Fiets over Van Goghs lichtgevende Sterrennacht, wandel eens door de Nederlandse Sahara of verdwaal in het grootste kunstlabyrint ter wereld. Deze magische plekjes in de provincie Noord-Brabant moet je echt eens bezoeken! Ga met ons mee op ontdekkingsreis en zorg dat je een last minute vakantiehuisje in Brabant boekt! Uiteraard vragen we iedereen om de veiligheidsmaatregelen te volgen, die door de Nederlandse overheid zijn voorgeschreven.

1. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Dit is tussen Eindhoven en Nuenen het meest innovatieve en artistieke fietspad van Nederland. Het 600 meter lange fietspad wijst je de weg in het donker dankzij duizenden lichtgevende stenen, die zijn geïnspireerd op het schilderij ‘Sterrennacht’. Een bijzondere ervaring… Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad maakt deel uit van de Van Gogh Fietsroute. Deze fietsroute bestaat uit vijf unieke routes, die je langs vijf Brabantse gemeenten leiden en die allemaal een bijzondere band met Van Gogh hebben.

2. Snuif de cultuur en proef de sfeer in ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal, Torenstraat, 's-Hertogenbosch, Nederland

Bewonder het prachtig verlichte stadscentrum met zijn historische huizen, kleine bruggetjes en geweldige sfeer. In de zomer kun je hier over de Binnendieze varen, maar ook in de wintermaanden is er in ’s-Hertogenbosch genoeg te beleven. Bekijk meer voor highlights onze pagina over ’s-Hertogenbosch.

3. De Efteling blijft betoverend… 

efteling

Het themapark De Efteling is het hele jaar door een geweldige beleving voor jong en oud. Van het sprookjesbos tot Raveleijn, van Baron 1898 tot de lichtshow Aquanura. Tip: bezoek de Efteling ook eens tijdens de winter. Een sprookjeswereld vol twinkelende lichtjes, ijspret en vreugdevuren. Overnachten? Dat kan in Vakantiepark Efteling Bosrijk of in Vakantiepark Efteling Loonsche Land.

4. Het grootste kunstlabyrint ter wereld (met rooftopbar!)

Een unieke en avontuurlijke ervaring, waardoor je de buitenwereld even vergeet: Doloris Meta Maze in Tilburg. Door dit surrealistische doolhof loop je letterlijk door kunstwerken, waarna je kunt genieten in de rooftopbar met uitzicht over de stad Tilburg.

5. De Sahara van Brabant

Drunense Duinen

Het verkennen van de Loonse en Drunense Duinen is een geweldige ervaring. Dit Nationaal Park, gelegen tussen Tilburg, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch, is één van de grootste zandverstuivingsgebieden van West-Europa. Met zijn eindeloze zandvlaktes wordt dit gebied ook wel de Sahara van Brabant genoemd. Een geweldige plek, niet alleen voor rustzoekers en natuurliefhebbers, maar ook voor gepassioneerde mountainbikers.

6. Imagination Experience: slingeren tussen de wolken…

Interactieve vloerprojecties, surrealistische lichtobjecten en digitale spiegelwanden. Imagination Experience laat je een fantasiewereld vol licht, interactie en kleur betreden. En waar anders dan in Eindhoven, de stad van technologie, kennis en design. Aanbevolen voor alle leeftijden!

7. Bezoek een magisch kasteel!

Verscholen in het Brabantse platteland vind je de mooiste monumentale kastelen. Kasteel Heeswijk staat voor bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Of wat dacht je van Kasteel Helmond? Ontdek het verhaal achter dit bijna 700 jaar oude kasteel, dat op korte loopafstand van het centrum van Helmond ligt. Kasteel Maurick in Vught is ook een echte aanrader. Gelegen op een eiland in de rivier de Dommel, ligt dit kasteel op een steenworp afstand van de stad ‘s-Hertogenbosch. Naast een brasserie, een à la carte restaurant en een vergadercentrum biedt het ook hotelkamers voor een sprookjesachtige overnachting.

8. Nationaal Park De Biesbosch

Het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam is de ideale uitvalsbasis om het Nationaal Park de Biesbosch te ontdekken. Stel je voor dat je in een jungle bent met smalle kronkelende kreken en overhangende takken. Een kano is ideaal om in deze mangrove te navigeren! Wie weet spot je wel een bever of een adelaar.

9. TextielMUSEUM

Textielshop - TextielMuseum

Zeker een bezoekje waard als je in Tilburg bent, is het TextielMuseum. Op deze historische plek (een rijksmonument) werken al meer dan 100 jaar textielfabrieken. Wat interessant aan dit museum is, is dat het een zogenaamd werkend museum is. Dus naast dat je meer te weten komt over de geschiedenis van textiel en verschillende tentoonstellingen kunt bekijken, kun je ook ontwerpers en kunstenaars aan het werk zien.

10. Grote Kerk

Grote Toren (Breda) - Wikipedia

De Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 1290 in gotische stijl gebouwd. Voor wie goed kijkt aan de buitenzijde van het koor, aan de oostkant, zijn behalve de gotische vormen ook overal de voor de renaissance zo kenmerkende engeltjes, plantmotieven enzovoort te zien. Hiermee behoort de kerk tot één van de vroegste voorbeelden van renaissancekunst buiten Italië. De prachtige 97 meter hoge toren van de kerk, voltooid in 1509, domineert de stad. Opmerkelijke interieurkenmerken zijn de laatgotische koorbanken, met uitgehouwen scènes die de geestelijkheid hekelen en een geelkoperen doopvont dat in 1540 door Joos de Backer uit Antwerpen werd vervaardigd.

Andere hoogtepunten zijn het indrukwekkende orgel (het is één van de grootste van het land) en het grote schilderij erboven van Sint-Christoffel uit ongeveer 1500. Breng zeker ook een bezoekje aan het imposante 16e-eeuwse praalgraf van graaf Engelbrecht II van Nassau en zijn vrouw. Dit fraaie albasten meesterwerk is één van de graven in de Prinsenkapel, samen met het monument, dat gewijd is aan graaf Engelbrecht I en zijn zoon, die respectievelijk in 1443 en 1475 stierven.

Laat een reactie achter