We weten allemaal dat er veel nep parfum op de Bulgaarse markt te krijgen is. Wanneer we parfum kopen (vooral online) twijfelen we altijd of de parfum die we gekocht hebben nou echt of nep is. Als de parfum in de uitverkoop is, dan denken we dat de prijs te laag is voor een originele parfum, en als de prijs te hoog is dan denken we dat de verkoper ons probeert te misleiden met te hoge prijzen. Veel geld besparen door niet opgelicht te worden? Check onze tips hieronder!
Verpakking
De verpakking is het eerste element van de parfum dat opvalt. Het is eenvoudig om te bepalen of de verpakking van een parfum nep is, omdat er dan vaak woorden op staan die verkeerd gespeld of getypt zijn. Je denkt toch niet dat een beroemd parfumbedrijf zulke fouten maakt, toch? Let ook op het cellofaan – deze moet transparant zijn en moet strak aansluiten om de kartonnen verpakking (er zou een belletje moeten gaan rinkelen als het cellofaan vaag of gekreukeld is).
Maar voordat je meteen conclusies trekt moet je eerst rekening houden met twee mogelijkheden. Ten eerste kan de verpakking beschadigd zijn door het vervoeren van het product. Online verkopers gebruiken vaak koeriersdiensten om hun producten over de hele wereld te verzenden. Ook al gebeurt het bijna nooit, toch moet je er rekening mee houden dat de koerier niet zorgvuldig omgaat met het product waardoor de verpakking beschadigt.
Ten tweede moet je rekening houden met het feit dat er veel originele parfums op de markt verkrijgbaar zijn zonder officiële verpakking. Deze ‘testers’ zijn van dezelfde hoge kwaliteit als de originele parfums. Het enige verschil is de afwezigheid van een officiële verpakking. Onthoud wel dat testers meer voor eigen gebruik zijn, en minder geschikt als cadeau.
Het serienummer moet worden vermeld op de bodem van de fles (niet vastgelijmd!). Het serienummer op de fles moet overeenkomen met het nummer op de onderkant van de doos. Bij de namaak parfum is dit dus niet het geval.
Flesje
Je moet altijd proberen te achterhalen waar de parfum vandaan komt – dit kun je vinden op de onderkant van het flesje waar staat “Made in…”. Zo kom je misschien een namaak parfum tegen van een flesje dat waar echte parfum in zit, maar er zijn wat andere aanwijzingen die je een echte van een nep parfum helpt te onderscheiden. De kwaliteit van het flesje moet uitstekend zijn – het oppervlak moet glad zijn, geen bubbeltjes in het glas, de opschriften moeten nauwkeurig zijn en er mogen geen vlekken zitten op de teksten en logo’s. Het dopje moet strak op het flesje staan en mag er niet af vallen als je het flesje ondersteboven houdt.
Bij een imitatie parfum zijn de randen van het flesje flesje meestal niet goed afgewerkt, zoals hierboven te zien is bij het rechter flesje.
Parfum
De parfum in het flesje moet compleet transparant zijn (zonder sediment of een verschil in kleur). Er mogen geen wazige vlekken in de parfum zitten of losse deeltjes die op de bodem van het flesje kunnen liggen. Zoals je weet bestaan de geuren van echte parfums uit meerdere aspecten, zoals topnoten, hartnoten en basisnoten. Bij namaak parfum zal je deze lagen niet vinden. In het beste geval zal de geur van de replica parfum je doen denken aan het origineel, maar in de meeste gevallen hebben de twee niks gemeen. Spray de parfum nooit direct op de huid als je twijfelt of je met een originele parfum te maken hebt, omdat je niet zeker weet welke chemische stoffen er in de parfum zijn verwerkt. Misschien zijn de stoffen in een fake parfum schadelijk voor de gezondheid.
Barcode
Veel mensen denken dat de barcode van de parfum aantoont of een parfum echt of nep is. Eigenlijk kun je dit niet aan de barcode aflezen, omdat de barcode het makkelijkst na te maken is (het namaken van een barcode met een grafisch programma is veel makkelijker dan het namaken van het flesje, de verpakking of de vloeistof van de parfum). De barcode op de verpakking toont aan waar en wanneer de parfum is gemaakt en het is belangrijk om te weten dat dezelfde parfum op een andere plek gemaakt kan zijn en daarom een andere barcode heeft.
Hier vind je de originele begincijfers van barcodes om je parfum op te controleren:
Frankrijk: 30-37
Engeland: 50
Duitsland: 400-440
Spanje: 84
Italië: 80-83
VS en Canada: 00-09
Bij een imitatie parfum is duidelijk te zien dat de barcode op de verpakking een stukje groter is.
Decodering
Het decoderen van parfum is het wissen van informatie dat vertelt waar de parfum verkocht zou moeten worden (het batchnummer is gewist en er zit vaak een sticker van het land van herkomst overheen geplakt).
Bijvoorbeeld, als een bepaalde parfum bestemd is voor India dan zou de prijs veel lager zijn dan wanneer een parfum verkocht hoort te worden in Europa. Dus, als een distributeur uit India parfum verkoopt aan een distributeur uit Europa dan is de uiteindelijke prijs lager dan wanneer de parfum rechtstreeks van de Europese producent wordt gekocht. De kans dat zo’n ‘gedecodeerde’ parfum nep is, is nihil, omdat het decoderen van neppe parfums niet logisch is.
Ons advies – wees voorzichtig met het kopen bij bepaalde winkels en kies altijd voor een authentieke online winkel om namaak parfum te ontwijken.
Ik heb net een fles molecule 01 bij superwinkel gekocht . Maar die ruikt naar niks .