Je hebt het hele jaar gewacht, het is begonnen met sneeuwen, de luxe resorts openen een voor een hun deuren, het duurt niet lang meer voordat je aankomt op je gekozen bestemming. Als je regelmatig in de Alpen komt, seizoen na seizoen, dan heb je vast al bepaalde voorkeuren, maar als je net wil beginnen met skiën, dan doe je er goed aan om je resort zorgvuldig uit te kiezen. Je wil niet aankomen bij een resort dat geen charme uitstraalt en geen goede sfeer heeft. Lelijke betonnen gebouwen met vreemde weggetjes helpen je niet om je goed te voelen. Wanneer je niet op de piste staat, kan een luxe resort met burgerlijke trots, die meer te bieden heeft dan alleen overnachtingen tussen het skiën door, je vakantie compleet maken of juist verpesten. Met dat in gedachte moet je de vijf mooiste ski resorts hieronder maar eens bekijken. Ze hebben allemaal de typische Alpensfeer, zijn perfect voor de niet-skiërs van je groep en ze beschikken over de goede looks die ervoor zorgen dat je keer op keer terug wil blijven komen.

  1. Meribel, Frankrijk

Meribel in Frankrijk is opgezet door de Schot Colonel Peter Lindsay. Bezorgd over de toenemende kracht van het naziregime, was hij op zoek naar een nieuwe wintersportlocatie, weg van de skiresorts van Oostenrijk en Duitsland. In 1936 bezocht hij het dorpje Les Allues en beeldde zich in hoe dit dorpje een groot skiresort zou kunnen worden. Eerst besloot hij een vastgoedbedrijf op te zetten om genoeg kapitaal op te bouwen om het resort mee te bouwen. Hij zat niet stil, want in 1938 werd de eerste lift over Les Allues al geplaatst. Een jaar later begon hij met het bouwen van de eerste chalets en hotels in het gehucht Méribel. Drie jaar later zorgde de Tweede Wereldoorlog ervoor dat het resort tijdelijk niet verder ontwikkeld kon worden. Toen dit weer mogelijk was ging het vol gas vooruit. Linsay gebruikte gespecialiseerde architecten om zijn visie van een smaakvolle en gevoelige ontwikkeling waar te maken. Hij riep Paul Grillo op, Grand Prix de Rome (1937) en zijn partner Christian Durupt. Hij wilde geen muren van hout en steen en bouwde huisjes met schuine daken zodat alle gebouwen in dezelfde Savoyaardse stijl gebouwd zouden worden. In 1950 werd de gondel Burgin-Saulire gebouwd om het resort te verbinden met Courchevel. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het resort een succes werd, en dat is gelukt. Het resort is vandaag de dag een prachtig skigebied in volle bloei.

Meribel ski resort

Lindsay’s familie hebben nog steeds een aandeel in het resort en zijn kleinkinderen skiën er nog steeds. Meribel is deel van het skigebied Trois Vallées. Het gebied van de Drie Valleien heeft 180 liften, 335 gemarkeerde pistes (meer dan 600 kilometer) en meer dan 130 kilometer langlaufloipes. De Drie Valleien breidde tien jaar geleden uit met een extra vallei, alhoewel het gebied nog steeds Trois Vallées heet. Het gebied bestaat uit resorts van Courchevel, La Tania, Méribel, Les Menuires-Saint Martin, Val Thorens en Orelle. Het goede nieuws is dat je een liftpas in Méribel kunt kopen waarmee je overal in het gebied kunt gaan skiën. Dit zou de meest fanatieke skiër bezig moeten kunnen houden en is een goede reden om terug te komen om het gebied verder te ontdekken. 

      2. Zermatt, Zwitserland

De meeste bezoekers van dit kleine bergdorpje in Zwitserland komen aan per trein vanuit Visp, veel verderop in de vallei. Het tandradspoor is een geweldige manier om het resort binnen te komen. De reis is een spannende klim en een wonder van de civiele techniek. Wanneer je uitstapt op het station loop je direct het dorpje in en kun je meteen van de vredige sfeer genieten. Auto’s zijn verboden en zijn vervangen door elektrische taxi’s die je met zo min mogelijk gedoe naar je bestemming brengen. Het hart van het dorpje is compact en heel mooi. Je vindt er voorbeelden van originele bouwwerken die eeuwen bewaard zijn gebleven, voordat skiën een tijdverdrijf werd, gemixt met moderne ontwikkelingen.

Zermatt, Zwitserland

Op de bergflanken vind je de meest luxe skichalets ter wereld. De clusters van prachtige gebouwen in harmonie met hun omgeving zijn een lust voor het oog. Je raakt gemakkelijk verliefd op Zermatt, en dat overkomt veel mensen. De allure van Zermatt heeft een grote expat-gemeenschap aangetrokken. In Zermatt kun je het hele jaar door skiën, wat een groot succes is voor dit prachtige resort. Edward Whymper zal geen idee hebben gehad van wat hij is begonnen wanneer hij hier kwam om Matterhorn te veroveren in zin noodlottige expeditie in 1865. Sindsdien is Zermatt hard bezig geweest om het beste resort van de Alpen te worden, of zelfs van de wereld. De ligging van Zermatt zorgt ervoor dat het dorpje nooit groter kan worden dan het nu is, zodat de fijne charme generaties behouden zal blijven.

