Terwijl sommige mensen bang zijn voor insecten, zijn anderen er juist door gefascineerd. Maar waar de meeste mensen het wel over eens zijn, is dat insecten niet in huis thuishoren. Ze zorgen niet alleen voor onhygiënische omstandigheden, maar ze zijn ook gewoon vervelend, van het gezoem van een vlieg tot de jeukende beet van een mug. Bijen, wespen en schorpioenen kunnen pijnlijke steken veroorzaken, terwijl vlooien, muggen en teken ziektes kunnen overbrengen op huisdieren of mensen. Zelfs de gewone kakkerlak kan een grote bijdrage leveren aan allergieën en astma-aanvallen, vooral bij kinderen.

Met meer dan 10 quintiljoen insecten in de wereld (dat is 10.000.000.000.000.000.000!), kan het huis beschermen tegen insecten soms aanvoelen als een verloren strijd. Gelukkig kun je, door te begrijpen wat insecten aantrekt in je huis, veranderingen aanbrengen die je voorgoed van ze afhelpen.

Net als mensen hebben insecten voedsel, water en onderdak nodig om te overleven. Door hun voedselvoorraad te elimineren en de favoriete schuilplaatsen van insecten te verwijderen, kun je het risico verkleinen dat insecten zich in je huis vestigen. De beste manier om een plaag te voorkomen is natuurlijk door insecten helemaal buiten te houden. Om dit te doen, moet je de kieren en gaten in de buitenkant van je huis dichten. Door de ingangen die insecten gebruiken om binnen te komen goed af te sluiten, kun je je kansen om insectenvrij te blijven enorm vergroten.

Klaar om te beginnen? Lees dan verder in het volgende gedeelte om te leren hoe je met eenvoudige manieren je huis kan beschermen tegen insecten!

10: Sluit je deuren goed af

Net zoals een afgesloten deur indringers buiten kan houden, kan een goed afgesloten deur ongewenst ongedierte buiten houden. Als je je ingangen zorgvuldig onderzoekt, zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over het aantal niet afgedichte kieren, die stuk voor stuk een gemakkelijke ingang vormen voor ongedierte.

Om te voorkomen dat insecten onder je deur door kruipen, installeer je een stevige stalen of aluminium drempel onder de deur. Voor een nog betere bescherming combineer je dit met een deurveger. Een deurveger is een goedkoop apparaat dat je bij de meeste bouwmarkten kunt vinden en dat helpt om de ruimte tussen de drempel en de deurbodem te bedekken. Kies nylon borstelvegers in plaats van vinyl of neopreen, want die bieden de beste bescherming tegen insecten.

Voeg afdichtrubbers of deurdichtingssets toe aan de omtrek van het kozijn om te voorkomen dat insecten langs de zijkanten of bovenkant van de deur naar binnen komen. Gebruik een doorzichtige kit om de naad tussen het deurkozijn en de muur af te dichten en ook langs de onderkant van het kozijn, daar waar het de grond raakt.

Onthoud dat al deze technieken om de deur af te dichten niet helpen als de deur open blijft staan. Als je vergeetachtige kinderen hebt, overweeg dan om een deurdranger te installeren. Dit hydraulische apparaat sluit en vergrendelt je deur automatisch nadat hij is geopend en kan worden ingesteld om de sluitsnelheid en -kracht te regelen. Je kunt betaalbare deurdrangers vinden bij je plaatselijke bouwmarkt en de gemiddelde huiseigenaar kan dit apparaat met eenvoudig gereedschap installeren.

9: Horren

inzethorren-plaatsen-raam

bron: plissetotaal

Veel huiseigenaren vertrouwen op de natuurlijke ventilatie van deuren en ramen om frisse lucht in huis te brengen. Dit kan vooral verleidelijk zijn tijdens de hete, vochtige zomerdagen. Helaas is de zomer ook de ergste tijd van het jaar voor muggen, vlooien en ander ongedierte om je huis binnen te dringen.

Om te genieten van het gevoel van frisse lucht zonder de hinder van insecten, installeer je Plissetotaal horren voor ramen en deuren. Kies een hor met een maaswijdte van 20 of fijner om het meest voorkomende huishoudelijke ongedierte buiten te houden. Het installeren van horren is relatief eenvoudig en vereist alleen basisgereedschap.

Vergeet niet dat ongedierte ook naar binnen kan sluipen via gaten of scheuren in je bestaande horren. Gebruik een schroevendraaier of schaar om de gebroken draden voorzichtig terug op hun plaats te duwen. Breng een laagje huishoudcement of doorzichtige nagellak aan om het gat af te dichten en te voorkomen dat insecten naar binnen kunnen. Als het hor gewoon langs één kant of hoek is losgekomen, gebruik dan nietjes (voor houten kozijnen) of een splijtang (voor aluminium kozijnen) om het weer aan het kozijn vast te maken.

