Mensen uit de hele wereld reizen naar Amsterdam voor zijn liberale cultuur en eigenzinnige bezienswaardigheden. Amsterdam, een van de meest open-minded steden van Europa, biedt een scala aan LGBT-vriendelijke accommodatie, bars en festivals, en ook een bloeiende cannabis cultuur met meer dan 200 coffeeshops in het centrum van de stad.
Rondom het centrum ligt de Grachtengordel, die meer dan 150 grachten en maar liefst 1.281 bruggen telt. Deze kanalen kun je het beste per fiets verkennen, dus kijk goed links en rechts voordat je straten oversteekt, want sommige fietsers zijn bijzonder snel.
1. Amsterdam heeft meer fietsen dan mensen
Amsterdam heeft van oudsher de reputatie een fietsvriendelijke stad te zijn, dus is het niet verwonderlijk dat je de hele dag door verwoed bellen hoort rinkelen van fietsers. Meer dan 60% van de inwoners fietst elke dag, en er zijn ongeveer 3 fietsen voor elke auto op de weg. Sommige fietsers kunnen nogal roekeloos zijn.
2. Het ligt onder zeespiegel
Een interessant aspect van Amsterdam is dat de stad eigenlijk onder de zeespiegel ligt, maar er toch in geslaagd is boven water te blijven dankzij haar iconische grachtensysteem en houten palen als steun. Helaas zorgen de moerassige moerassen eronder voor slechte funderingen, waardoor in de loop der jaren verschillende scheuren in trappenhuizen en scheve gebouwen zijn ontstaan.
3. Tabak is verboden in cafés en restaurants
Cannabis joints mogen dan legaal zijn in Amsterdam, maar het roken van tabak is sinds 2008 verboden in cafés en restaurants. Je mag ook niet roken in de treinen, stations en wachtruimtes. Als je door de autoriteiten betrapt wordt, kun je rekenen op een boete van €25 of meer.
4. De stad heeft meer grachten dan Venetië
De 17de-eeuwse grachten van Amsterdam worden zo vaak vergeleken met Venetië dat de Nederlandse hoofdstad er de bijnaam “het Venetië van het Noorden” aan te danken heeft. In feite herbergt Amsterdam 165 kanalen met een totale lengte van 50 km, terwijl zijn Italiaanse tegenhanger er maar zo’n 150 heeft. Een sloep huren in Amsterdam is daarom ook zeker aan te raden!
5. De dames van de wallen betalen belasting
Op een steenworp afstand van het Centraal Station in Amsterdam vind je de merkwaardige aanblik van rij na rij kamers met glazen gevels, gevuld met allerlei schaars geklede vrouwen (en soms zelfs mannen). Deze dames verkopen hun diensten volkomen legaal – ze betalen zelfs belasting, net als fabrieks- of kantoorarbeiders.
Maar er is meer in de wijk De Wallen dan de ongewone etalages. Het Erotisch Museum herbergt interessante tentoonstellingen over menselijke seksualiteit, terwijl de Oude Kerk een bezoek waard is om zijn 14de-eeuwse architectuur en openbare plein.
6. De eerste hoofdstad ter wereld die het homohuwelijk legaliseert
Ongetwijfeld een van de meest liberale steden van Europa, was Amsterdam (en de rest van Nederland) de eerste die het homohuwelijk legaliseerde, in 2001. Sindsdien is de stad een favoriete toeristische bestemming van de LGBT gemeenschap. De jaarlijkse Amsterdam Gay Pride brengt dansfeesten, filmvertoningen, sportevenementen, debatten, en de wereldberoemde Canal Parade.
7. Je kunt alleen in coffeeshops cannabis kopen/roken
Hoewel veel toeristen komen om deel te nemen aan de Amsterdamse cannabis cultuur, is het eigenlijk illegaal om in het openbaar joints te roken. Er zijn meer dan 200 coffeeshops in de stad waar je privé en, vooral, veilig van deze substantie kunt genieten. Het verkennen van de met fietsen overvolle straten en grachten terwijl je high bent leidt vaak tot rampzalige situaties.
8. Amsterdam heeft meer dan 2.500 woonboten
Er zijn meer dan 2.500 woonboten in Amsterdam, waarvan je er vele kunt overnachten in plaats van in een doorsnee hotel. Deze drijvende woningen liggen langs de grachten en de Amstel, zijn gebouwd op een betonnen ponton en hebben alle kenmerken van een gewoon huis, zoals badkamers, keukens en slaapkamers.
9. Hoe smaller de huizen, hoe lager de belastingen
Ooit afgevraagd waarom er zoveel smalle huizen in Amsterdam staan? In de 17e eeuw was het bedrag aan belasting dat burgers moesten betalen gebaseerd op de breedte van hun huizen. Dit resulteerde in talrijke slanke gebouwen met ongeveer 4 of 5 verdiepingen. Het smalste huis van Amsterdam staat in de Oude Hoogstraat 22, en meet slechts 2 meter in breedte en 5 meter in diepte. Aan Singel 7 zie je het huis met de smalste voorgevel, die slechts 1 meter in doorsnee meet.
10. Amsterdam wordt gedragen door miljoenen palen
De meeste gebouwen in Amsterdam zijn gebouwd op houten palen die tussen de 15 en 20 meter lang zijn. Een doorsnee huis in het centrum van de stad wordt ondersteund door ongeveer 10 palen, maar het Koninklijk Paleis van Amsterdam staat op meer dan 13.500 houten palen.
Laat een reactie achter