Leren moet de regel zijn en geen uitzondering, dus laten we eens kijken naar de meest effectieve manieren om nieuwe dingen te leren.

Als je aan leren denkt, denk je vaak eerst aan lezen of zoiets als hoorcolleges. Maar in werkelijkheid zijn er zeven verschillende leermethoden, waarvan het lezen en het luisteren naar colleges eigenlijk de minst effectief zijn.

Van de zeven leermethoden omvatten de eerste vier methoden het zogenaamde passieve leren, terwijl de andere drie in de categorie van actief leren vallen. Actief leren is aanzienlijk efficiënter dan passief leren en daarom is het altijd nodig om passieve methoden met actieve methoden te combineren. Laten we eens kijken naar deze zeven methoden en hoeveel van de geleerde content ongeveer in jouw geheugen blijft hangen.


Passieve leermethoden

boek-lezen


Hoor colleges: 5%

Je leert en onthoudt verreweg het minst door colleges bij te wonen, waar je een passieve luisteraar bent. Dat is een bekend feit en met de snelle technologische vooruitgang zullen ook de technieken van formeel onderwijs drastisch moeten veranderen. De beste universiteiten ter wereld leggen al veel meer nadruk op discussies en andere vormen van leren. Bij het bijwonen van colleges verlies je ook veel tijd door te laat te komen, materialen voor te bereiden enz. en je onthoud minder dan 5%.

Lezen: 10%

Lezen is beslist een buitengewoon belangrijke leermethode. Als je elke dag regelmatig leest, doe je veel voor je competentie, wijsheid, retoriek enz. Maar als het gaat om de context van leren, onthoud je op de lange termijn slechts een heel klein percentage van wat je leest. Plus het feit dat je duizenden boeken over een bepaalde vaardigheid kunt lezen, maar dat je deze niet onder de knie zult krijgen. Een hoop theorie is niet te vergelijken met een snufje ervaring.

Lezen is belangrijk, maar er komt meer bij kijken: het is belangrijk dat je een actieve lezer bent. Dit betekent dat je wat je leest met andere content, die je al had gelezen en met je eigen ervaringen in het leven moet verbinden (bijvoorbeeld een mindmap maken en nieuwe kennis aan je eerdere kennis koppelen). Je moet niet alleen een actieve lezer zijn, maar ook heel kritisch zijn over alles wat je leest. Je profiteert het meest van lezen als je de dingen, waarover je leest, ook uitprobeert. Als de dingen echt werken, onthoud je ze, als ze niet werken, vergeet je ze.

De positieve eigenschap van lezen is dat het ook ontspannend kan zijn. En naast ontspanning oefen je nog steeds je verbeeldingskracht en je vocabulaire terwijl je leest.

Naar audio-opnames luisteren of videomateriaal bekijken: 20%

De volgende leermethode betreft audio- en videocontent. Televisie kijken telt hier absoluut niet. De televisie is een multimediascherm dat je in een hersenloze consument verandert. Trouwens, degenen die in het echte leven staan, zijn degenen aan de andere kant van het tv-scherm. Daarom is het enige verstandige dat je kunt doen, geen tv kijken. Een uitzondering hierop is naar een goede film kijken om je te ontspannen.

In feite hebben we het bij deze leermethode vooral over educatieve audio- en videocontent. Je smartphone kan, net als je auto, snel een educatief apparaat worden. Sommige goeroes voor persoonlijke ontwikkeling noemen auto’s gewoon een ‘universiteit op wielen’. Hoewel het geen zin heeft om jezelf te overbelasten, breng je wel elke dag uren door in de file enz. en doe je eigenlijk niets productiefs. Audiocontent is dan meer dan welkom. Als je geïnteresseerd bent in hoe en waar je audiocontent kunt kopen, kijk dan eens bij Audible van Amazon.

Het kijken naar een documentaire of een intellectueel debat kan ook ongelooflijk leerzaam zijn.

