Het Louvre is de afgelopen jaren in de schijnwerpers komen te staan, niet dankzij een renovatie maar dankzij Beyoncé en Jay-Z en de casts van Netflix shows als Lupin en Emily in Paris. Maar zelfs zonder de tv stimulans is het museum al lang de grootste trekpleister voor reizigers – het heeft de grootste kunstcollectie ter wereld, met een geschiedenis van 10.000 jaar. Je moet het absoluut minstens één keer in je leven bezoeken – maar laat het daar niet bij. Parijs is gezegend met een overvloed aan toonaangevende kunst- en culturele instellingen die eeuwen van beeldhouwkunst, schilderkunst, illustratie en fotografie laten zien. Sta versteld van Monets Waterlelies in L’Orangerie, bekijk avant-gardistische hedendaagse werken in de Pinault Collectie in de Bourse de Commerce, of breng de middag door met nadenken over de banden tussen mens en dier in het Musée de la Chasse et de la Nature. Dit is onze selectie met de beste museums van Parijs!

1. Musée de la Chasse et de la Nature

Musee-de-la-Chasse-et-de-la-Nature.jpg

Het staat niet vaak in de top tien van reizigerslijstjes, maar dat zou het wel moeten doen: het Musée de la Chasse et de la Nature (het Jacht- en Natuurmuseum) is sinds 1967 gevestigd in een hotel particulier. Sindsdien toont het de collectie van François Sommer, een vooraanstaand jager en vriend van André Malraux, een romanschrijver en voormalig Frans minister van culturele zaken die het museum inwijdde. De collectie onderzoekt de relatie tussen de mens en de levende wereld door de lens en de historische tradities van de jacht. Bezoekers worden uitgenodigd om na te denken over hoe de menselijke perceptie van wilde dieren zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Na een twee jaar durende renovatie heropende het museum in 2021 met extra tentoonstellingsruimte. Gezien het intieme karakter van de ruimte is het denkbaar dat je de permanente collectie binnen een uur bezoekt, maar we raden aan om meer tijd uit te trekken – je zult nog wel even willen blijven hangen in de trofeeën kamer.

2. Grand Palais

Grand-Palais.jpg

Het Grand Palais wordt net zo goed geassocieerd met de jarenlange modeshows van Chanel in het middenschip van deze statige Beaux-Arts ruimte als met de kunsttentoonstellingen die er worden gehouden. De grand dame onder de gebouwen, oorspronkelijk gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900, is sinds 2021 gesloten voor renovatie en zal gedeeltelijk heropend worden voor de Olympische Zomerspelen van 2024 voordat het in 2025 weer groots heropend wordt. Het Grand Palais Ephémère, een tijdelijke ruimte van 100.000 vierkante meter op de Champ de Mars, biedt onderdak aan de artistieke, culturele, mode- en kunstevenementen die normaal gesproken in het Grand Palais worden gehouden.

3. Institut du Monde Arabe

Institut-du-Monde-Arabe.jpg

Het Institut du Monde Arabe opende zijn deuren in 1987, maar het iconische gebouw, ontworpen door Jean Nouvel, ziet er nog even fris en eigentijds uit als altijd. Het licht danst in en rond het gebouw dankzij het kenmerkende patroon van 240 mashrabiyas, waarvan de helft lichtgevoelige openingen heeft die tot 18 keer per dag opengaan. Er zijn meerdere eetgelegenheden in het museum, van zelfbediening tot lekker eten (beide op de negende verdieping, met een spectaculair uitzicht over de stad). Het museum ziet een mix van bezoekers – degenen die geïnteresseerd zijn in de Arabische wereld, natuurlijk, van nieuwsgierigen tot experts, en degenen die komen voor het beroemde ontwerp van het gebouw. Het museum is zo licht en luchtig dat je zelden het gevoel hebt dat de ruimtes overvol zijn, en de blikken op de Seine en de Linkeroever bieden een prachtig tegenwicht voor het werk binnenin. Iedereen zou de tijd moeten nemen om rond de buitenkant van het museum te lopen om de innovatieve en fascinerende gevel volledig te kunnen waarderen.

4. Musée du Louvre

Musee-du-Louvre.jpg

Het Louvre behoeft nauwelijks introductie – het is nog steeds het meest bezochte museum ter wereld, met 8,9 miljoen bezoekers in 2023. Het voormalige koninklijke paleis is nu het prachtige thuis van een aantal van ‘s werelds meest iconische kunstwerken (ooit gehoord van de Mona Lisa?). Niet schrikken, maar wandelen door de zalen waar Lodewijk XIV ooit rondliep (hij woonde hier voordat hij naar Versailles verhuisde), omringd door de beroemdste kunst ter wereld kan een overweldigende ervaring zijn. Bovendien zijn er zo’n 35.000 kunstwerken en artefacten van de prehistorie tot de 21e eeuw binnen de muren gehuisvest. Het kan dus een heel leven duren om alles te zien en te ervaren, dus probeer het niet (het museum verkoopt meerdaagse passen zodat je je bezoek kunt spreiden).

