Ben jij er klaar voor om te beginnen met het ontwerpen van die minimalistische slaapkamer van je dromen, die zo in een tijdschrift kan? Maar weet je niet hoe je moet beginnen? Of ben je bang dat je om een minimalistische slaapkamer te kunnen creëren een klein fortuin moet uitgeven?

In werkelijkheid hoeft het creëren van een minimalistische slaapkamer niet duur of tijdrovend te zijn. Als je de dingen goed organiseert en een goede strategie hebt (en mogelijk een Pinterest moodboard voor inspiratie maakt), kun je in een mum van tijd gemakkelijk wat sfeer in je slaapkamer creëren en het een prachtig uiterlijk geven zonder hiervoor bakken geld uit te hoeven geven!

In dit artikel delen we tien tips voor het creëren van een minimalistische slaapkamer.

1. Koop eigenlijk alles in neutrale kleuren

verlichting slaapkamer

Nee, je hoeft echt niet naar de duurste winkels te sprinten om een godsvermogen te spenderen aan een paar kakikleurige sierkussens (voor een minimalistische gevoel hoef je echt niet je rekening te plunderen). Maar wanneer je ervoor kiest om voor in de slaapkamer iets nieuws te gaan kopen, zorg er dan voor dat het past in het neutrale kleurenschema dat je hebt gekozen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor houten jaloezieën in plaats van gekleurde gordijnen. Nogmaals, kleuren die vloeken zullen ervoor zorgen dat al je inspanningen voor niets zijn geweest!

2. Laat meer natuurlijk licht binnen

Verlichting in een minimalistische slaapkamer is op zichzelf al bijna een accessoire, want in een ruimte met zo min mogelijk meubels kan verlichting echt een enorm verschil maken. Als je de optie hebt, doe je gordijnen dan weg (tenzij je inkijk hebt) en kies voor raamdecoratie op maat. Dit zal helpen om de ruimte opener, moderner en minimalistiser te laten aanvoelen.

3. Weg met die rommel

Het wordt echt tijd dat je flink gaat opruimen en alle rotzooi weggooit! Zoek alle spullen zorgvuldig uit en berg alles wat je wilt bewaren op en gooi de rest weg. Zoek een mooi plekje voor foto’s, verzamelobjecten en hang iets moois aan de muur. Door op te ruimen, bewaar je alleen de spullen die echt de moeite waard zijn en zo ga je je bezittingen nog meer waarderen.

4. Onthoud dat het minimalisme het belangrijk is om een rustige ruimte en niet persé een lege ruimte te creëren

slaapkamer-lamp

Minimalisme staat voor puur en eenvoudig – de spullen die je hebt uitzoeken, je garderobe goed bekijken en eigenlijk gewoon alle overtollige spullen wegdoen. Het gaat om het vereenvoudigen van je omgeving en het verrijken van je leven. Je hoeft van de ruimte natuurlijk geen cel te maken met enkel een matras op de vloer.

Wanneer je je perfecte minimalistische slaapkamer ontwerpt, moet je de warmte of de gezelligheid niet opofferen en je hoeft ook niet al je spullen weg te doen. Vergeet niet dat je je midden in een proces bevindt! Je slaapkamer is echt één van de belangrijkste ruimtes in je huis en het moet eruit zien en aanvoelen als een plek waar je veel van je tijd wilt doorbrengen (omdat je dat ook doet!). Het moet dus niet aanvoelen als een cel waar het een straf is om te zitten.

5. Kies een eenvoudige ombouw voor je bed… of helemaal geen

Het kiezen van de juiste ombouw om dat specifieke minimalistische gevoel te geven, zal echt het verschil maken in de ruimte, aangezien je bed in wezen het middelpunt van je slaapkamer. Het perfecte minimalistische bedframe zal echt de sfeer in de hele kamer bepalen. Een metalen bedframe of een boxspring zijn geweldige keuzes voor een minimalistisch bed. De omlijsting van je bed kan ook het uitgangspunt zijn voor de rest van je inrichting.

6. Koop beddengoed in neutrale kleuren

Neutrale tinten (denk aan zachte tinten zoals roomwit of lichtgrijs) zijn onmisbaar voor een echt minimalistisch gevoel in je slaapkamer. Vergeet niet dat je geheel terug moet gaan naar de basis – te veel botsende, gekke patronen geven je niet die Zen-sfeer, die je zoekt. En door neutrale kleuren in je slaapkamer te gebruiken, kun je gemakkelijker voor een accentkleur kiezen.

7. Hang één kunstwerk op dat je leuk vindt

vakantiehuis-slaapkamer-italie

Het idee dat we elke kale centimeter van onze muren moeten bedekken met foto’s of schilderijen om een ruimte ‘compleet’ te laten aanvoelen, maakt geen deel uit van het minimalistische ideaal of haar esthetiek. Of je nu een mini kunstcollectie hebt opgebouwd of gewoon heel veel foto’s hebt verzameld, probeer slechts één enkel kunstwerk of een foto te selecteren, die je graag in je slaapkamer ophangt.

Vernietig het effect niet door iets anders aan de muur te hangen! Net zoals het bed in een minimalistische slaapkamer fungeert als het middelpunt van de hele kamer, geldt dat ook voor wat er boven hangt.

8. Voeg wat groen toe in de vorm van een plant

Een plant, die op de juiste plek staat, is in een minimalistische slaapkamer een leuke, eenvoudige en aardse touch. Dit is een geweldige manier om een vleugje kleur toe te voegen aan een kamer vol neutrale kleuren! Zorg er wel voor dat je plant het kunstwerk niet te druk maakt of andersom.

Als je op zoek bent naar een modern ogende kamerplant, die ook gemakkelijk te verzorgen is, kun je voor een rubberplant, een philodendron, een ficus of (onze persoonlijke favoriet) een erwtenplant uit een hangende mand kiezen. Een boeket van felgekleurde, vers geplukte bloemen staat ook prachtig, maar zorg er echter wel voor dat de vaas neutraal of doorzichtig is.

9. Probeer maar één ladekast neer te zetten

led verlichting slaapkamer

Niets zal een minimalistische uitstraling van een ruimte meer verpesten dan het neerzetten van lompe kasten. Als je het voor elkaar kunt krijgen, moet je eigenlijk maar één ladekast in de ruimte neerzetten. Als je dan te weinig opbergruimte hebt, moet je proberen om de kasten die je neerzet zo ver mogelijk van het bed te plaatsen want je wilt dat de ruimte rond je bed simpel en opgeruimd is.

10. Gebruik één plank waar je zorgvuldig gekozen souvenirs, foto’s en boeken opzet

Hang echt maar één plank op! Als jij graag souvenirs en bepaalde sentimentele items in het zicht neerzet, hoef je dit in je zoektocht naar minimalisme echt niet op te geven. Je moet er wel voor zorgen dat het echt bij één enkele plank blijft.

Laat een reactie achter