Leer door middel van dit artikel hoe je zelf, zonder vuil te worden, snel de olie van jouw voertuig kunt verversen. Je bespaart zo geld en het verlengt ook de levensduur van je auto met duizenden kilometers. Motorolie verversen kan in principe iedereen doen!

De olie die in je auto zit verversen, is iets dat elke doe-het-zelver gemakkelijk kan doen. Hoewel het verversen van de olie een nogal ‘simpel klusje’ lijkt, zijn er nog steeds veel mensen die het toch verkeerd doen, waardoor het een klus met een vies einde kan worden. Als je de motor lang wilt laten meegaan, moet je ook de olie regelmatig vervangen. Wij zullen je in dit artikel leren hoe je de olie kunt verversen en de levensduur van de olie kunt verlengen.

Het verversen van de olie is niet ingewikkeld en de meeste mensen hebben het al eens zelf gedaan. Nu de prijzen voor het verversen van olie bij de garage echt de pan uit rijzen, is het tijd om weer eens zelf onder de auto te kruipen en veel geld te besparen. Bovendien hoef je niet elke keer dat je de olie ververst, dure extra’s zoals wisserbladen of PCV-kleppen te kopen. Motorolie kopen zou het enige moeten zijn als je het goed doet! Wij helpen je met onze eenvoudige stappen op weg.

motorolie-verversen

1. Koop de juiste olie en het juiste oliefilter

Hoewel de aanschaf misschien goedkoper is, gaat een goedkoop oliefilter meestal maar ongeveer 3.500 kilometer mee. Om de levensduur van de olie te verlengen, kun je het beste filters van een betere kwaliteit gebruiken en zo hoef je ook pas ver na 3.500 kilometer rijden aan het verversen van de olie en het vervangen van het filter te denken.

2. Trek aan de olieplug

Leg wat plastic zeilen op de grond neer. Zet je auto er dan bovenop. Dit voorkomt het opruimen van olievlekken als het per ongeluk gaat lekken en de zeilen kunnen natuurlijk meer dan een keer worden gebruikt.

Krik de auto op, plaats de kriksteunen onder de auto en laat de auto zakken.

Draai dan de plug los en trek hem snel uit de oliestroom. Reinig de aftapplug en plaats een nieuwe pakking (alleen indien dat nodig is).

3. Verwijder het oliefilter

Draai het oude oliefilter los en controleer of de rubberen pakking eraan zit. Als dit niet het geval is, zit het nog aan de motor.

4. Oliefiltersleutels

Alle auto’s hebben een eigen maat oliefiltersleutel, die natuurlijk het beste past. Kies voor degene die je de meeste ruimte geeft om te kunnen bewegen.

5. Voeg verse olie toe

Vul de motor met olie bij, die je door een trechter in de motor giet en doe dan, voordat je de fles in de prullenbak gooit, de dop er weer op (om morsen te voorkomen).

6. Recycleer de oude olie

Giet de gebruikte olie in een grote kan.

Vul de motor en laat hem draaien totdat het olielampje op het dashboard uitgaat. Wacht een paar minuten en controleer dan of de peilstok het juiste niveau aangeeft. Vul indien dat nodig is de olie verder bij.

Laat een reactie achter