Iedereen heeft slaap nodig, maar helaas wordt het soms opzij geschoven, onbedoeld of opzettelijk, afhankelijk van de situatie van een persoon. Desalniettemin zijn er verschillende veranderingen in levensstijl die moeten worden doorgevoerd om de hoeveelheid slaap die je elke nacht krijgt te optimaliseren en jou ook te helpen een betere slaapkwaliteit te krijgen in het algemeen. Dit artikel deelt enkele van de meest praktische manieren om je slaap te verbeteren en een enorme verandering in je humeur en algehele gezondheid op te merken.

1. Blijf voor het slapengaan uit de buurt van cafeïne

hete-koffie

Als je ‘s ochtends voor het werk een fervent koffie- of theedrinker bent, dan ben je waarschijnlijk al bekend met de krachtige effecten die cafeïne op je energieniveau kan hebben. En als je je bij het ontwaken ultra duizelig voelt, kan je zelfs afhankelijk zijn van koffie om je dag te beginnen.

Sommige mensen maken de fout om later op de middag of ‘s avonds cafeïne te consumeren wanneer ze na het werk energie willen krijgen voor de sportschool, maar dit kan een factor zijn die bijdraagt ​​aan slaapproblemen.

Terwijl cafeïne snel piekt, duurt het enkele uren voordat de chemische stof het lichaam heeft verlaten. In die tijd kun je je overprikkeld voelen, terwijl je ook vlak daarna naar bed wilt gaan. Je zou in de verleiding kunnen komen om die extra boost midden op de dag te krijgen, maar het kan meer moeite zijn dan het waard is. Dus stel een limiet ruim voor het slapengaan in.

2. Schakel je apparaten uit

Een ander potentieel stimulerend middel dat eigenlijk geen medicijn is, is het scherm op je computer, smartphone en tablet dat je misschien graag wilt gebruiken voordat je probeert te gaan slapen.

De waarheid is dat het scherm ervoor zorgt dat je je alerter voelt, ook al probeer je te ontspannen en tot rust te komen. Het blauwe licht belemmert je aanmaak van melatonine – een hormoon dat verband houdt met de slaap-waakcyclus.

Bovendien kan de wens om je berichten te controleren en erop te reageren en te zien wat er op je sociale media gebeurt, je ook drukker maken voordat je naar bed gaat. In het begin kan het moeilijk zijn om weerstand te bieden, maar zorg ervoor dat je al je elektronica ongeveer een uur voordat je van plan bent te gaan slapen uitzet, omdat dit een groot verschil kan maken in het verbeteren van je slaap.

3. Houd een strikte bedtijd aan

Wanneer je het druk hebt, is slaap meestal een van de eerste dingen die worden opgeofferd.

Als het niet is om te proberen je werk in te halen, is het meestal om tijd te besteden aan andere verantwoordelijkheden en om een ​​sociaal leven met vrienden en familieleden te onderhouden. Deze dingen zijn zeker erg belangrijk omdat je een balans tussen werk en privé nodig hebt, maar als dit ten koste gaat van je slaap, zal dit zowel op korte als op lange termijn schadelijk zijn voor je algehele gezondheid.

Maak van slapen een prioriteit in je leven door vast te houden aan een tijdstip waarop je elke nacht voldoende slaapt, en door je tijd te beheren en je dag in te delen, kun je manieren vinden om aan je andere verplichtingen te voldoen.

4. Houd je stress onder controle

Merk je dat je elke nacht ligt te woelen en te draaien, en houden je gedachten je wakker? Misschien heb je te maken met slapeloosheid die wordt veroorzaakt door angst en depressie. Het is ook mogelijk dat ze ervoor kunnen zorgen dat je te veel slaapt, maar je nog steeds nooit volledig opgeladen voelt.

Deze geestelijke gezondheidsproblemen komen zeer vaak voor, maar ze kunnen grote schade aanrichten aan je leven, vooral je slaap. Tegelijkertijd kan een gebrek aan slaap deze aandoeningen verergeren en het laten lijken alsof je je gedurende de dag in een constante staat van rusteloosheid bevindt of je vermoeid voelt.

Het vinden van manieren om met je stress om te gaan, is essentieel om je vermogen om goed te slapen te verbeteren. Counseling en therapie van BetterHelp kunnen je de vaardigheden geven die je nodig hebt om te leren ontspannen door de gedachten en gevoelens aan te pakken die je wakker houden of je verslapen.

Conclusie

Het lijkt misschien alsof goed slapen onmogelijk is en dat je er geen controle over hebt, maar door wat veranderingen in je levensstijl aan te brengen, kun je snel resultaten zien. Zelfs een extra uur per nacht kan een lange weg gaan – je hersenen en lichaam zullen een goede nachtrust onmiddellijk waarderen. Door deze oplossingen te implementeren en er consequent mee te zijn, kun je je elke dag positiever en productiever voelen.

Laat een reactie achter