Door het dragen van een paar stevige motorhandschoenen van Motorkledingstore, zorg je voor een goede bescherming van je handen en je maakt het motorrijden ook comfortabeler. Handschoenen, die niet goed passen, zullen je tijdens de rit alleen maar hinderen en als de handschoenen niet goed passen, kunnen ze je ook geen optimale bescherming bieden. Door het lezen van deze handleiding leer je de verschillende beschikbare handschoenen kennen, kun je leren hoe je de juiste maat handschoenen kunt vinden en kun je het perfecte paar kopen, zodat je volgende rit veilig en comfortabel zal zijn. Laten we maar snel beginnen.

Materialen waarvan motorhandschoenen gemaakt kunnen zijn

Motorhandschoenen vallen als het gaat om de materialen waarvan ze zijn gemaakt in drie categorieën: leer, textiel en een mix van leer en textiel dat dan hybride wordt genoemd. Zwarte lederen handschoenen worden al jarenlang door de meeste motorrijders gedragen maar er zijn ook nog andere soorten lederen handschoenen op de markt te vinden.

Handschoenen gemaakt van leer

Lederen handschoenen zijn populair onder motorrijders en hiervoor hebben ze een goede reden. Leer is duurzaam en voelt ook goed aan als het goed past. Een ander voordeel van leer is het vermogen om zich naar de hand van de rijder te vormen. Het gevoel dat ze als gegoten zitten, vind ik erg prettig aan mijn favoriete handschoenen. Net als lederen jassen, zijn lederen handschoenen meestal wel duurder dan andere opties, zijn de waterdichte opties beperkt en zijn ze niet de beste keuze voor het hele jaar door. Om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken, moet je op zoek gaan naar gevoerde of geperforeerde lederen handschoenen die ook tijdens respectievelijk koud of warm weer kunnen worden gedragen. Nog een ding: als je gaat motorcrossen is leer de enige juiste keuze.

Handschoenen gemaakt van stof

Met het textiel dat er tegenwoordig op de markt is, kunnen fabrikanten die motorhandschoenen maken handschoenen voor elke rijomstandigheid produceren. De best beschikbare waterdichte handschoenen zijn gemaakt van textiel. Als ik in slecht weer, extreme hitte of erge kou moet rijden, zoek ik naar verschillende stoffen in mijn kast. Handschoenen, die zijn gemaakt van stof, kunnen tijdens verschillende weersomstandigheden worden gedragen dus als je een handschoen nodig hebt die je de vier seizoenen door kunt dragen, overweeg dan om handschoenen van stof te kopen. Houd er wel rekening mee dat stof zich niet net zoals leer naar je hand vormt, dus de pasvorm zal niet veranderen. Houd er ook rekening mee dat sommige van de thermische voeringen in handschoenen tijdens koud weer niet de optimale hoeveelheid warmte kunnen bieden omdat het te los zit en niet goed aansluit. Let dus goed op de maat. Het laatste dat je wilt is koude handen, toch?

De combinatie van leer en textiel creëert een hybride handschoen.

Hybride handschoenen van leer en textiel

Leer heeft net als stof zijn eigen voordelen. Waarom zou je die voordelen dan niet combineren? Een hybride handschoen heeft leer op de plaatsen waar glijbescherming nodig is en gebruikt stof in de handschoen voor comfort. Het heeft meestal een waterdichte afwerking, stretch voor een goede pasvorm en een thermische voering of gaas voor een betere luchtstroom. Hybride handschoenen kunnen het beste van twee werelden bieden en daarom is het overwegen van het kopen van deze handschoenen een goed idee.

Verschillende soorten motorhandschoenen

motorrijder

Verschillende rijomstandigheden stellen verschillende eisen aan handschoenen en daarom zul je ook een breed scala aan handschoenen vinden. Dat is geweldig nieuws, want zo kun je je handschoenen afstemmen op de rit die je gaat maken en zorg je voor de best mogelijke rijervaring. De soorten handschoenen zijn onderverdeeld in vijf hoofdcategorieën: straat, race, touring, ADV en zwaar gebruik.

De straathandschoenen voor op de gewone weg worden door de meeste rijders gebruikt.

De pasvorm van de handschoen

De pasvorm van de handschoen wordt onderverdeeld in de Amerikaanse en de Europese pasvorm. Over het algemeen kun je wel raden welke pasvorm een handschoen heeft door te kijken uit welk land de fabrikant komt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en we zullen ons best doen om eventuele speciale gevallen op de pagina met producten te noteren. De meeste Amerikaanse handschoenen laten wat ruimte rond de palm en vinger over en hebben over het algemeen kortere vingers. Europese handschoenen zijn precies het tegenovergestelde: een langere, dunnere pasvorm met minder ruimte rond de palm. Handschoenen moeten rondom goed aansluiten. Je vingers moeten de vingertoppen van de handschoen opvullen en er mag nergens te veel los materiaal zijn.

Hoe weet je de maat van motorhandschoenen?

We zijn bijna klaar. Je hebt de stijl voor je handschoen die het beste bij je rijscenario past gekozen en je hebt het verschil tussen de Amerikaanse en de Europese pasvorm bekeken. Dan is het nu tijd om het over de handschoenmaat te hebben. Pak een zacht meetlint om de breedte van je hand en de omtrek op te meten. (Als je geen meetlint hebt, kun je ook altijd een touwtje gebruiken en dit later langs een liniaal leggen.)

Leg je handpalm plat neer en meet het breedste deel.

Om de breedte van je hand te meten, leg je je meetlint plat op de tafel en plaats jij je handpalm erop. Meet het breedste deel van de palm en herhaal dit ook bij je andere hand. Gebruik de grootste maat bij het bestellen nadat je de maattabel natuurlijk goed hebt bekeken. Handen kunnen, hoewel we aannemen dat ze gelijk zijn, toch enigszins in grootte variëren.

Wikkel het meetlint om je handpalm, maar niet om je duim.

Als de handschoenen waar je naar kijkt de omtrek voor de maat gebruiken, wikkel dan het meetlint achter de knokkels rond je handpalm en houd deze strak, om zo een nauwkeurige meting te kunnen garanderen. Reken de duim niet mee. Daarna is het heel gemakkelijk! Vergelijk de maat met de maattabel en het zal goed moeten gaan.

Leuk, ik heb nu handschoenen aan. Wat nu?

Trek die coole nieuwe handschoenen aan en ga op je motor zitten. Doe net of je aan het rijden bent en kijk of alles goed aanvoelt. Beweeg je handen en maak ook een knijpbeweging. Als de handschoenen een beetje te strak aanvoelen, maak je dan maar geen zorgen en houd er rekening mee dat lederen handschoenen na ongeveer 15 tot 20 uur rijden 10 tot 15 procent losser zullen gaan zitten.

Dit was het dan echt! Pak het stuur vast en scheur weg.

Laat een reactie achter