8: Repareer scheuren

Gezien de microscopische grootte van veel insecten is het niet moeilijk te geloven dat ze het huis kunnen binnendringen via scheuren of gaten die bijna onzichtbaar zijn voor de huiseigenaar. Daarom kan het dichten van scheuren aan de buitenkant van je huis een van de beste manieren zijn om je huis tegen insecten te beschermen. Een goede richtlijn om in gedachten te houden is de volgende: Als een potlood in een scheur of spleet kan glijden, kan een jonge muis er ook doorheen, net als een eindeloze stroom insecten.

Begin met de buitenkant van je huis kritisch te bekijken. Zoek naar beschadigde of ontbrekende stukken gevelbekleding, scheuren in funderingen, loszittende of afbrokkelende bakstenen en verrot hout. Je zult verbaasd zijn over hoe open en uitnodigend je huis is als je let op het aantal openingen dat je vindt.

Om ongedierte buiten te houden, kun je mortel of cement gebruiken om funderingen en gemetselde muren op te lappen. Verwijder beschadigde stenen en voeg nieuwe toe, waarbij je de voegen opvult met mortel. Vervang rottend hout of sierlijsten, en repareer of vervang beschadigde delen van de gevelbekleding. Overweeg om een laag cementgebonden backerboard aan te brengen op plekken die gevoelig zijn voor termietenschade, zoals blootliggende schuimisolatie of houten bekleding. Besteed speciale aandacht aan de daklijn, waar bijen en wespen vaak nesten bouwen. Kieren of gaten in het boeiboord of de dakrand kunnen leiden tot een gevaarlijke ontmoeting met een stekend insect in je huis.

Om je huis echt goed af te dichten en kleine scheurtjes te repareren, neem je de tijd om te genieten van de wonderbaarlijke eigenschappen van kit. Kit is goedkoop, gemakkelijk aan te brengen en kan veel doen om insecten buiten te houden. Breng kit aan rond raamkozijnen en rond luchtinlaat- en uitlaatroosters.

7: Afdichten rond doorboringen van leidingen

Als je zoals de meeste huiseigenaren bent, heb je wel eens te maken gehad met de installatie van nutsvoorzieningen. Of het nu een nieuwe kabellijn, internetservice of telefoonbedrading was, de installateurs hebben de leidingen waarschijnlijk je huis in geleid via gaten die in de buitenmuren zijn geboord. De meer consciëntieuze installateurs hebben misschien afdicht middelen of kit rond deze leidingen aan de binnenkant van je huis aangebracht, maar hoe zit het aan de buitenkant? Waarschijnlijk zijn er op zijn minst enkele nutsvoorzieningen of leiding doorvoeren in je muren die omgeven zijn door grote kieren, waardoor ze een open uitnodiging vormen voor insecten.

Enkele veel voorkomende soorten doorvoeringen in muren zijn die voor water-, gas-, elektriciteits- of airconditioningsbuizen. Controleer de hele buitenkant van je huis op dit soort openingen, want ze kunnen zich op de grond of langs het dak bevinden. Vaak kun je kabel- en telefoonleidingen vanaf buitenpalen visueel volgen om te zien waar ze je huis binnenkomen. Vergeet niet te kijken rond buitenkranen en stopcontacten.

Vul kleinere kieren of barsten op met pijpafdichting of kit. Kijk voor grotere openingen naar uitzetbaar polyurethaanschuim. Sommige installateurs voegen liever kopergaas of staalwol toe als basislaag achter dit schuim om insecten af te schrikken die zich erdoorheen kunnen boren.

6: Onderhoud je tuin

binnentuin-grasveld-palm-planten

Tuinonderhoud kan een grote invloed hebben op insectenplagen, vooral als het gaat om muggen en vlooien. Muggen hebben een watervoorraad nodig om zich voort te planten, dus het verwijderen van waterplassen in je tuin is een van de beste manieren om de muggenpopulatie te verminderen. Hierdoor kun je niet alleen beter genieten van je vrije tijd in de tuin, maar verminder je ook het aantal muggen dat je huis probeert binnen te dringen.

Om plassen te voorkomen, moet je op zoek gaan naar plekken in je tuin waar water zich ophoopt. Als je stilstaand water op je gazon vindt, heb je misschien te maken met een ophoping van riet. Door het gazon te beluchten kun je dit probleem verminderen en kan het water op natuurlijke wijze in de grond trekken. Een ander veelvoorkomend probleem is slechte drainage, wat te maken heeft met de helling van de aarde. Je kunt proberen om zelf vulgrond toe te voegen om dit te corrigeren, of de tuin professioneel laten herstraten.

