Een beetje IP camera kost je al snel veel geld, ook beveiligingscamera’s met draad liggen in deze prijsklasse. Voor een paar tientjes of zelfs minder heb je al een nep beveiligingscamera die er hetzelfde uitziet als de echte camera’s. Dat schrikt de inbrekers ook af, of toch niet? Is een nep IP camera een goede manier om inbraak tegen te gaan, of kun je toch beter kiezen voor een echte bewakingscamera met IP camera viewer? Wij hebben nog een derde oplossing; beide! Op deze pagina lees je alles over nep camera’s om jouw woning te beveiligen.
Waarom een nep camera hangen?
Wat veiligheid in en rond de woning betreft is meer altijd beter. Je kiest voor sloten met keurmerk, je sluit de ramen als je van huis gaat, en je zorgt ervoor dat jouw huis bewoond lijkt wanneer je op vakantie gaat. Een beveiligingscamera is uiteraard ook een goede oplossing voor zowel preventie als registratie, maar dat vereist wel een flinke investering en wat technische kennis. Om nog maar niet te spreken van gaten boren en kabels trekken.
Met een nep bewakingscamera lijkt het alsof jouw huis continue bewaakt wordt, terwijl het in feite niet meer is dan een doosje in de vorm van een camera. Hoewel je niets kunt registreren hoop je dat deze goedkope oplossing preventief werkt, zodat opnemen helemaal niet meer nodig is. De kosten liggen laag, waarom zou je het niet proberen? Zeker wanneer je in een wijk woont waar veel inbraken gepleegd worden kan een nep beveiligingscamera het verschil maken tussen veilig wonen en een leeg huis.
6 Tips voor een nep camera
Je kunt die goedkope plastic camera tegen de gevel plakken, maar dat betekent niet dat je zo direct een veilige woning hebt. Met deze tips maak je de woning al een stuk veiliger:
- Een beveiligingscamera op een vrijstaande muur is verdacht, hoe kan die camera functioneren zonder stroom, en waar gaan de beelden naartoe? Zorg ook voor nep kabels die “in de muur” gaan.
- Zichtbaarheid is cruciaal, het heeft geen zin om een nep bewakingscamera op te hangen die niet zichtbaar is. Dat mag overigens ook niet voor de wet, dus dan val je direct door de mand.
- De goedkope nep camera’s schrikken alleen blinde inbrekers af, die zien op grote afstand al dat er niets wordt opgenomen. Je zou tweedehands een paar goedkope echte beveiligingscamera’s kunnen kopen en die ophangen. Ook als ze niet werken zien ze er toch overtuigend uit.
- Het is volgens de wet verplicht om duidelijk aan te geven dat er opnames worden gemaakt. Als je een nep bewakingscamera ophangt maar er nergens een bordje te zien is, weet de inbreker direct dat het waarschijnlijk niet echt is.
- Onderschat inbrekers niet, die zijn erop ingesteld om zwakke punten aan een woning snel en doeltreffend te analyseren. Zij weten beter dan jij wanneer de camera niet echt is, en ook op grote afstand.
- Je kunt bij de voordeur of zelfs al vooraan op je stoepje een glimmende nep beveiligingscamera neerhangen, met de lens als boosaardig oog op de straat gericht. Dat lijkt afschrikwekkend, maar het is niet toegestaan om openbaar terrein of de omgeving in beeld te brengen. Dus OF je overtreedt zelf de wet, OF er hangt geen echte camera.
Verschil tussen normale camera en IP camera
We hebben bij de bovenstaande tips reeds aangegeven dat een camera zonder kabels er verdacht uitziet, toch hebben IP camera’s geen kabels nodig om beelden door te sturen naar de IP camera viewer. Ze werken wel op stroom, dus met een nep beveiligingscamera op een plek waar geen stroomdraad kan lopen overtuig je niemand. Een “draadloze” IP camera werkt wellicht op stroom via een kabel, toch is er soms wel een backup accu aanwezig om bij stroomuitval toch beelden op te nemen. IP staat voor “Internet Protocol”, de beelden worden doorgestuurd naar een centrale server online, je kunt de beelden met een IP camera viewer overal terugkijken.
Combineren nep én echt
Als je goedkope beveiliging in en rond de woning wilt realiseren, en naast preventie ook écht het pand wilt beschermen kun je nep en echt combineren. Op één of enkele centrale locaties plaats je een echte IP bewakingscamera, daarnaast installeer je enkele dummy’s. De zichtbaarheid van de echte camera geeft het idee dat alle camera’s waarschijnlijk echt zullen zijn. De neppers moeten dan qua design wel goed overeenkomen met de echte camera’s om compleet overtuigend te zijn.
Goedkoop kan duurkoop zijn, denk ook aan de problemen en kosten bij een inbraak. Dan kan de investering in een echte bewakingscamera zich snel terugverdienen.
Laat een reactie achter