TikTok is een van de snelst groeiende sociale media-apps ooit – en daar is een goede reden voor. Korte video’s veroveren de sociale mediawereld stormenderhand, waarbij zowel merken als makers een aantal virale momenten en kansen zien om hun platforms te laten groeien.

Je hebt echter nog steeds de hulp nodig van ouderwetse TikTok-marketing en een paar bruikbare tips om je volgers te laten groeien en je virale potentieel te maximaliseren.

In dit artikel bespreken we 17 manieren om meer volgers te krijgen op TikTok, zodat je vandaag nog kunt beginnen met het maken van inhoud en het betrekken van je publiek.

Waarom volgers krijgen op TikTok belangrijk is

Het beginscherm van TikTok is opgedeeld in twee verschillende feeds: “Volgen” en “Voor jou”. Terwijl de For You-pagina wordt bepaald door het algoritme van TikTok, wordt de Following-feed alleen gevuld met video’s van de accounts die de gebruiker volgt. Dit betekent dat hoe meer volgers je hebt, hoe meer Following feeds je video’s zullen weergeven en veel gebruikers gaan heen en weer tussen de feeds.

Er zijn manieren om je inhoud op de pagina Voor jou te krijgen, maar als je video’s worden gezien door degenen die jou volgen, kan je inhoud ook viraal gaan, krijg je meer betrokkenheid en kunnen die volgers klanten worden.

TikTok is een van de enige sociale mediaplatforms met een feed specifiek voor mensen die de gebruiker volgt, waardoor volgers op dit platform nog waardevoller zijn dan op andere. Ontdek hoe je je volgers kunt laten groeien zodat je een betrokken publiek van TikTok-gebruikers kunt opbouwen.

1. Identificeer je doelgroep

De eerste stap in het laten groeien van je volgers op elk sociaal kanaal is ervoor zorgen dat je weet op wie je je moet richten met je content en dat je content maakt die je doelgroep leuk vindt.

Er zijn een paar manieren om je TikTok-volgers te laten groeien.

Ten eerste, overweeg om te kijken naar concurrenten en influencers in jouw branche. Wat voor soort inhoud plaatsen zij? Maak aantekeningen over de populairste video’s en gebruik ze om je eigen unieke ideeën te bedenken.

Denk vervolgens na over het soort inhoud dat je publiceert op je andere feeds. Hoewel de inhoud die je op TikTok publiceert waarschijnlijk heel anders zal zijn, kun je toch een aantal algemene trends en inhoudstypes of ideeën aanwijzen waarvan je weet dat ze goed zullen presteren.

Neem tot slot even de tijd om je klantpersona opnieuw te bekijken en herinner jezelf aan hun voorkeuren en afkeuren. Wat zouden ze willen zien op een platform als TikTok?

Houd in gedachten dat het allemaal vallen en opstaan is, vooral bij een nieuw en viraal netwerk als TikTok. Je kunt een miljoen verschillende soorten video’s proberen voordat je degene vindt die echt aanslaat bij je publiek.

2. Let op trends

Trends zijn heel belangrijk op TikTok. Als je al eens op het platform hebt rondgekeken, is het je waarschijnlijk opgevallen dat een aantal video’s erg op elkaar lijken of dezelfde geluidsfragmenten gebruiken. Dat komt omdat dat type video trending is, wat de populariteit ervan bewijst. Probeer een soortgelijke video te maken die zinvol is voor je bedrijf en maak gebruik van relevante TikTok trends.

De beste manier om populaire trends te ontdekken is door veel TikTok-content te consumeren. Zoek naar terugkerende trends, uitdagingen en soundbytes die je kunt gebruiken in je eigen content.

Je kunt ook naar het gedeelte “Zoeken” van je TikTok app gaan om trending nieuws en onderwerpen te bekijken om te zien of er iets is dat je opvalt.

Je kunt ook inspiratie opdoen op basis van gebeurtenissen in het echte leven die plaatsvinden en trending zijn. Een van de grootste evenementen in 2023 was bijvoorbeeld de Eras Tour van Taylor Swift. Het kleine bedrijf Sparta Candle Co. maakte een op Taylor Swift geïnspireerde zeep genaamd “Afterglow”, genoemd naar een van haar liedjes, en maakte er een video over:

De video ging uiteindelijk viraal en het team maakte later een video over hoe die zeep binnen twee dagen hun bestverkochte product tot nu toe werd. De impact van het gebruik van trends voor content kan enorm zijn – vooral voor een klein bedrijf als dit.

