1. Weet dat je verdriet volstrekt normaal is.

traan-oog

Na de dood van een geliefde is het normaal om verdrietig en overstuur te zijn of om je verloren te voelen. Wees niet boos op jezelf omdat je je verdrietig voelt. Zeg niet tegen jezelf dat je je ‘groot moet houden’ of het verlies moet overwinnen. Verdriet is een normale, natuurlijke menselijke emotie, die je helpt om om te gaan met de dood. Het is niet iets om je voor te verbergen of om je voor te schamen.

2. Maak tijd in je leven om dat verdriet te kunnen verwerken.

Het is ook normaal om je verdriet opzij te duwen, jezelf af te leiden met andere dingen en je emoties te negeren. Maar verdriet en woede zullen, of je het nu wilt of niet, in je leven komen en hoe langer je het negeert, hoe langer het zal duren om het te verwerken. Neem direct na een verlies even de tijd om je gevoelens te verwerken en om om te gaan met de ontzettende stress, die gepaard gaat met de dood van een geliefde.

3. Denk aan positieve manieren om je geliefde te herinneren.

positief-muur

Selecteer een speciaal voorwerp met sentimentele waarde om bij je te houden en dat je een gevoel van verbinding geeft met degene die overleden is. Een mooie urn kopen zou je daarom veel kunnen helpen. Het leven gaat door, maar dat betekent niet dat je de persoon, die je verloren hebt, ook moet vergeten. Houd hem/haar levend in je herinneringen of met een mooie asketting, en onthoud de goede tijden samen. Probeer je gedachten opnieuw te kaderen zodat je de goede tijden herinnert en niet de slechte.

4. Accepteer de hulp en de steun van anderen.

Je kunt misschien iemand niet geloven die zegt: “je verdriet gaat na verloop van tijd over”, maar onthoud altijd dat ze gewoon proberen te helpen. Luister naar hun gevoelens, maar voel geen woede of wanhoop als je het er niet mee eens bent. Mensen vinden het moeilijk om met de dood om te gaan en nog moeilijker om om te gaan met de persoon die achterblijft. Iedereen vraagt zich af wat het “beste is om te doen”. Er is echter geen juiste handeling en je hebt het recht om je pijn te voelen.

5. Vier op de begrafenis het leven van een geliefde in plaats van te klagen over hun dood.

Je herinneringen aan een geliefde zijn waarschijnlijk overweldigend, maar veel van hen zullen mooie, aangrijpende, gelukkige momenten zijn. Onthoud en koester tijdens de uitvaart en in het dagelijks leven deze momenten. Welke verhalen zouden ze over hen verteld willen krijgen? Van welke soorten kleuren en muziek houden ze op hun eigen feest? Het plannen van een begrafenis is nooit gemakkelijk, maar deze tijd gebruiken om het goede dat zij de wereld hebben gebracht te benoemen, is één van de beste manieren om ze te herinneren en om je verdriet te erkennen.

6. Weet dat ‘reacties op gedenkdagen’ of getriggerde herinneringen aan geliefden jaren kunnen duren.

Dit is geen slechte of onnatuurlijke reactie. Het is eerder een herinnering aan hoe speciaal iemand in jouw leven was. Verjaardagen, feestdagen, gedenkdagen en speciale dagen zijn misschien de rest van je leven moeilijk te verwerken, maar heb niet het gevoel dat je hierdoor ‘belemmerd’ wordt omdat je er niet overheen kunt komen. Zelfs bezienswaardigheden en geuren kunnen herinneringen aan een verloren dierbare oproepen.

Laat een reactie achter