Het kan stressvol zijn om een nieuwe smartphone te kopen, vooral als de prijzen tot boven de €1.000 stijgen. Je hoeft niet per se zoveel geld uit te geven, je moet alleen weten waar je op moet letten voor je een aankoop doet.  

Hier is waar je op moet letten.  

De reputatie van het bedrijf 

offline-marketing-apple

Als je kunt, doe dan een beetje onderzoek naar de firma die de smartphone maakt. Apple, Samsung, LG en de meeste andere bekende namen zijn bedrijven die je kunt vertrouwen. Andere, zoals Blu, Huawei en OnePlus, die vaak meer “betaalbare” smartphones verkopen, zijn om verschillende redenen onder vuur komen te liggen. Sommige inlichtingendiensten raden bijvoorbeeld af om smartphones van Huawei te kopen, terwijl Blu en OnePlus betrapt zijn op het terugsturen van privé gegevens naar het hoofdkwartier. Ben je op zoek naar een betaalbare en betrouwbare telefoon? Check dan eens de oppo a53s. 

Opslag

Ik weet dat veel mensen geld proberen te besparen door goedkopere telefoons te kopen, maar vaak hebben die weinig opslag. Ik raad aan een smartphone te kopen met minstens 64 GB opslagruimte, of meer als je van plan bent muziek en films te downloaden. Apps zijn tegenwoordig veel groter, en foto’s kunnen veel ruimte innemen als je ze niet in de cloud opslaat. Apple Foto’s, Google Foto’s, of andere diensten bieden deze mogelijkheden. Sommige Android smartphones bieden ook “microSD” kaartsleuven waarmee je de opslagruimte kunt vergroten.  

Het beeldscherm 

iphone-afbeeldingen

Als je bent zoals de meesten van ons, ga je elke dag uren naar je smartphone scherm zitten staren. Zorg ervoor dat je er een koopt dat helder genoeg is om buiten te zien en scherp genoeg zodat tekst er niet wazig uitziet terwijl je op het web surft.  

Koop je een telefoon met een groot scherm, ga dan niet onder een resolutie van 1920 x 1080p en, als je wat meer kunt uitgeven, ga dan voor de scherpere 2560 x 1440 Quad HD resoluties. Denk ook aan de afmetingen van het scherm. Kun je er gemakkelijk overheen reiken? Wil je een groter scherm voor films of een kleiner dat gemakkelijker vast te houden is en minder snel uit je handen valt?  

Camera 

Als je graag foto’s deelt met vrienden en familie, let er dan op dat je een telefoon koopt met een goede camera. De meeste duurdere telefoons (de Samsung Galaxy a22 en de iPhone X) zijn ook bijzonder bedreven in het maken van foto’s bij weinig licht, zodat je ook zonder flitser in een schemerig restaurant nog goede foto’s krijgt. Budgettelefoons hebben meestal geen geweldige camera’s, dus overweeg iets meer uit te geven als dit belangrijk voor je is.  

Leeftijd

iphone-gold

Het kan verleidelijk zijn om een opgeknapte of ouder model smartphone te kopen om een paar centen te besparen, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden voor je dat doet. Als hij te oud is (meestal 2-3 jaar) kan het zijn dat hij binnenkort geen belangrijke software-updates meer krijgt, waaronder beveiligingspatches. Ook bieden, naarmate apps krachtiger worden, de processor en het geheugen maar niet genoeg kracht om de nieuwste spelletjes of fotobewerkingsprogramma’s te draaien. Als je echter alleen maar sms’jes verstuurt en e-mail controleert, kan een opgeknapte of oudere telefoon een perfecte keuze zijn. 

Batterij 

Lees recensies of praat met mensen die de telefoon die je wilt kopen al bezitten. Je wilt er een die, indien mogelijk, de hele dag meegaat. De grootste klacht die ik van vrienden en familie krijg is dat hun smartphones “altijd leeg” zijn. Als je tot dit groepje behoort, overweeg dan een smartphone met een snellaadbatterij. De meeste makers van Android smartphones hebben er speciale opladers bij die een batterij in enkele minuten tot minstens de helft kunnen opladen. Of, als je een iPhone bezit, overweeg dan een iPad oplader te kopen om meer sap te krijgen. 

De rest

bellen

Overweeg tenslotte nog een paar andere dingen die nu of in de toekomst belangrijk voor je kunnen zijn. Heeft het toestel stereoluidsprekers? High-end telefoons zoals de iPhone X en Galaxy S9 hebben dat, wat betekent dat je geluid van boven en onder hoort komen (of links en rechts als je een film kijkt en spelletjes speelt). Ondersteunt hij draadloos opladen? Dit kan handig zijn als je je telefoon gewoon op een matje op je bureau wilt neerploffen. Heeft hij een hoofdtelefoonaansluiting of moet je een Bluetooth hoofdtelefoon of een adapter met je bedrade koptelefoon gebruiken? Ondersteunt het de nieuwere 5G netwerken?

Laat een reactie achter