3. Maak een TikTok-uitdaging

Een ding waar TikTok beroemd om is, zijn de verschillende video-uitdagingen, of het nu gaat om dansjes, uitdagingen, enz. Als je door de video’s op de app bladert, kom je waarschijnlijk een paar verschillende uitdagingen tegen. Kijk of er een geschikt is voor jouw merk of overweeg om je eigen TikTok-uitdaging te maken.

Er zijn twee soorten uitdagingen: merkuitdagingen en community-uitdagingen.

Een merkuitdaging is een uitdaging die is gemaakt en wordt gepromoot door een merk. Het gaat vaak gepaard met een hashtag om de boodschap te verspreiden.

Dat is precies wat MoonPie hier deed, met de #MoonPieChallenge. Ze introduceerden het met hun allereerste video op TikTok en volgden met nog een paar uitdagingsvideo’s.

Dit was een van hun populairdere video’s en een geweldige introductie van hun merkaanwezigheid op de app.

Maar er zijn ook community-uitdagingen die vaak worden gemaakt door populaire TikTokers waar merken ook op in kunnen springen voor hun content.

Een community-uitdaging die momenteel rondgaat is de “10 dip make-up uitdaging,” waarbij make-upartiesten make-up aanbrengen met 10 dips of druppels van elk type make-up dat ze aanbrengen. Hier is een voorbeeld:

Dit soort uitdagingen is perfect voor make-upmerken om op in te springen en hun visie op de uitdaging te geven met alleen hun make-up producten. Houd je ogen open voor dit soort uitdagingen die geschikt zijn voor jouw merk om na te doen.

4. Gebruik de juiste hashtags

Net als op Instagram, Twitter en veel andere sociale mediaplatforms helpen TikTok hashtags gebruikers om je content te vinden. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste hashtags gebruikt.

Een gewoonte die we veel mensen zien is om simpelweg alle trending hashtags in hun bijschriften te taggen. Doe dit echter niet, tenzij die hashtags echt relevant zijn voor wat je post. Anders ziet het er alleen maar spamachtig uit.

Begin in plaats daarvan met het intypen van relevante hashtags bij het maken van je onderschrift om te zien hoeveel weergaven die hashtags krijgen. En vergeet niet de altijd populaire #fyp of #foryou hashtags te gebruiken, die vaak worden gebruikt in een poging om op de For You pagina te komen. Hoewel het effect van deze hashtags op plaatsing niet is bevestigd, kan hun wijdverbreide gebruik het bereik van je inhoud nog steeds vergroten.

5. Publiceer TikTok video’s op de juiste tijdstippen

Het is belangrijk om de beste tijd te vinden om te posten op TikTok om het meeste bereik op je video’s te zien. Je kunt deze informatie vinden door naar je bedrijfs- of makerstools te gaan en je TikTok-analytics te bekijken.

Op het tabblad Volgers scroll je naar beneden en zoek je naar Volgersactiviteit. Hier kun je zien op welke dagen en tijden je volgers het meest actief zijn. Probeer je berichten net voor het populairste tijdstip van die dag te publiceren om de beste resultaten te zien.

Een screenshot van de volgersgegevens van TikTok analytics
Het is ook een goed idee om een logboek bij te houden van wanneer je content hebt gepubliceerd, zodat je verschillende tijdstippen kunt testen om te bepalen wat het beste werkt voor jouw merk.

6. Gebruik muziek en populaire nummers

Gebruik populaire soundbytes in je TikTok video’s om meteen de aandacht te trekken. Er zijn verschillende muziekclips, liedjes en willekeurige audioclips die steeds opnieuw worden gebruikt voor soortgelijke soorten video’s, en het gebruik hiervan kan de algehele prestaties van je video’s helpen.

Hier is een voorbeeld van Scrub Daddy, die een geluid en een video overlay gebruikt die bij het liedje past om een humoristische video te maken.

Een van de beste manieren om te weten welke geluidsclips trending zijn, is door consequent TikTok-content te consumeren en te letten op wat populaire TikTokers en andere merken delen. Kijk of je manieren kunt ontdekken om populaire liedjes te verwerken in je eigen content om je publiek te betrekken.

7. Voeg ondertiteling toe aan je video’s voor toegankelijkheid

De toegankelijkheid van sociale media zou een belangrijk onderdeel van je strategie moeten zijn. Dit omvat zaken als alt-tekst op afbeeldingen en bijschriften op video’s. Dit laatste is heel eenvoudig te implementeren op TikTok. Ten eerste kun je automatisch bijschriften inschakelen (zorg er wel voor dat je ze bewerkt zodat ze nauwkeurig zijn) of je kunt zelfs je eigen overlay met gesloten bijschriften toevoegen.