Het is ook belangrijk om regelmatig afwateringskanalen te onderhouden, zoals goten en afvoeren. Houd ze vrij van bladeren, grasmaaisel en puin zodat ze effectief kunnen werken. Als je een zwembad hebt, houd het dan gechloreerd en gefilterd, zelfs als je het niet gebruikt. Ververs het water in je fonteinen of vogelbadjes twee keer per week om te voorkomen dat er muggeneitjes in uitkomen.

Als je aan je tuin werkt, zorg er dan voor dat je stapels bladeren of afval verwijdert. Deze plekken zijn de perfecte schuilplaats voor insecten om zich te verstoppen en voort te planten, zodat ze zich kunnen voorbereiden op een plaag die moeilijk uit te roeien is.

5: Grote openingen bedekken

Sommige van de grootste gaten in de buitenkant van je huis zijn moeilijker te bedekken. Je kunt immers niet je schoorsteen of dakdoorvoeren vullen met kit. Om grotere openingen op te vullen en insecten buiten te houden, kun je heel fijn gaas gebruiken, dat vaak hardwire cloth wordt genoemd. Dit materiaal wordt geleverd op rollen die je over gaten kunt nieten om ongedierte buiten te houden. Het houdt niet alleen ongedierte buiten, maar kan ook eekhoorn plagen voorkomen, die vaak vlooien, teken en andere insecten in huis brengen.

Zoek naar grote gaten op het dak, die vaak te vinden zijn bij de schoorsteen en dakventilatie openingen. Een geprefabriceerde schoorsteenkap kan worden gebruikt in plaats van gaas en kan succesvoller zijn om verschillende soorten ongedierte uit de schoorsteen te houden. Gaas moet ook worden geïnstalleerd over gaten in kruipruimtes en kelders en over roosters, ventilatieopeningen en registers.

Sommige ventilatieopeningen hebben vooraf geïnstalleerde dempers, die ontworpen zijn om insecten buiten te houden. Controleer of die van jou goed werken en repareer of vervang de dempers als dat nodig is. Je kunt bestaande roosters of ventilatieroosters ook vervangen door afgeschermde modellen die ontworpen zijn om insecten buiten te houden.

4: Nodig insecten niet uit voor het eten

Op hoeveel manieren je je huis ook probeert af te schermen tegen insecten, er is waarschijnlijk toch een manier waarop ze je huis binnen kunnen komen. Om te voorkomen dat ze zich thuis voelen, moet je hun favoriete voorzieningen wegdoen. Dit betekent het verwijderen van rommel en onbeschermde voedsel- en waterbronnen. Zonder deze bronnen zullen insecten naar het volgende huis gaan en jou met rust laten.

Een rommelig huis is een gemakkelijke broedplaats voor wantsen. Verstopt tussen stapels kranten of in een overvolle kast kunnen insecten zich in grote aantallen voortplanten voordat ze ontdekt worden. Tegen die tijd is het bijna onmogelijk om ze kwijt te raken. Beperk rommel tot een minimum en maak een einde aan de plaag voordat hij begint.

Insecten hebben ook een voedselbron nodig om te overleven. Voorkom dat ze in je huis kunnen eten door alle etenswaren in luchtdichte verpakkingen te bewaren en niet-gesloten etenswaren zoveel mogelijk in de koelkast te bewaren. Beperk het eten tot één ruimte in huis en veeg kruimels of gemorst voedsel snel op. Was borden direct na gebruik af of doe ze in de vaatwasser.

Vergeet ook het voer van huisdieren niet, dat een verleidelijke traktatie kan zijn voor mieren en kakkerlakken. Zet dierenvoeding weg na het eten of investeer in een insecten bestendige bak, die je huisdier toegang geeft tot voedsel en tegelijkertijd insecten buiten houdt.

3: Vuilnis goed opbergen

black plastic garbage bin with wheels beside wall

Net zoals het afval van de één de schat van de ander is, kunnen de vuilnisbakken in huis een smörgåsbord zijn voor kakkerlakken en ander ongedierte. Om te voorkomen dat ongedierte zich tegoed doet aan je afval, is een goede opslag en verwerking van cruciaal belang.

Bewaar etensresten in de keuken en niet in prullenbakken door het hele huis. Het afval moet in een blik met deksel worden geplaatst en moet elke avond worden geleegd. Buitenprullenbakken moeten zelfsluitende deksels hebben en goed afgesloten zijn om insecten buiten te houden. Alle vuilnisbakken binnen en buiten en recyclebakken moeten regelmatig schoongemaakt en ontsmet worden, vooral als er gemorst is.

