Hoewel het heerlijke klimaat in de zomer je in staat stelt om te genieten van de BBQ in de achtertuin en het lekker buiten eten, zijn er toch enkele dingen die moeten worden gedaan om ervoor te zorgen dat je gezin en vrienden comfortabel van het fantastische klimaat kunnen genieten.

Het warme en zonnige weer betekent ook dat je ervoor moet zorgen dat je tuin veel schaduw heeft, om zo je gasten koel te houden en je kinderen en je huisdieren te beschermen tegen de zon.

Om ervoor te zorgen dat jouw terras, jouw zwembad of andere plekken buiten het hele jaar door comfortabel en bruikbaar zijn bespreken we in dit artikel vijf functionele en stijlvolle manieren om meer schaduw in de buitenruimtes te creëren.

1. Plant bomen

villa met tuin

Bomen die voor veel schaduw zorgen, zijn een voor de hand liggende keuze en een milieuvriendelijke en goedkope manier om meer schaduw in je buitenruimte te creëren. Je zult natuurlijk wel voor een soort boom moeten kiezen die wijd uitgroeit en zo schaduw geeft, maar een kwekerij bij jou in de buurt kan je zeker advies geven of je kunt een tuinman in de arm nemen. Veel bomen die schaduw geven zijn bomen die blad verliezen. Mensen die in Zuid-Californië wonen en het ook heerlijk vinden om in de herfst en de winter buiten te zijn, moeten voor bomen kiezen die het hele jaar door blad hebben.

Het probleem met deze soorten bomen is echter wel dat het vele jaren zal duren voordat een jonge boom groot genoeg wordt om een aanzienlijke hoeveelheid schaduw te kunnen bieden. Maar het eindresultaat is zeker het wachten waard. Sommige huiseigenaren creëren zelfs volledige buitenruimtes onder het bladerdak van een boom die schaduw geeft omdat ze zo een heerlijk plek uit de zon hebben, die functioneel, mooi en geïntegreerd in de natuur is.

Houd er ook rekening mee dat strategisch geplante bomen de kosten en het energieverbruik bij het verwarmen en het koelen van je huis kunnen verlagen.

2. Zet een tuinhuisje neer

grind tuin

Het neerzetten van zelfs een klein tuinhuisje in je achtertuin of in je voortuin creëert een overdekte zithoek waar je kunt lezen, je kunt ontspannen of vrienden kunt ontvangen. Het plaatsen van een tuinhuisje zorgt direct voor een buitenruimte met zijn eigen schaduw en bescherming tegen bijvoorbeeld wind of regen en is dus een geweldige optie voor huiseigenaren die de ruimte en het budget hebben om meer waarde aan hun huis toe te voegen. Als een toegevoegde bonus, zullen de verschillende gebieden rond het huisje ook schaduw bieden en dus hebben je kinderen of honden nog meer schaduwrijke ruimte buiten om lekker te kunnen spelen of om zich te kunnen ontspannen.

3. Investeer in een goede parasol

fratello-parasol

Het neerzetten van een tuinparasol is één van de snelste manieren om schaduw in je tuin te krijgen, dus als je een etentje organiseert en slechts enkele uren meer schaduw nodig hebt, kunnen parasols je beste optie zijn. Natuurlijk moet je om de perfecte parasol te kunnen vinden wel even goed rondkijken. Je kunt de parasol misschien online bestellen of op maat laten maken, maar je kunt een simpele parasol ook in verschillende kleuren bij tuincentra en winkels voor woninginrichting kopen. Je kunt zelfs net voor en tijdens het zomerseizoen parasols in supermarkten vinden.

Je kunt kiezen voor eenvoudige parasols met een stok die je in een gat steekt dat zich in het midden van de meeste terrastafels bevindt of je kunt kiezen voor de soorten met een voet zodat je je parasol kunt verplaatsen en op meerdere plekken buiten in je tuin schaduw kunt maken. Deze parasols zijn vaak wel wat duurder, maar eigenlijk moet je op dit gebied niet willen besparen want goedkope parasols of voeten gaan snel stuk en dan is goedkoop uiteindelijk toch duurkoop. Ook kan een constructie waarbij de parasol snel kan omvallen gevaarlijk zijn.

Omdat parasols maar op beperkte gebieden tegelijk schaduw geven, is deze optie het beste wanneer je slechts op bepaalde plekken die bescherming tegen de zon nodig hebt.

4. Zet een mobiel zonneluifel neer

Als je slechts af en toe wat extra schaduw nodig hebt, is het waarschijnlijk de kosten niet waard om een permanent zonneluifel te laten installeren. Als dit het geval is een mobiel zonneluifel dat je gemakkelijk kunt neerzetten om tijdelijke schaduw te bieden waar jij dat nodig hebt een beter idee. De voordelen van deze optie zijn de mogelijkheid om de schaduw naar behoefte te verplaatsen en de mogelijkheid om je luifel uit het zicht op te bergen wanneer deze niet in gebruik is. Hoewel je zeker meer kunt uitgeven aan een product van hogere kwaliteit of dat er stijlvoller uitziet, is een ander voordeel dat je deze mobiele luifels goedkoop en bijna overal verkrijgbaar zijn.

5. Installeer vaste zonneluifels

Vaste luifels worden meestal gewoon zonneluifels genoemd, maar we gebruiken de term hier om onderscheid te maken tussen de hierboven genoemde mobiele luifels en de meer permanente optie waar we het hier over hebben. Een vast zonneluifel is meestal gemaakt van dezelfde weerbestendige stof als het mobile luifel, maar dit zonneluifel wordt echt vast gemaakt aan de gevel van de woning. Deze zonneluifels zijn semi-permanente oplossingen voor meer schaduw maar ze zijn niet helemaal permanent, omdat je ze meestal wel vrij gemakkelijk kunt verplaatsen of weer kunt verwijderen, maar ze moeten wel worden gemonteerd. Je kunt deze luifels voor de ramen of boven een terras gebruiken.

Laat een reactie achter