht moet overtuigend zijn: zorg ervoor dat de berichten die je verzendt ook bruikbaar zijn.

5. Vertel je verhaal visueel

Visuals kunnen helpen om jouw boodschap actiegericht te maken. Dingen zoals video, whiteboards, afbeeldingen of clips laten zien hoe het probleem van een prospect met wat jij verkoopt wordt opgelost. Door afbeeldingen te gebruiken, creëer je contrast, wat een gevoel van urgentie kan creëren. Hierdoor zul je sneller een verkoop kunnen sluiten.

6. Het overwinnen van verkoopbezwaren

Voor een doorgewinterde verkoper is een bezwaar of een probleem een gehele nieuwe kans. Een bezwaar of een probleem houdt in dat een koper iets moet gaan ondernemen. Een potentiële klant overweegt op dat moment eigenlijk jouw zakelijk voorstel. Het overwinnen van verkoopbezwaren is de sleutel tot de verkoop. Hier zijn enkele tips en trucs, die je helpen bij het sluiten van een verkoop.

Bezwaar: ‘Je bent te duur’.

Oplossing: zet het gesprek voort.

Concurrentie is meestal een onderdeel van je verkoop. Misschien is jouw product of jouw dienst wel echt duurder dan die van de concurrent. Maar moet dat jou stoppen? Nee. Dus laat dat niet het einde van het gesprek zijn.

Bezwaar: ‘Geef mij meer’.

Oplossing: presenteer de feiten.

Veel klanten willen de perfecte combinatie van uitzonderlijke kwaliteit, een geweldige service en lage prijzen, allemaal op een presenteerblaadje voor zich zien. We weten allemaal dat het buitengewoon moeilijk is om de laagst mogelijke prijs te bieden en tegelijkertijd de hoogste kwaliteit en de beste klantenservice te kunnen bereiken. Benadruk jouw sterke punten. Heb een duidelijk gearticuleerde reden klaarliggen die duidelijk uitlegt wat jouw bedrijf beter maakt dan dat van je concurrenten. Vertel je klanten wat ze zullen ontvangen en waarom het zo geweldig is. Met andere woorden, verkoop de waarde, die je product hen zal opleveren.

Bezwaar: ‘Jouw product voldoet niet aan onze behoeften’.

Oplossing: bekijk de dingen vanuit het perspectief van de klant.

Empathie is een krachtig hulpmiddel bij het overwinnen van een verkoopbezwaar.

Je kunt een geweldige verkoper zijn en je kunt een potentiële klant misschien één of twee keer iets laten kopen, maar als je product uiteindelijk niet aan de behoeften van de mensen voldoet, gaan ze ergens anders heen. Neem de tijd om de mentaliteit van jouw potentiële klanten te evalueren. Dit is het gemakkelijkste wanneer je echt door de ogen van de klanten kijkt en je zo jouw aanpak kunt aanpassen. Je begint punten te maken, die zowel hun emoties als het logische deel van hun hersenen aanspreken.

7. Wees niet bang om vooraf te veel weg te geven

zak-producten

Natuurlijk moet je worden gecompenseerd voor jouw tijd en voor jouw kennis. Maar veel te veel ondernemers, vooral die in de professionele dienstverlenende sector, geven van tevoren niet voldoende uitleg en informatie. Wanneer je meer informatie geeft, geef je je klanten meer mogelijkheden en dat bouwt ook een band op.

8. Begrijp wat je klanten motiveert om te kopen

Investeer tijd om te ontdekken wat jouw klanten (of prospects) motiveert. Neem de tijd om hun behoeften, uitdagingen, zorgen en angsten te leren kennen. Deze moeite zal zich later zeker terugbetalen. Naarmate je meer te weten komt over jouw klanten, kun je jouw klanten beter dingen uitleggen zodat ze langzaam aan steeds meer van de verkoop overtuigt raken. Mensen kopen omdat ze een probleem hebben en een oplossing nodig hebben. Begrijp de behoefte van de klant, los die behoefte op en het sluiten van de verkoopovereenkomst zal een fluitje van een cent zijn.

9. Een beslissing forceren

samenwerken-business

‘Misschien’ is een ramp. Het is niet goed voor jou en het is niet goed voor de klant. Je weet niet zeker of de klant klaar is (of ooit zal zijn) om iets van je te kopen en de klant wacht op een oplossing. Als je weet dat potentiële klanten over voldoende informatie beschikken om een beslissing te kunnen nemen, moet jij ze ertoe aanzetten om ook echt een beslissing te nemen. De volgende keer dat je een verkoopgesprek met een potentiële klant voert, vraag hem dan niet om iets van je te kopen – vraag gewoon om een beslissing te nemen. Er is een verschil. En ongeacht wat die beslissing ook mag zijn, het zal duidelijkheid scheppen.

10. Geef altijd net iets meer dan men verwacht

Als je ervoor wilt zorgen dat klanten keer op keer bij je kopen en dat ze anderen over je vertellen, is het van cruciaal belang dat je ook je woord houdt. Het betekent niet dat je iets moet doen waardoor je geld verliest. Als je meer tijd nodig hebt, geef dan iets extra’s. Een klein gebaar kan een groot effect op de klant hebben.

Laat een reactie achter