5. Petit Palais

Petit-Palais.jpg

Zoals de naam al doet vermoeden, is het Petit Palais het kleine zusje van het Grand Palais, maar laat je niet misleiden: het gebouw is nog steeds heel statig. Ontworpen door Charles Girault voor de Wereldtentoonstelling van 1900, werd het gebouw in 1902 een museum. De architectonische grootsheid was bedoeld als eerbetoon aan de kunst en de stad Parijs en bood aanvankelijk onderdak aan decoratieve muurschilderingen en beeldhouwwerken. Omdat de permanente collectie gratis toegankelijk is, komen veel bezoekers gewoon om te genieten van de rust en de zon in de tuin.

6. Centre Pompidou

Centre Pompidou

Toen het Centre Pompidou, bij de plaatselijke bevolking bekend als Beaubourg, in 1977 werd geopend, was het een radicaal (en controversieel) ontwerp voor een museum – industriële buizen en open glazen uitzichten over Parijs. Meer dan veertig jaar later is het de onbetwiste grande dame van de Parijse hedendaagse kunstwereld. In de enorme collectie van 100.000 stukken, die teruggaat tot 1905, vind je alles van Picasso’s tot video-installaties. Het wordt sterk aangeraden om je kaartjes van tevoren te reserveren voor een specifiek tijdslot en vergeet niet dat als je op de eerste zondag van de maand in de stad bent, de toegang tot de permanente collectie en de kindergalerie gratis is.

7. Hotel de la Marine

Hotel-de-la-Marine.jpg

Deze recente toevoeging aan het culturele aanbod van de hoofdstad is anders dan alle andere in de stad, vooral door zijn erfgoed en omvang. Het museum, dat boven de Place de la Concorde uittorent, is gevestigd in de voormalige koninklijke Garde Meuble – de opslagplaats voor de meubelcollecties, kroonjuwelen, wandtapijten en decoratieve kunst van de koning – en wat later 200 jaar lang het hoofdkwartier van de marine van het land werd. Aangezien het nog maar een jaar oud is, wordt het nog maar matig bezocht, maar het is bekend. De nieuwe incarnatie als een meeslepende museumervaring, die voor het eerst in 250 jaar voor het publiek is geopend, stelt bezoekers in staat om de 18e-eeuwse appartementen van de intendanten van de Garde-Meuble te verkennen, die zijn nagebouwd en gerestaureerd naar hun oorspronkelijke indeling en ontwerp, evenals de grote ontvangsthallen van het gebouw vol met antieke meubels, schilderijen en kunstvoorwerpen. De sleutel tot het bezoek is de audiogids, die theatraal is. Je kunt de audiogids in een uur doorlopen, vanaf het overdekte balkon uitkijken over de Place de la Concorde en het verbluffende Cabinet des Glaces bekijken, een met spiegels omgeven boudoir dat lijkt op de spiegelzaal in Versailles, bedekt met schilderijen.

8. Fondation Louis Vuitton

Fondation-Louis-Vuitton.jpg

De Fondation Louis Vuitton, een van de weinige particuliere kunstruimtes in Parijs (eigendom van LVMH-voorzitter Bernard Arnault), kwam met een knal toen het in 2014 voor het publiek werd geopend. De Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry ontwierp het gebouw, dat eruitziet als een magische zeilboot die dobbert op een kunstmatig aangelegd meer in het Bois de Boulogne. Dankzij de spectaculaire architectuur en de blockbuster tentoonstellingen is het museum altijd druk, ondanks de ligging in de uithoek van het 16e Arrondissement.

9. Picasso Museum

Picasso-Museum-parijs.jpg

Het Hôtel Salé alleen al is reden voor een bezoek, maar de echte trekpleister is natuurlijk het oeuvre van Picasso, populairder dan ooit na de veelgehypte heropening in 2014. En omdat het museum centraal gelegen is in de bruisende Marais, kun je het Musée Picasso gemakkelijk combineren met een dagje winkelen en dineren. Hoewel er ook andere musea met maar één kunstenaar in Parijs zijn, maakt de combinatie van Picasso’s roem en de schoonheid van de omgeving dit tot een van de allerbeste. Om het museum te kunnen bezoeken moet je van tevoren online kaartjes reserveren. Reserveer vooraf kaartjes om lange rijen te vermijden.

10. Musée des Arts Décoratifs

Musee-des-Arts-Decoratifs.jpg

Het Musée des Arts Décoratifs, dat zich in de westelijke vleugel van het Louvre bevindt – hoewel het geen deel uitmaakt van het Louvre – is de definitie van groots. En als thuisbasis van een van ‘s werelds grootste collecties decoratieve kunst en design, inclusief mode, moet het dat ook wel zijn. Het is ook het op één na oudste museum van de stad, na het Louvre, waardoor het historische gebouw zelf en het prachtige, gewelfde centrale atrium deel uitmaken van de aantrekkingskracht. Het heeft niet dezelfde bezoekersaantallen als zijn grote buurman of het Musée d’Orsay (Les Arts Décoratifs trok minder dan 700.000 bezoekers in 2023), maar het blijft een favoriet onder liefhebbers van design en mode.

