Een nieuwe PC kopen is altijd een opgave. In het verleden kocht je een PC als je huiscomputer, maar tegenwoordig is een PC vaak meer dan dat. Het is een plaats waar je spellen speelt of bijvoorbeeld grafisch werk doet of andere zware taken. Voor alle andere zaken hebben we inmiddels allemaal thuis een laptop staan. Dus waar moet je op letten als je een PC wilt kopen en welke onderdelen zijn het belangrijkst bij de aankoop van een nieuwe PC?

Houd de basis in de gaten: de processor en het geheugen

De computer heeft twee zaken die we het hoofd en het hart van de computer kunnen noemen. Aan de ene kant hebben we het hart, de processor. Dat bepaalt samen met het geheugen (het hoofd of het brein) de snelheid van de computer. Dat is erg belangrijk als je een computer koopt die zware taken moet bewerkstelligen. De snelheid, ook wel kloksnelheid genoemd, van een processor wordt gemeten in zogenoemde Gigahertz (GHz). Let bij de processor op de kernen, ook wel cores genoemd. Een processor met veel kernen is vaak sneller.

Naast de processor als hart van je PC is er het geheugen als brein van je PC. Geheugen wordt ook wel eens Random Acces Memory (RAM) genoemd. Let bij RAM op het aantal gigabyte dat het geheugen kan leveren. Als je bijvoorbeeld games gaat spelen, is veel geheugen, minimaal 8GB bijvoorbeeld, zeker nodig.

De videokaart: doorslaggevend voor gamen

De videokaart is enorm belangrijk voor gamers. Meer nog dan de processor en het geheugen. Het bepaalt namelijk hoe de beelden van de PC op je monitor te zien zullen zijn. Dus of je nu games speelt op de cloud of van een schijfje op je PC. Videokaarten zijn onmisbaar.

macbook-photoshop

Games hebben grafische kenmerken die verloren kunnen gaan bij een slechte videokaart. Zelfs als je bijvoorbeeld casinospellen uit het gokoverzicht wilt spelen is een goede videokaart belangrijk. Deze spellen krijgen steeds vaker grafische kenmerken van games mee en met name de videoslots worden door spelmakers uitgerust met de beste gameplay. Laat je videokaart die grafische kenmerken niet slechter of korrelig maken.

Voor welke PC ga je en welk besturingssysteem?

Er zijn op de markt verschillende merken PC’s maar als het gaat over besturingssystemen is het met name Apple en Microsoft dat de klok slaat. Over het algemeen geldt dat grafische ontwerpers vaak eerder kiezen voor een computer van Apple omdat programma’s als Illustrator en Photoshop er een stuk soepeler op draaien. Aan de andere kant zijn deze computers vaak duurder en zijn de meeste mensen van huis uit gewend aan Microsoft. Het ligt er dus ook maar net aan wat je als gebruiker prettig vindt.

Aansluitingen en andere zaken

computer-bureau

Naast geheugen, een processor en een videokaart zijn er nog allerlei andere zaken waar je op kunt letten. Zo kun je besluiten een PC te kopen omdat er bijvoorbeeld veel aansluitingen op zitten, een goede koeling heeft en dus niet te snel oververhit raakt en natuurlijk aansluitingen voor een cardreader of geluidskaart.

Iets waar gebruikers niet vaak aan denken is de behuizing van de PC, dus de manier waarop jouw onderdelen verpakt zijn. De behuizing lijkt onbelangrijk, maar als die te weinig ventilatieroosters bevat of te veel scherpe randjes heeft, kan je dat op den duur gaan gaan irriteren. Let hier dus ook goed op bij de aanschaf van een PC.

Je kunt overigens in veel gevallen zo’n PC zelf samenstellen door de onderdelen aan te wijzen die jou goed lijken. Er zijn ook tal van experts bij webwinkels actief die jou hiermee kunnen helpen tegen een kleine vergoeding van een paar tientjes. Handig als je niet zo technisch bent, maar wel hoge eisen hebt.

Laat een reactie achter