Nederlanders handelen massaal in crypto’s. Zo blijkt uit de cijfers van het afgelopen jaar. Hoewel cryptomunten door de jaren heen al steeds populairder werden, is die populariteit nog eens in stroomversnelling gekomen in de afgelopen twee jaar. Experts geloven dat deze populariteit mede wordt veroorzaakt door de komst van het coronavirus. Bitcoinsaltcoins, voor sommige mensen klinkt het nog als abracadabra. Toch geloven ook steeds meer mensen dat het betalen met crypto’s uiteindelijk de toekomst zal zijn. Hoewel het gebruik als betaalmiddel voorlopig nog ver weg lijkt te zijn.

De interesse voor crypto’s lijkt vooral door corona enorm toegenomen te zijn. Dit had verschillende redenen. Allereerst natuurlijk de historisch lage rentes op de spaarrekeningen in ons land. Hierdoor is het vrijwel niet aantrekkelijk meer om je geld op de spaarrekening te laten staan. Bovendien hadden de meeste mensen meer ruimte om te sparen, omdat uitstapjes en dergelijke niet meer mogelijk waren. Hierdoor werd er ook gekeken naar manieren om het geld verstandig te beleggen. In dit geval in crypto’s. Daarnaast werd ook duidelijk dat men veel meer vrije tijd had. Zo werden er enorm veel zoekopdrachten in Google ingevuld om zich meer te verdiepen in cryptomunten en het verhandelen hiervan.

Nummer 4 in Europa

Nederland bleef lange tijd achter in de populariteit van crypto’s, maar inmiddels zeker niet meer. Als we naar de Europese handel kijken, zien we dat we inmiddels op nummer 4 staan. Een geweldig resultaat voor een klein land als de onze. De exchanges buiten Europa die enorm groot zijn, zijn natuurlijk afkomstig van Amerikaanse bedrijven die enorm veel volume in de VS hebben. Voorlopig lijkt Nederland echter nog niet richting die eerste plek binnen Europa te gaan, maar dit is wel de wens van hét belangrijkste cryptobureau in ons land. Zij doen er alles aan om dé Europese partij te worden. Maar daar moet nog veel voor gebeuren. Als de populariteit van crypto’s blijvend hoog zal zijn, zit die kans er echter dik in.

Hoe zijn crypto’s ontstaan?

crypto-trader

Voor zij die nog weinig ervaring hebben met crypto’s, klinkt dit alles misschien een beetje vreemd. Want waarom zou je kiezen voor crypto’s als je ook voor standaard betaalmiddelen kunt kiezen? De cryptomunten zijn voor het eerst in het leven geroepen als reactie op de enorme kredietcrisis. Mensen waren zoekende naar een betaalmiddel waarbij banken verder geen invloed zouden kunnen uitoefenen. Een ruilmiddel wat vloeiend tussen de mensen kon worden uitgewisseld, zonder dat banken hier ook maar enige zeggenschap over zouden hebben. De populariteit nam razend snel toe. Inmiddels zijn er ongeveer 10.000 cryptomunten wereldwijd aanwezig.

Hierbij kennen we natuurlijk wel enkele crypto’s die het veel beter doen en populairder zijn, maar het principe blijft hetzelfde. Ze werken allemaal met blockchain-technologie. Dit houdt in dat transacties decentraal op de computers van de gebruikers worden bijgehouden. Het betaalmiddel kan vervolgens eenvoudig tussen gebruikers worden uitgewisseld. Hierbij zijn banken inderdaad niet meer mogelijk, waardoor ze ook nog eens tegen veel lagere kosten kunnen worden overgemaakt.

Laat een reactie achter