11. Musée d’Orsay

Musee-dOrsay.jpg

Een enorme collectie impressionistische kunst staat centraal in het Musée d’Orsay, het op één na meest bezochte museum in Parijs (na het Louvre natuurlijk). Bij elke bocht zul je verrukt zijn als je weer een ander stuk herkent uit de popcultuur of uit die les kunstgeschiedenis die je hebt gevolgd. Er is geen zaal die niet de moeite waard is om te verkennen, dus laat je maar dwalen tussen meesterwerken van namen als Degas, Cézanne, Manet, Renoir en Monet. Vooraf online reserveren wordt aanbevolen voor voorrang bij toegang binnen 30 minuten van de gereserveerde tijd.

12. Museum Carnavalet

Museum-Carnavalet.jpg

Om het Parijs van nu te begrijpen, is het de moeite waard een stap in het verleden te zetten in het Musée Carnavalet, het museum van de Parijse geschiedenis in het hart van de Marais. Overblijfselen van het oude Parijs, van meubilair tot uithangborden en winkelpuien, voorwerpen (van glas in lood tot een 6000 jaar oude kano die in de Seine werd ontdekt), kunstwerken en culturele artefacten, nemen twee grote 17e-eeuwse gebouwen in beslag die vijf jaar werden gerenoveerd en in het voorjaar van 2021 worden heropend. Tot de belangrijkste kenmerken van de nieuwe versie van het museum behoren een grotere toegankelijkheid voor bezoekers met beperkte mobiliteit, een betere navigatie door elke ruimte en een robuustere collectie – meer dan de helft van de tentoongestelde stukken in de permanente collectie werden vóór het herontwerp in opslag bewaard. Tickets voor de permanente collectie zijn gratis en hoeven niet vooraf gereserveerd te worden.

13. Museum Rodin

Museum-Rodin-parijs.jpg

Auguste Rodin woonde in de latere fase van zijn leven in Hôtel Biron, waar de tuinen een deel van zijn werk inspireerden. Het voormalige huis opende in 1919 als museum voor het publiek, bijna 200 jaar nadat het was gebouwd voor een rijke financier. Door de hoge plafonds van de intieme kamers kunnen bezoekers de beelden en tekeningen van Rodin van dichtbij bekijken, terwijl in de grote tuinen zijn beroemdste bronzen beelden te zien zijn, zoals “De poorten van de hel” en “De denker”.

14. Palais de Tokyo

Palais-de-Tokyo-.jpg

Het Palais de Tokyo is het grootste centrum voor hedendaagse kunst in Europa. Het werd geopend in 2002 en heeft als missie het vieren van levende kunstenaars in verschillende disciplines. Als onderdeel van de renovatie van het gebouw werd de structuur uit 1937 teruggebracht tot het oorspronkelijke beton, waardoor het een rauw en onafgewerkt gevoel krijgt dat duidelijk verschilt van de typische witte museumzalen. Bezoekers moeten hun ontdekkingstocht beginnen in de ondergrondse verdiepingen, waar kunst zoals grootschalige graffitiwerken worden tentoongesteld, en eindigen met een drankje of diner bij Monsieur Bleu of Bambini, de meer feestelijke plek van de Paris Society Group.

15. Musée de l’Orangerie

Musee-de-lOrangerie.jpg

Als je door de Tuilerieën tuinen hebt gewandeld, heb je L’Orangerie aan de rand gezien, die zichtbaar is vanaf de Place de la Concorde en is ingericht in een voormalige kas. De intieme schaal logenstraft de verbazingwekkende kunst die erin is gehuisvest. Tot de bekendste werken behoren de “Nymphéas” van Monet, de waterlelieschilderijen die hij in 1918 aan de staat schonk. Ook tentoongesteld: een sterke selectie post-impressionistische werken, waaronder Matisse, Modigliani en Picasso.

16. Fondation Cartier pour l’Art Contemporain

Fondation-Cartier-pour-lArt-Contemporain.jpg

Fondation Cartier, in 1994 ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel, is een ultramodern museum en cultureel centrum voor hedendaagse kunst en de tuinen – hier Theatrum Botanicum genoemd – worden behandeld als een kunstinstallatie op zich. Voor de opening van de Fondation Louis Vuitton was dit de topbestemming voor hedendaagse kunst in Parijs. Gezien de minder centrale locatie zal de gemiddelde bezoeker van Parijs het misschien over het hoofd zien; degenen die echter ingewijd zijn in hedendaagse kunst zullen Parijs niet verlaten zonder hier gestopt te zijn.

Laat een reactie achter