Demonstratie: 30%

Het volgende niveau van passief onderwijs is een demonstratie. Als iemand je echt laat zien hoe je iets moet doen, zul je je aanzienlijk meer onthouden dan wanneer je er net over las of het op video zag. Daarom zijn privélessen natuurlijk zo’n goede zaak. Als je een mentor, een tutor of een coach vindt, die je laat zien hoe je iets moet doen, vergroot je zeker je competentie.

Een demonstratie van hoe iets te doen is echt effectief, daarom zagen we ook een hausse in mentorschap. Het is een manier om iemand te helpen zijn of haar competenties te verbeteren, die aanzienlijk betere resultaten opleveren dan advies. Bij mentoring laat je iemand zien hoe hij iets moet doen en ‘dwing’ je hem vervolgens op een leuke manier om het te herhalen.


Actieve leermethoden

school-werken-schrijven


Actieve methoden zijn aanzienlijk effectiever dan passieve methoden. Elk van de actieve methoden is minstens vijf keer effectiever dan bijvoorbeeld lezen. Hoewel actieve methoden iets veeleisender zijn, is het resultaat uiteindelijk veel beter.

Groepsdiscussie: 50%

Hoe ziet een echte groepsdiscussie eruit? Je moet je eigen mening in een intellectuele discussie verdedigen. Voordat je het kunt verdedigen, moet je het vormgeven. Daarvoor moet je veel nadenken en veel lezen. Jouw mening wordt weerlegd door anderen, die hun eigen argumenten gebruiken. Daar moet je weer over nadenken, het toepassen op je eigen ervaringen en eventueel van mening veranderen. Dit is de reden waarom discussies een ongelooflijk effectieve manier van leren zijn, vooral als de groepsleden totaal verschillende achtergronden en ervaringen hebben en ze ons standpunt in twijfel trekken.

Levenservaringen: 75%

Op dit punt moeten we herhalen, dat een hele hoop theorie niet te vergelijken is met een snufje ervaring. Ervaring is verreweg de snelste manier om te leren en jouw competentie te verbeteren. Het is jezelf in het water gooien en beginnen met zwemmen. Maar tegelijkertijd combineer je leren ook op andere manieren. Er is niets effectiever dan proactief in actie te komen.

Je kunt de dingen, die je in het leven niet hebt meegemaakt, niet begrijpen.

Met anderen jouw levenservaring delen: 90 %

Je leert echter het meeste wanneer je anderen gaat lesgeven (na praktijkervaring). Je leert en onthoudt het meeste als je lezingen geeft, boeken schrijft of misschien zelfs een blog begint. Je wordt dan ergens een expert in.

Nou, dit is meestal waar als het gaat om het opdoen van kennis, je kunt vaardigheden nog steeds min of meer alleen op basis van ervaring ontwikkelen. Het geven van talloze lezingen over bijvoorbeeld leiderschap helpt je helemaal niets als je nog nooit een leidende functie hebt gehad.

Maar het is waar, dat lesgeven aan anderen de snelste manier is om kennis op te doen aangezien je een specifiek onderwerp heel goed moet beheersen en een aanvulling moet zijn op het herprogrammeren van je eigen onderbewustzijn en dus is het de snelste manier om het pad van nieuwe ervaring op te gaan. Anderen iets over iets leren, dwingt je om het vroeg of laat te ervaren.


Een combinatie van verschillende methoden is echt het allerbeste

Maar de opdeling van leren in afzonderlijke methoden, vooral actieve en passieve, zou er niet toe moeten leiden dat je met behulp van één enkele methode leert. Bij het verbeteren van jouw competentie bereik je verreweg het meeste effect als je met een combinatie van verschillende methoden, zowel passieve als actieve, leert. De ene keer past die ene methode beter bij je, dan die andere. De meest effectieve manier om nieuwe dingen te leren, is door alle zeven leermethoden te combineren en een cursus te volgen.

Je leert verschillende dingen op verschillende manieren. Je kunt je competentie sterk vergroten door te verbinden, te herhalen en tenslotte door het aan je eigen ervaringen te koppelen. Je bent de investering met het hoogste potentiële rendement ter wereld. Investeer dus in jezelf. En geniet er tegelijkertijd van om je vaardigheden te verbeteren. Hoe meer je weet, hoe waardevoller je bent bent.

Laat een reactie achter