Mercedes-Benz maakt misschien wel de meest geavanceerde, luxueuze en prestatiegerichte auto’s ter wereld, en die status is geen toevalstreffer. Ook de MERCEDES vrachtwagens hebben een goede reputatie. Ze hebben vernieuwende en technologisch baanbrekende voertuigen geproduceerd sinds Karl Benz in 1886 de auto introduceerde die beschouwd wordt als de eerste auto met benzinemotor. Het achterin geplaatste driewielige voertuig veranderde het menselijk vervoer voorgoed en was de voorbode van de baanbrekende auto’s die Mercedes-Benz tot op de dag van vandaag blijft maken. Hier volgen enkele van de meest fascinerende hoogtepunten van de bijdragen van het befaamde autoconcern aan de autogeschiedenis.

1. Anti blokkeer remmen werden speciaal voor de S-Klasse gemaakt in 1978

S-Class in 1978 mercedes

Remmen die niet blokkeren bij volle druk op het pedaal zijn nu alomtegenwoordig. Ze hebben talloze levens helpen redden doordat ze de bestuurder in staat stellen de auto te blijven besturen – en hopelijk een botsing te vermijden – terwijl hij hard remt. Mercedes-Benz verfijnde de technologie voor het eerst met Bosch in de jaren ’70, en voegde ze in 1978 toe aan de S-Klasse. Kort daarna werden anti blokkeer remmen standaard op alle Mercedes-Benz modellen.

2. Alle CPO auto’s zijn gecertificeerd en gereviseerd door bekwame Mercedes-Benz technici

via GIPHY 

In hun streven naar compromisloze kwaliteit biedt het Mercedes-Benz CPO programma de meest begeerde late model auto’s – sedans, coupés, wagens en SUV’s – die door ervaren Mercedes-Benz technici gecertificeerd en gereconditioneerd zijn om ze zo dicht mogelijk bij nieuw te brengen als de wetten van de fysica en de tijd toelaten. Dit garandeert een als-nieuwe ervaring, van binnen en van buiten.

3. Mercedes-Benz maakte een hybride voertuig in 1906

eerste-mercedes-hybride-auto

Vroege autobedrijven speelden met een mix van elektrisch- en benzine-aangedreven voertuigen voordat zuivere benzinemotoren de overhand kregen, en Mercedes-Benz’ Mixte model was hun eerste echte hybride. Het had een gasmotor voorin met een dynamo die vonk leverde voor de twee motoren in de achternaven. De Mixte had een geclaimde topsnelheid van 100 kilometer per uur.

4. Ze waren een van de eersten die remmen en vering op alle 4 de wielen plakten

via GIPHY

Tegen de zomer van 1924 hadden alle auto’s van Mercedes-Benz remmen op alle vier de wielen, wat hielp om het streven van de firma naar veiligheid te staven. Toen, in 1931, introduceerden ze de Mercedes-Benz 170, die vering had op elke hoek van het voertuig-bladveren voor en een vernieuwende spiraalveer-opstelling achter.

5. Veiligheids kreukelzones verschenen voor het eerst op een Mercedes-Benz

eerste-kreukelzone-veiligheid-auto-mercedes

In 1951, toen de meeste Amerikaanse auto’s de meer-metaal-is-veiliger filosofie onderschreven, leidde Mercedes-Benz ingenieur Béla Barényi’s onderzoek tot een patent op speciale cellen binnen een autocarrosserie die bij een botsing zouden vervormen. Deze “kreukelzones” hielpen de kracht van de botsing bij een botsing te herverdelen en werden uiteindelijk in 1959 in Mercedes-Benz auto’s toegepast.

6. Mercedes-Benz’s AMG begon in een Duitse garage

mercedes-amg-grijs-geel

Momenteel zijn er meer dan 50 auto’s in het boek van Mercedes-Benz AMG, wat betekent dat ze de brute kracht van zorgvuldig gemasseerde motoren en het sublieme rijgedrag van race-afgestemde vering binnen relatief milde modellen bevatten. Mercedes-Benz erkende het iconische prestatiemerk – dat in de jaren ’60 werd opgericht door twee voormalige Daimler-Benz motorsport ingenieurs – officieel nadat hun zwaar gemodificeerde 300 SEL 6.8 sedan (het Rode Varken genoemd) in 1971 de tweede plaats behaalde in de 24 Uur van Spa. AMG werd officieel in de rij opgenomen in 1990.

7. Gottlieb Daimler vond onbedoeld de eerste motorfiets uit

uitvinding-eerste-motorfiets

Toen Daimler in 1885 een verticale één-cilinder motor maakte die op benzine liep, stak hij hem in een houten frame naar het voorbeeld van een fiets. Deze koele contraptie-mononiem voor de Daimler Reitwagen (rijdende wagen) of Einspur (enkelspoor)- wordt nu beschouwd als de allereerste echte motorfiets.

8. Certified Pre-owned Mercedes-Benz auto’s komen met een onbeperkte kilometergarantie

mercedes luxe auto

Voortbouwend op bijna een eeuw precisie-engineering en veiligheidsinnovatie, zijn de huidige Mercedes-Benz auto’s niet goedkoop. Gelukkig kun je via het Mercedes-Benz Certified Pre-owned (CPO) programma in een iconische auto stappen voor een toegankelijker prijs. Bovenop een beter betaalbaar prijskaartje wordt elke CPO Mercedes-Benz gekoppeld aan toonaangevende dekking: een garantie met onbeperkte kilometers tot vijf jaar, naast andere extraatjes die alleen door erkende Mercedes-Benz dealers worden aangeboden.

9. Mercedes-Benz onthulde meer dan twee decennia geleden voor het eerst een zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto’s hebben nu hun moment, maar ver terug in de jaren ’90 ontwikkelde Mercedes-Benz een autonoom systeem dat geïnstalleerd was in een W140 S-Klasse uit 1995. De auto, volgepropt met microprocessors waardoor hij toen het equivalent van een supercomputer was, reed meer dan 2.000 kilometer over de Autobahn en haalde snelheden tot 180 kilometer per uur met weinig tot geen inbreng van een menselijke bestuurder. De systemen aan boord ontwikkelden zich uiteindelijk tot wat je vindt in Mercedes-Benz’s nieuwste veilig-rijden technologie.

10. De eerste Mercedes-Benz introduceerde de moderne automobiel in de wereld

eerste-moderne-auto-wereld

Karl Benz patenteerde in 1886 zijn driewielige, benzine-aangedreven auto, waarmee zijn vrouw Bertha Benz zonder zijn medeweten overging tot een tocht van 250 kilometer door Duitsland. Hij werd aangedreven door een 954 cc viertaktmotor met één zuiger, die een verbluffende voor die tijd 0,9 pk leverde.

11. De iconische zilveren kleur kwam van gewichtsbesparing voor een race

grayscale photography of coupe

De meeste Mercedes-Benz raceauto’s – en sommige speciale en vlaggenschip-auto’s – zijn bekleed met de herkenbare zilveren tint van de firma, maar die kleur was oorspronkelijk een uit de lucht gegrepen improvisatie. In 1934 op de Nürburgring moest Mercedes-Benz’s witte W 25 raceauto met aluminium koetswerk onder de 750 kg blijven om te kunnen racen, maar hij kwam één kilogram te zwaar binnen. De manager van het raceteam besloot de verf eraf te laten slijpen, met als resultaat een fonkelend zilveren racer die uiteindelijk de race won – en een archetypische kleur verankerde.

Laat een reactie achter