Hier is een voorbeeld van hoe dat eruit zou kunnen zien:

Veel merken zullen een beetje van beide doen, zodat ze de tekstoverlay kunnen gebruiken om extra context toe te voegen, terwijl ze ook gesloten bijschriften hebben die laten zien wat de persoon in de video zegt.

8. Deel door gebruikers gegenereerde inhoud

Als mensen je merk noemen op TikTok of video’s delen die hyperrelevant zijn voor jouw branche, vraag dan of je die video ook mag delen! (Geef ze natuurlijk wel alle eer – je kunt de originele maker taggen in het bijschrift).

Hier is een geweldig voorbeeld van door gebruikers gegenereerde content van online plantenwinkel The Sill. Ze hebben een video van een nieuwe klant die een van hun planten uitpakt opnieuw gedeeld.

Dit is een geweldige manier om meer bekendheid te geven aan hun service, tevreden klanten te laten zien en mensen een idee te geven van wat ze kunnen verwachten als ze bij hen bestellen.

9. Gebruik de juiste hashtags en maak boeiende bijschriften

Net als bij de meeste sociale mediaplatforms kunnen je begeleidende bijschrift en hashtags een grote rol spelen. TikTok hashtags kunnen je video’s helpen meer bereik te krijgen, terwijl onderschriften een geweldige manier kunnen zijn om extra context te bieden, humor toe te voegen of educatieve inzichten te geven.

Visme koos voor het laatste in hun videovoorbeeld hieronder, waarbij ze het onderschrift gebruikten om vier tips te delen bij de inhoud van de video:

Je kunt een tool als TikTok Hashtags gebruiken om hashtag-ideeën te vinden, of hashtags in het onderschriftvak typen en kijken wat de app automatisch als opties invoert.

10. Maak TikTok verhalen

Het lijkt wel of elke social media app verhalen heeft, en TikTok heeft deze functie nu ook toegevoegd. TikTok stories zijn videoclips die maximaal 15 seconden lang kunnen zijn en 24 uur op je feed blijven staan, net als andere soorten stories. Ze verschijnen als de eerste video in je feed met een “Story” banner erboven zodat bezoekers van je profiel weten dat het geen traditionele video is.

TikTok-verhalen zijn een geweldige manier om inhoud achter de schermen of andere willekeurige stukjes inhoud te delen die niet in je strategie passen, maar die je toch met je publiek wilt delen.

Dit is nog een nieuwere functie, dus het is een goed idee om ermee te beginnen voordat het meer mainstream wordt. Onderscheid je van de concurrentie door regelmatig content te delen op je TikTok stories.

11. Werk samen met TikTok influencers

Influencer marketing is een geweldige tactiek op Instagram, maar dit geldt ook voor TikTok. Met zoveel “TikTok-beroemde” gebruikers kan het samenwerken met influencers een geweldige manier zijn om je bedrijf onder de aandacht te brengen.

Hier is een voorbeeld van TikToker Jeremy Culhane. Hij maakte een video voor het merk Crocs in zijn traditionele stijl (humoristische video met willekeurige fotomontages) die natuurlijk aanvoelt, maar absoluut een marketingvideo is.

Deze video is geplaatst op het profiel van Crocs. Door een populaire TikToker te gebruiken, zullen degenen die bekend zijn met Jeremy’s werk meteen meer geïnteresseerd zijn in het bekijken van de merkvideo. Bij veel samenwerkingen met influencers wordt de video echter ook op de pagina van de influencer geplaatst, waardoor het merk een nog groter publiek kan bereiken.

Houd er rekening mee dat het werken met TikTok influencers zijn eigen kosten met zich meebrengt. Afhankelijk van je marketingbudget kun je op zoek gaan naar micro-influencers met een zeer betrokken publiek op TikTok om je influencer marketing venture te starten.

12. Maak een contentserie met meerdere video’s

Het maken van een meerdelige videoserie kan een geweldige manier zijn om je publiek aan je te binden – vooral als je doorgaat met een videoserie waarvan je hebt gemerkt dat je publiek die leuk vindt.

Hier is een voorbeeld van hoe dit eruit zou kunnen zien van Shopify, die verschillende video’s heeft gemaakt over “hot tools die je moet kennen”. Elke video behandelt een enkele tool, waardoor dit een gemakkelijk type video is om zo nu en dan te maken om nieuwe tools te delen.

Je kunt echter nog creatiever worden met deze strategie. Als je een grappige video hebt geplaatst waarvan je hebt gemerkt dat mensen die leuk vinden of er commentaar op geven en om meer vragen, geef de mensen dan wat ze willen! Reageer op reacties om extra onderdelen toe te voegen zodat de video’s allemaal aan elkaar gelinkt zijn.