2: Houd funderingen vrij

Omdat de funderingen van je huis het dichtst bij de grond liggen, zijn ze ook een van de meest gebruikte plekken voor insecten om binnen te komen. Door funderingen vrij te houden en te beschermen, kun je de kans op een plaag aanzienlijk verkleinen.

Insecten zoals termieten, mieren, vlooien en spinnen zijn bijzonder goed in broeden en gedijen in vochtige ruimtes. Door vocht uit de buurt van je funderingen te houden, kun je het ze moeilijker maken om zich voort te planten. Houd stapels hout, bladeren, mulch of gemaaid gras uit de buurt van funderingen en leg brandhout ver weg van het huis om termieten niet in de verleiding te brengen.

Controleer ook op kieren langs de fundering en de naden van de bevelsiding. Vaak is de onderste rij bevelsiding of sierlijsten niet goed afgedicht aan het huis en biedt dit een toegangspoort voor insecten. Controleer onder deze rij op kieren of slechte verbindingen en gebruik trim, kit of schuim om deze ruimte op te vullen.

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om chemische insecticiden of termiciden te gebruiken om hun funderingen te behandelen, en deze behandelingen zijn vaak onvermijdelijk. Voor een meer natuurlijke oplossing kun je overwegen om boorzuur of diatomeeënaarde aan de basis van deze muren te plaatsen. Deze stoffen zijn niet giftig en zijn niet schadelijk voor huisdieren of gezinsleden.

1: Moedig natuurlijke vijanden aan

vliegende-vleermuis

Een van de eenvoudigste manieren om je huis tegen insecten te beschermen is door de hulp in te roepen van de natuurlijke vijanden van de insecten. Kleine insecten zijn de belangrijkste voedselbron voor een groot aantal vogels en vleermuizen. Vooral zanglijsters en zwaluwen zijn krachtige muggenvangers. Vleermuizen eten een veel grotere verscheidenheid aan insecten en ongedierte, waaronder wespen, vliegen, spinnen en muggen.

Om vogels aan te moedigen om te helpen bij je ongediertebestrijding, helpt het om bomen en struiken te plaatsen waar ze nesten kunnen maken. Zorg voor vers water en ververs het vaak zodat het niet stil komt te staan. Je kunt ook een voederbakje met vogelzaad of nectar toevoegen als aanvulling op hun insectendieet.

Veel huiseigenaren aarzelen om vleermuizen in hun tuin aan te moedigen, ondanks hun vermogen om insectenpopulaties onder controle te houden. Gelukkig slapen vleermuizen overdag en vliegen ze alleen ‘s nachts, wat betekent dat je ze waarschijnlijk niet eens opmerkt. Terwijl jij slaapt zijn ze hard aan het werk om insecten te verwijderen voordat ze je huis binnen kunnen kruipen. Moedig vleermuizen aan door een vleermuis kast of slaapplaats in je tuin te plaatsen.


Hoe voorkom ik dat insecten mijn huis binnenkomen?

Om te voorkomen dat ongedierte je huis binnenkomt, moet je de toegangspunten onder controle houden. In de zomer kun je horren plaatsen voor je ramen en grote openingen. Andere manieren zijn het schoonmaken van je fundering, het vermijden van rommel en het goed opbergen van afval. Als je deze stappen neemt en nog steeds problemen hebt, bel dan een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf om je te helpen de bron te vinden en de plaag aan te pakken.

Hoe maak ik mijn huis ongedierte bestendig?

Er zijn veel manieren om je huis ongedierte bestendig te maken. De eenvoudigste manieren zijn het goed opbergen van afval, het onderhouden van je tuin en het plaatsen van horren voor je ramen. Andere manieren zijn het repareren van scheuren, het afdichten van deuren en het afdichten van buisopeningen.

Hoe voorkom ik dat ongedierte door mijn raam naar binnen komt?

Om te voorkomen dat ongedierte door je raam naar binnen komt, vooral in de zomer, kun je een goed sluitende hor met een maaswijdte van 20 of fijner plaatsen om zelfs de kleinste beestjes buiten te houden. Als je al horren hebt, controleer ze dan allemaal op kleine scheurtjes en lap ze op met stukjes hor.

Hoe kan ik mijn huis op natuurlijke wijze ongedierte vrij houden?

Een van de beste manieren om je huis op een natuurlijke manier ongedierte vrij te houden is door natuurlijke roofdieren aan te moedigen om op je terrein te leven of je terrein te bezoeken. Vogels en vleermuizen eten kleine insecten, dus plant bomen, struiken en bloemen die ze aantrekken en bouw vogelhuisjes en vleermuis kasten voor ze om in te wonen.

Laat een reactie achter