Als het in je woonkamer altijd redelijk donker is, zul je veel sneller een lamp aandoen. Als je het licht aandoet verbruik je elektriciteit en dat kost geld! Bespaar wat geld en verminder je energieverbruik door meer natuurlijk licht in je huis binnen te laten komen. Bovendien krijg je door al die vitamine D ook een veel beter humeur!

Gebruik spiegels

led verlichting woonkamer

Spiegels reflecteren licht, dus hoe meer spiegels je in een kamer hebt, hoe meer licht er van muur naar muur zal weerkaatsen! Hang spiegels tegenover de ramen of de glazen schuifwand in je huis om zo het natuurlijke licht, dat je kamer binnen schijnt, te maximaliseren. Tip: koop meubels met glazen panelen of gespiegelde accenten.

Verf de kamer in lichte kleuren

Lichte kleuren reflecteren het zonlicht beter dan donker kleuren, dus als je lichte verf op de muur smeert (zoals in tinten grijs, crème of eierschaalblauw) zal er meer natuurlijk licht de kamer binnenkomen.

Verplaats meubels

Tenzij je doorzichtige plastic meubels hebt, blokkeren je meubels het natuurlijke licht! Plaats meubels op een paar meter afstand van ramen of glazen deuren zodat je het licht dat binnenkomt ook volledig naar binnen kunt laten schijnen.

Haal zware stoffen gordijnen weg

Het is belangrijk om gordijnen of andere raambekleding te hebben, maar ze hoeven niet te zijn gemaakt van zware stoffen zoals fluweel of brokaat (waardoor de kamer donkerder en kleiner aanvoelt). Probeer in plaats daarvan eens raambekleding gemaakt van linnen of katoen!

Verander de deur

Als je een stevige voordeur hebt, waardoor de hal erg donker wordt, vervang deze dan door een deur met een raam. Als je je zorgen maakt over inbraak, kies dan voor glazen deuren met onbreekbaar glas, die je bij een ijzerhandel kunt kopen.

Kies voor de juiste kleuren

bruine tinten woonkamer

Sommige tinten raambekleding blokkeren zonlicht zelfs wanneer je de lichtse kleur neemt! Tenzij je de kamer lekker donker wilt maken om TV te kunnen kijken, is dit geen goede keuze voor in donkere kamers. Kies ook voor een soort raambekleding waarmee je de hoeveelheid licht, die binnenkomt, beter kunt regelen.

Voeg een dakraam toe

Ik moet erbij zeggen dat dit een dure optie is, maar omdat een dakraam een kamer op natuurlijke wijze kan verwarmen, kan dit je na verloop van tijd wel flink op je elektriciteitsrekening besparen! Als je klaar bent om de sprong te wagen en een dakraam te laten plaatsen, huur dan voor de klus een aannemer in en probeer het vooral niet zelf!

Laat een reactie achter