3. Megève, Frankrijk

Megève is erg mooi, ik bedoel ERG mooi. De trots van de burgers is hier duidelijk te zien in elk mooi afgewerkte struik en berm, de straatmarkeringen en straatmeubilair, en toont aan dat de trots wordt gebruikt om Megève in haar beste daglicht aan de wereld te tonen. Megève, het eerste speciaal gebouwde resort in de Franse Alpen, is ontworpen in de jaren ’20 als een Frans alternatief voor St. Moritz van de familie Rothschild. Het blijft een van de meest bekende en mooiste skigebieden ter wereld. Het dorp begon haar ontwikkeling als skiresort in de jaren ’10, wanneer de Franse aristocratie de wintervakanties er begon door te brengen nadat ze ontgoocheld waren geraakt door het Zwitserse resort St. Moritz, die naar hun mening veel te populair werd.

Megève

In 1921 opende Barones Noémie de Rothschild het Domaine du Mont d’Arbois, een luxehotel die voor de ontwikkeling van het resort heeft gezorgd. In de jaren ’50 was Megève een van de meest populaire skiresorts in Europa en trok veel rijke mensen aan, waaronder veel beroemdheden. Vandaag wordt het resort nog steeds veel bezocht door welgestelde mensen, wat ook te zien is aan de vastgoedprijzen. Er zijn veel dure vlaggenschipwinkels in het dorp wat luxe op zich af roept. Zelf de McDonalds aan de hoofdweg is het bezoeken waard, alleen al om de luxe inrichting te bekijken.

      4. Lech, Oostenrijk

Lech heeft net als Zermat een rivier die door het dorp heen stroomt en is gelegen in een natuurlijke omgeving tussen de bergen, wat dit Oostenrijkse resort een knusse sfeer geeft. In de afgelopen jaren is Lech gegroeid en is een van de beste skibestemmingen geworden en er wonen verschillende skikampioenen van Olympisch en wereldniveau. Het kleine dorpje in Oostenrijk heeft een wat oudere uitstraling, met haar traditionele Heidi-chaletjes en charme. Er zijn veel prachtige hotels in Lech, samen met talloze toprestaurants. Lady Di kwam hier vaak haar vakanties vieren en ook zijn Tom Cruise en andere beroemheden in en rond het dorp gespot.

Lech, Oostenrijk

Lech staat bekend om het skiën, op de piste, maar ook off-piste. Alles is goed met elkaar verbonden via mechanische liften en bijgehouden pisten met nabijgelegen dorpjes zoals Zurs, St. Christof, St. Anton, Stuben, Warth en Schröcken. Doordat er een paar jaar geleden nieuwe liften zijn geïnstalleerd is dit nu het grootste aaneengesloten skigebied in Oostenrijk, en een van de grootste van Europa.

Als je met de auto naar Oostenrijk reist is het noodzakelijk om een vignet aan te vragen. Een vignet voor Oostenrijk kan je gelukkig digitaal opvragen en kun je het al binnen 1 tot 2 uur ontvangen via de mail.

      5. Verbier, Zwitserland

Verbier is een aardig groot dorp met een identiteitscrisis; is het een stad of een dorp? Verbier vecht met Zermatt om de titel ‘beste resort van Zwitserland’. Verbier staat bekend als een van de beste “off-piste” resorts ter wereld. Sommige gebieden zijn het hele jaar door met sneeuw bedekt. Veel topskiërs komen naar Verbier om gebruik te maken van de steile hellingen, gevarieerde omstandigheden en resortcultuur. Er is een levendige gemeenschap van fotografen en kunstenaars in Verbier, waarvan de meeste in de wintersport-actiefotografie zitten. Verbier is ook een populaire vakantiebestemming voor beroemdheden en het koningshuis, waaronder het Britse koningshuis, James Blunt en Diana Ross. Ook heeft Richard Branson hier een eigen luxe skichalet. Het Zweedse en Belgische koningshuis komen hier ook regelmatig.

Afbeeldingsresultaat voor Verbier, Zwitserland

Verbier is geschikt voor Britse bezoekers, maar er komen ook veel bezoekers uit Duitsland, Noorwegen, Zweden, Nederland, Italië, België, Frankrijk, Oostenrijk, de VS en Zuid-Afrika. De kosmopolitische cultuur is het bewijs van het aantrekkelijke aspect. Het hart van het dorpje is een paradijs voor shoppers en je gaat er gemakkelijk over het limiet heen van je creditcard in een van de vele vlaggenschipwinkels in het centrum. Er zijn ook een aantal mooie kunstgalerijen waar de prijzen je van doen verbazen. Het is een prachtig resort en een plek waar mensen graag weer naar terugkomen als ze eenmaal in Verbier-virus te pakken hebben.

Check WintersportVakantie.nl voor de beste wintersport deals.

Laat een reactie achter