Net verloofd? Waarschijnlijk zitten jullie nog op een roze wolk, al jullie vrienden en familie af te bellen om het geweldige nieuws met ze te delen. Wanneer jullie dan beginnen met fantaseren over jullie huwelijksdag, kan het aantal keuzes wat gemaakt moet worden best overweldigend zijn. Maar, no worries! Wij hebben een checklist samengesteld om de huwelijksplanning op gang te helpen.

Bepaal het budget

De eerste stap van de huwelijksplanning is het gesprek aangaan met je partner over hoe jullie de dag voor ogen zien. Kom met elkaar op één lijn over jullie beschikbare budget en stem vast af wie wat betaalt. Zo hebben jullie een idee wat haalbaar is en kan het plannen beginnen. Tijdens het bepalen van het budget is het slim om te overleggen wat jullie belangrijk vinden en wat minder. Zo heb je een handige richtlijn aan welke dingen je veel wil spenderen, en op welke dingen je beter kunt bezuinigen.

Set the date

verlood-koppel

De precieze datum kan natuurlijk pas later in het proces bepaald worden. Maar, het kan geen kwaad om alvast een periode aan te wijzen waarin jullie beiden het ja-woord willen zeggen. Denk erover na in welk seizoen jullie willen trouwen, wanneer jullie beschikbaar zijn en hoeveel tijd jullie ongeveer nodig hebben om alles te organiseren. Goed om te weten: het gemiddelde stel doet er minimaal 8 maanden tot één jaar over om hun bruiloft te plannen.

Maak de gastenlijst

Een ander aspect waar jij en je partner het over eens moeten worden, is de grootte van jullie bruiloft. Willen jullie groots uitpakken met alle attributen waar jullie ooit van gedroomd hebben, of gaat jullie voorkeur uit naar iets kleins en intiems met jullie inner circle? Hierna is het slim om vast een gastenlijst te maken met de mensen die niet mogen ontbreken.

Waar willen jullie gaan trouwen?

bruiloft-tafel-dinner

Nu jullie het budget, de gastenlijst en de trouwdatum in gedachten hebben, kunnen jullie gaan brainstormen over de locatie van jullie bruiloft. Ten eerste is het handig om de stad te bepalen waar jullie willen trouwen. Willen jullie bijvoorbeeld trouwen in Amsterdam, of gaat jullie voorkeur uit naar trouwen in Den Haag? Een goede tip is om je eerst te oriënteren bij trouwwebsites zoals Weddingspaces. Hier kun je verschillende locaties vergelijken. Een goede manier om te kijken welke locatie bij jullie past, en wat er mogelijk is met betrekking tot jullie budget en datum.

Wijs de getuigen aan

Het getuigen op een bruiloft is een heel bijzondere taak die mensen meestal aan een persoon geven die dichtbij hen staat. De officiële taak van getuigen is bevestigen dat het huwelijk rechtsgeldig is. Dit doen ze door de ceremonie bij te wonen en een handtekening te zetten op de trouwakte. Maar, het komt ook vaak voor dat de getuigen helpen bij het organiseren van de bruiloft. Vandaar dat het slim is om ze vroeg van te voren aan te wijzen, zo heb je een extra paar helpende handen tijdens het organiseren van de bruiloft. Belangrijk om te weten voor het kiezen van je getuigen: in Nederland moet je minstens twee getuigen hebben en mag je er maximaal vier aanwijzen. Alle getuigen moeten ouder zijn dan 18 jaar.

Kies de trouwringen

Een trouwring moet bij jullie passen op het moment van jullie bruiloft, maar moet ook nog in de smaak vallen op jullie 30-jarige jubileum! Het wordt daarom aangeraden om iets tijdloos te kiezen. Stel deze beslissing zeker niet uit, zodat jullie er goed over na kunnen denken. Je kunt tijdens de ringen jacht bepalen of jullie voor een matchende ring willen gaan, of toch verschillende die persoonlijk bij jullie passen.

Nu jullie de nodige afspraken hebben gemaakt, hebben jullie een goede basis voor het bruiloft plannen!

Laat een reactie achter