13. Cross-promoot je TikTok video’s

Laat weten dat je op TikTok zit. Je volgers op andere kanalen weten misschien niet dat je een TikTok-profiel hebt aangemaakt, dus is het een goed idee om je video’s te cross-promoten op andere kanalen.

Andere platforms zoals Instagram en YouTube bieden hun eigen versies van korte videocontent, waardoor je de perfecte plek hebt om content die je hebt gemaakt voor TikTok-video’s opnieuw te gebruiken. Op sommige platforms zoals Twitter en Instagram (feed video’s) kun je video’s opslaan vanuit je TikTok feed met het TikTok logo en je handvat in de hoek van het scherm, en ze vervolgens uploaden zoals ze zijn, zodat je volgers je gemakkelijk kunnen vinden op TikTok.

Sommige platforms hebben een paar beperkingen om originele inhoud te promoten boven herpubliceerde TikTok-video’s. Instagram Reels staat geen opnieuw geplaatste video’s met watermerk toe, dus je moet de originele korte video uploaden of dienovereenkomstig bewerken. YouTube Shorts staat video’s met een watermerk van TikTok wel toe, maar er kan geen geld mee worden verdiend.

14. Gebruik TikTok functies om je publiek te betrekken

Als je meer ogen op je TikTok-profiel wilt krijgen, is een van de beste manieren om dit te doen door je met andere video’s bezig te houden. Like, becommentarieer en stitch/duet video’s van andere gebruikers.

Met Stitching kun je je eigen video toevoegen aan het einde van de clip van een video van een andere gebruiker. Dit is perfect om je eigen commentaar of extra inhoud aan een bestaande video toe te voegen.

Duetten plaatst je video naast de video van een andere gebruiker, zodat je kunt reageren op een bestaande video of deze kunt aanvullen met je eigen inhoud.

Zorg ervoor dat je video’s naait of duet die hyperrelevant zijn voor je merk. Like en becommentarieer anders video’s die je doelgroep maakt om hun aandacht te trekken.

Maak gebruik van de TikTok-integratie van Sprout Social om je videocontent in te plannen, vooral als je in bulk video’s maakt.

15. Gebruik CTA’s aan het einde van je video’s

Nog een geweldige manier om meer volgers te krijgen op TikTok? Vragen!

Probeer je video’s te eindigen met CTA’s om je profiel te bezoeken, soortgelijke video’s te bekijken of je te volgen. Je kunt dit doen door een eenvoudige tekstoverlay toe te voegen aan het einde van je video, zoals we zien in dit voorbeeld van Taco Bell.

Hoewel dit in elke video die je plaatst een slechte smaak in de mond van je bestaande volgers kan geven, zal niemand het erg vinden als af en toe een video een call-to-action bevat om je content te volgen.

Het beste moment om deze tactiek te gebruiken is als je een videoserie maakt of een meerdelige video post. Voeg gewoon een tekststicker toe die iets zegt als, “Volg ons om deel twee te zien!”.

16. Monitor je groei en maak dubbel gebruik van wat werkt

Besteed aandacht aan je TikTok analytics zodat je een duidelijk idee hebt van welke videotypes je publiek leuk vindt, dat je je op de juiste mensen richt en welke soorten video’s je moet blijven maken.

Je kunt zien welke video’s de afgelopen week het meeste bereik hebben gehad, zodat je een idee krijgt van wat er viraal gaat of trending is. Je kunt ook zien waar mensen je inhoud vinden – of ze naar je profiel zijn gegaan, het op de FYP hebben gezien, etc.

Houd voortdurend je groei, analytics, bereik, publieksgegevens en meer in de gaten om ervoor te zorgen dat je TikTok-strategie op het juiste spoor zit. Probeer succesvolle content opnieuw te maken en maak het jezelf gemakkelijk om video-ideeën los te laten die gewoon niet presteren zoals je had gehoopt.

17. Diversifieer je inhoud met advertenties

Onze laatste tip is simpelweg om uit te proberen of je een deel van je marketing advertentiebudget kunt gebruiken om je TikTok-video’s te promoten. Dit is de perfecte aanpak als je net begint, zodat je een startbasis hebt om te meten wat wel en niet werkt voor je komende video’s.

Er zijn een paar verschillende soorten TikTok-advertenties die je kunt proberen, maar voor dit doel zijn de brand takeover of in-feed advertenties je beste kans. Deze vereisen echter je eigen video-inhoud, dus begin met brainstormen over pakkende video’s die je doelgroep geïnteresseerd maken om je te volgen.

Laat een reactie achter