De hele dag actief bezig zijn. Vroeger misschien de normaalste zaak van de wereld, maar bijna iedereen die ouder wordt merkt wel dat dat steeds lastiger wordt. Het wordt steeds vaker een kwestie van keuzes maken, van ‘of, of’, in plaats van ‘en, en’. Niet erg, en heel normaal. Naarmate we ouder worden hebben we nu eenmaal net wat minder energie, en kost bewegen ons ook nog eens wat meer moeite. Door daar slim mee om te gaan, en verstandige keuzes te maken, kun je toch vrijwel alles blijven doet wat je wilt.

Geen energie steken in dingen die niet nodig zijn

hardlopende-mensen

Als je merkt dat je minder energie krijgt, is het goed om deze voortaan wat kritischer te gaan gebruiken. Dat is sowieso een wijze les voor iedereen, alleen energie steken in dingen die nodig zijn, maar zeker wanneer je wat ouder wordt. Dat betekent niet dat je maar bij alles hoeft te denken ‘nou, daar steek in geen energie meer in, hoor!’, dat maakt het leven meestal niet per se leuker. Nee, kijk eens naar de dingen die je wel energie kosten, en veel ook, maar dat eigenlijk niet zouden hoeven.

Een voorbeeld? De trap nemen. Buiten de deur zal je er, als je energie schaars is en bewegen wat lastiger wordt, meestal voor kiezen om trappen te vermijden, en waar mogelijk de lift of roltrap te nemen. Thuis zit je nu eenmaal aan die trap vast, dus heb je weinig andere keuze. Alhoewel. Een traplift kan een mooie uitkomst zijn. Voortaan geen energie meer steken in die trap, zodat je meer overhoudt voor dingen die je echt leuk vindt. Klinkt als een goed idee, toch? Kijk maar eens voor de mogelijkheden op https://handicare-trapliften.nl/, dan zie je ook meteen dat je zeker niet de enige bent die deze keuze heeft gemaakt.

Richt je op de dingen waar je ook energie van krijgt

tuinieren

De trap voortaan laten voor wat hij is, is een prima idee. Het is nu eenmaal iets waar je wel energie in moet steken, maar waar je weinig energie of plezier voor terug krijgt.

De energie die je daardoor overhoudt kun je mooi steken in zaken waar je wél blij van wordt, en die je niet alleen energie kosten, maar ook geven. Voorbeelden? Wat dacht je van tuinieren, als je dat graag doet? Best een inspanning, maar wel eentje die je veel voldoening kan geven. Afspreken met vrienden, daar geldt dat ook voor, of gewoon eens een leuk middagje weg. Misschien krijg je wel energie van sporten, of van vrijwilligerswerk. Allemaal zaken die je vooral moet blijven doen, en waar je ook nog heel lang mee door kunt gaan als je in andere zaken wat minder energie hoeft te steken.

Laat een reactie achter