Je zal ze vast weleens gezien hebben, de populaire boots van Dr. Martens ontwikkeld door dr. Klaus Maertens uit Duitsland. De laarzen en schoenen waren eerst voornamelijk populair bij politieagenten, postbodes en fabrieksarbeiders en later werden ze ook het favoriete schoeisel van skinheads, punks en grungers. Tegenwoordig zijn de klassieke en originele Dr. Martens boots van Omoda onmisbaar voor de schoenenfreaks onder ons. Ze zijn perfect voor op een festival, maar ook prima te dragen bij een casual outfit. Het past in principe altijd! Je moet dan ook wel wat geld verdienen mocht je ze kopen, want ze zijn nogal duur.


Helaas worden er tegenwoordig ook vele nep Dr. Martens geproduceerd, voornamelijk uit China. Wees dus goed op je hoede wanneer je ze online wilt kopen. De neppe Dr. Martens zijn zeer goed nagemaakt, waardoor je soms bijna niet doorhebt dat je op schoenen loopt die maar 5 euro waard zijn.

Maar hoe weet je zeker dat de nieuwe schoenen die je online gaat kopen geen neppe Dr. Martens zijn? Om je een handje te helpen om nep Dr. Martens te herkennen, hebben we x handige en simpele tips voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Schoenendoos

Nieuwe schoenen van Dr. Martens zijn verpakt in een stevige schoenendoos met op de deksel en zijkant het logo van van Dr. Martens. Controleer de grootte, het lettertype en de plek waar de logo’s zijn geplaatst zorgvuldig. Onthoud wel dat authentieke schoenendozen ook fake Dr. Martens kunnen bevatten.

Stap 2: Schoenendoos label

Dr. Martens schoenendozen hebben een wit label op een van de zijkanten waar je de maat, stijl en kleur kunt vinden. Check of de beschrijving op het label overeenkomt met de schoenen in de doos, en dat de stijl of serienummers overeenkomen met de informatie op het label aan de binnenkant van de schoen zelf.

Stap 3: Label aan de binnenkant

Aan de binnenkant van de schoen op de tong van Dr. Martens schoenen vind je een label met de maat en productcode. Controleer of deze gegevens overeenkomen met die op het label op de zijkant van de schoenendoos.

Stap 4: Inspectiesticker

Nieuwe Dr. Martens hebben meestal een inspectiesticker.

Stap 5: Markering op de zool

Dr. Martens schoenen hebben altijd een logo en merknaam op de binnenzool. Op de binnenzool van oudere Dr. Martens schoenen staat meestal ‘Original’ en ‘Made in England’, en op binnenzool van de nieuwere schoenen staat meestal ‘Air Cushioned Sole’ of ‘Bouncing Soles’.

Stap 6: Markering op de zool

Namaak Dr. Martens zijn ook te onderscheiden van echte exemplaren als je kijkt naar de zool aan de onderkant van de schoen. Echte Dr. Martens hebben een uniek logo met tekst op de zool staan. Controleer zorgvuldig of de informatie op de zool overeenkomt met de rest van de informatie. Controleer ook of de randen van de markeringen op de zool mooi zijn afgewerkt.

Step 7: Stiksels

De stiksels van alle Dr. Martens schoenen zijn van hoge kwaliteit. Controleer zorgvuldig of de stiksels gelijk zijn verdeeld, recht zijn, strak zitten en mooi zijn afgewerkt. Controleer ook of de kleur van de stiksels van de zool overeenkomen met het welbekende geel dat wordt gebruikt bij schoenen van Dr. Martens.

Stap 8: Reserveveters

Bij nieuwe Dr. Martens schoenen krijg je altijd een setje reserveveters in een doorzichtig plastic zakje met een sluiting aan de bovenkant.

Ben je er nog niet helemaal uit? Check dan de Fake vs. Real handleiding video hieronder eens.

1 reactie

Laat een reactie achter