Zoals elke binnenhuisarchitect je zal kunnen vertellen, kleden gordijnen een raam aan en bepalen ze voor een groot deel jouw raamdecoratie. Als het om gordijnen gaat, is het een kwestie van kleur, stof, lengte en voering en de keuze uit op maat gemaakte gordijnen of kant-en-klare gordijnen. Met zoveel beslissingen is het gemakkelijk om je overweldigd te voelen, dus vroegen wij aan een paar professionals om advies voor het selecteren van de juiste gordijnen voor je huis.

1. Kleur en stof

thermische gordijnen

Stof is een essentieel onderdeel van het kiezen van gordijnen omdat het materiaal bepaalt hoe goed jouw gordijnen functioneren en hoe ze in de loop van de tijd standhouden.

Als ze te zwaar zijn, vouwen ze mogelijk niet scherp genoeg en als ze te licht zijn, vallen ze misschien ook niet goed.

Lana Lawrence, vice-president van gordijnfabrikant Anthony Lawrence-Belfair werkt veel met ontwerpers en zij stelt voor om de stoffen, zelfs in een showroom, altijd tegen een raam te houden. Plooi het aan de bovenkant als een accordeon en laat het dan draperen. Als de stof te stug is, valt het gordijn niet mooi over het raam.

Werk met een grote staal, minstens twee meter, omdat een kleiner stuk stof mogelijk niet de ware drapering van de stof laat zien.

Onthoud ook dat zonlicht stoffen na verloop van tijd zal vervagen. Als de kamer in kwestie veel zonlicht krijgt, is het slim om felle kleuren te vermijden omdat deze sneller zullen vervagen.

Maar als je jouw kamers vaak verandert, hoef je je minder zorgen over vervaging te maken. Wij raden je aan om met neutrale kleuren te werken omdat die minder snel zullen vervagen en eerder in de inrichting van een kamer passen.

Als het op het materiaal aankomt, zijn linnen, zijde, kunstzijde en fluweel de beste keuzes om voor gordijnen te gebruiken omdat deze stoffen het mooiste te hangen. Kunstzijde gaat meestal het langste mee. En in een bijzonder zonnige kamer vervaagt kunstzijde niet zo snel als echte zijde.

Sommige stoffen kunnen de kou buiten houden. Veel hotels gebruiken suède, fluweel, tapisserie of tweed, omdat hun gewicht helpt om het licht tegen te houden en de warmte binnen te houden. Toch kan bijna elke stof worden gevoerd met een dik, isolerend materiaal. Een tussenvoering – een stuk stof dat tussen de voering en de buitenstof wordt geschoven – kan ook helpen om de levensduur van de gordijnen te verlengen.

2. Lengte en voering

Voordat je het meetlint verwijdert, moet je beslissen hoe hoog boven het raam jij de gordijnen wilt laten beginnen. Gordijnen hoger dan het raam geven een gevoel van hoogte aan de kamer. Ontwerpers hangen gordijnen vaak ongeveer vijftien centimeter boven het raamkozijn, maar voor een dramatische look gaan sommige ook hoger.

Meet vanaf de bovenkant van het raam (plus de toegevoegde centimeters hoogte waar de gordijnen aan hangen) tot aan de vloer. Voor een meer traditionele look, waar het gordijn lichtjes op de vloer valt, wil je nog eens vijf of tien centimeter aan je lengte toevoegen. Voor een moderne, frisse uitstraling, laat je het gordijn gelijk met de vloer vallen.

Zorg er bij het meten van de breedte van jouw raam voor dat je aan beide zijden 10 tot 20cm extra meet en het totale aantal verdubbelt om een vol gordijn te garanderen. Op deze manier blokkeer je niet te veel het raam als de gordijnen open zijn geschoven en zitten ze niet in de weg.

Als je van plan bent om de gordijnen te gebruiken om de zon buiten te houden, zullen die extra centimeters rond de omtrek van jouw raamkozijn ook helpen om zonlicht aan de zijkant tegen te houden.

3. Kant-en-klare en op maat gemaakte gordijnen 

Gordijnen Eetkamer - Grijs

Op maat gemaakte gordijnen bieden veel voordelen: je kunt de afmetingen aan jouw ramen aanpassen en een op maat gemaakte look creëren. Gordijnen op maat zijn er in eindeloze ontwerpopties en combinatiemogelijkheden. Bij al deze opties is er echter wel een aanzienlijk prijsverschil met de kant-en-klare gordijnen.

Als op maat gemaakte gordijnen gewoon niet binnen jouw budget passen, raden wij je aan om wat meer geld uit te geven aan hoogwaardige kant-en-klare gordijnen.

4. Wasmachine vriendelijke versus alleen stomen

Bekijk of jouw gordijnen alleen maar chemisch gereinigd mogen worden of in de wasmachine kunnen worden gewassen, want dat bespaart je op de lange termijn tijd en geld. Houd er rekening mee dat je hoogwaardige gordijnen kunt verpesten door ze zelf te wassen.

5. Gordijnen laten inmeten of een online consultatie

witte-gordijnen

Krijg door deskundig advies de allermooiste gordijnen. Sommige bedrijven sturen een adviseur bij je langs om je te helpen bij het beslissen over de kleur, de textuur en de afwerking die perfect bij jouw ontwerp passen, waardoor je jezelf een paar uitstapjes naar de winkel bespaart.

Laat een reactie achter