Wil je een bedrijf starten en producten of diensten gaan verkopen onder een merknaam? Dan zijn er een aantal zaken die je van tevoren moet weten. Lees snel verder.

Maak een ondernemingsplan

marketing-plan-werken-laptop-schrijven

Als je een bedrijf begint is het altijd belangrijk om een ondernemingsplan te maken. Dit is niet verplicht als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, maar wel erg aan te bevelen. Een ondernemingsplan dwingt je om na te denken over hoe je jouw onderneming wilt leiden. Je denkt na over vele zaken, zoals je doelgroep, de huidige markt en je marketingstrategie. Het marketingplan is een apart onderdeel van je ondernemingsplan. Hoe uitgebreider je ondernemingsplan is, hoe makkelijker je kunt starten met je bedrijf. Ook heb je hierdoor goed inzicht in de begroting.

De Kamer van Koophandel

Net als met elk bedrijf moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost eenmalig 50 euro. Vervolgens moet je zorgen dat je alle zaken regelt voor de Belastingdienst. Zo moet je tenminste elke drie maanden btw-aangifte doen en betalen. Als je nog niet zoveel geld verdient, kun je in aanmerking komen voor de kor-regeling. Je hoeft dan tijdelijk geen btw te heffen over je diensten en/of producten. Op de website van de overheid vind je alle voorwaarden voor de kor-regeling.

De identiteit van het merk

werk-laptop-scherm

Voor je ondernemingsplan denk je ook na over de identiteit van je merk. Onder een bedrijfsnaam kunnen trouwens meerdere merken vallen. Je kunt bijvoorbeeld nu beginnen met een merk en later nog meer merken starten. Eerst starten met een merk is het meest verstandig, omdat je hierdoor je goed kunt focussen op een doel. In je ondernemingsplan omschrijf je zo precies mogelijk wat de identiteit is van je merk. Dit zijn alle uiterlijke kenmerken van het merk, zoals kleur, stijl en lettertype. Het helpt om je merk te zien als een persoon. Je kunt dan een persona ervan maken, zodat de merkidentiteit meer beeldend wordt. Naast de identiteit moet je ook nadenken over de visie en missie van je merk.

Het logo

Om je merk visueel te maken heb je een logo nodig. Dit logo moet in lijn zijn met de identiteit van het merk. Laat je logo ontwerpen door een professional. Zo wordt het logo van goede kwaliteit. Zorg wel dat je de professional een goede briefing geeft, zodat de professional weet waar hij/zij rekening mee moet houden. Als je eenmaal een logo hebt, gebruik je die op je website en alle sociale media platformen. Je kunt ook logo stickers en gepersonaliseerde stickers maken voor op je producten.

Daarnaast kan je patent vragen op je merknaam. Dit hoeft niet per se, maar kan je later wel geld opleveren. Andere bedrijven kunnen de merknaam dan niet gebruiken. Op de korte termijn is het wel een investering, omdat dit niet gratis is.

Laat een reactie achter