De grote voordelen van plant medicijnen krijgen steeds meer aandacht doordat mainstream media erover schrijven. Wat betekent dit voor het Nederlandse zorgstelsel? Wordt er nu harder gewerkt aan de implementatie van plant medicijnen in de zorg? Of is de weg nog niet vrijgemaakt voor deze alternatieve geneeskunde?
Een enorme groei
Het enthousiasme voor het plant medicijn als hulpmiddel in de behandeling van zware GGZ problematiek is de laatste twee jaar enorm gestegen. Niet alleen de maatschappij lijkt het plant medicijn met open armen te ontvangen, ook steeds meer wetenschappers zijn enthousiast. Er is een grote stijging in wetenschappers die onderzoek doen naar de rol van geestverruimende middelen in de GGZ.
Nederland voorop
Inmiddels is ook de politiek overstag en ziet de minister van Volksgezondheid zelfs een voortrekkersrol voor Nederland weggelegd in het toepassen van goedgekeurde geestverruimende middelen als medicatie. Het is op dit moment alleen nog wachten op goedkeuring van de geneesmiddelenautoriteit EMA. Dit zou nog binnen zijn ambtstermijn kunnen gebeuren. Naar alle waarschijnlijkheid wordt MDMA volgend jaar toegelaten als medicatie bij zware PTSS in Amerika. Daarna zou Europa binnen twee jaar kunnen volgen. Nederland wil dus voorop lopen in het implementeren van deze nieuwe medicatie in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg.
Patiënten willen ook
De normalisering van plant medicijn als medicatie zorgt er ook voor dat steeds meer patiënten in GGZ klinieken aankloppen bij hun behandelaars voor deze nieuwe medicatie. Documentaires, zoals die op Netflix over psychedelica, maken een breed publiek bekend met de voordelen van het plant medicijn.
Voor veel patiënten met langdurige psychiatrische problemen lijkt het plant medicijn hun laatste middel om van hun problemen af te komen. Vooral als de reguliere behandeling niet lijkt aan te slaan. Helaas, moeten deze patiënten nog even geduld hebben. Op dit moment is het alleen mogelijk om met klinisch onderzoek mee te doen. De toelatingseisen zijn hiervoor erg streng en het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.
En de risico’s dan?
De implementatie van het plant medicijn in de reguliere zorg laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Op dit moment is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de (lange termijn) gevolgen van de verschillende vormen van psychedelica. Voordat een medicijn goedgekeurd wordt, moet het door verschillende test stadia heen. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.
Alternatieven
Naast de inzet van plant medicijn wordt er in laboratoria over de hele wereld ook hard gewerkt aan chemische verwanten medicijnen. Zo is 6-APB een chemische opvolger van MDMA. 6-APB is ontwikkeld in de hoop dat het een niet-neurotoxisch alternatief kan zijn voor MDMA. De wetenschap heeft op dit moment meerdere onderzoeken lopen waarbij ze een chemisch alternatief proberen te vinden voor actief gebruikte psychedelica. Deze chemische alternatieven kunnen zo gemanipuleerd worden dat zij nog effectiever werken dan reguliere psychedelica, maar met minder bijwerkingen.
Laat een reactie achter