Onkruid wieden is een vervelend klusje waar iedereen met een tuin mee te maken krijgt. Toch weten we allemaal hoe goed we ons voelen als de klus is geklaard en we omringd zijn door planten. Het antwoord op dit dilemma is om een beetje slimmer te zijn met wat we verbouwen en hoe we onze tuinen beheren. Volg deze tien eenvoudige tips om je tuin gemakkelijker te kunnen onderhouden en ook nog eens milieuvriendelijker te maken.

1. Overweeg de indeling van je tuin

tuinkamer-bergen

Een glad, groen gazon is natuurlijk mooi, maar het kan ontzettend veel moeite kosten om het er zo uit te laten zien. Naast de tijd, die je aan het maaien, het bemesten, het water geven en het wieden moet besteden, heeft een gazon ook financiële en ecologische kosten. Dus tenzij je een puppy of kinderen hebt om erop te spelen, denk dan nog eens na of je echt een gazon nodig hebt? Of zou je het gazon, dat je hebt, misschien wat kleiner kunnen maken? Denk eens aan al die smalle stroken of onhandig gevormde grasvelden. Zouden het er niet veel beter uitzien als het met bodembedekkers, heesters of gemakkelijk te onderhouden vaste planten worden beplant? Ook gedijt het gazon vaak niet onder grote bomen, dus maak daar grote tuinbedden met schaduwminnende struiken en vaste planten. Denk ook aan een tuinmeubelen die weinig onderhoud vergen en dus in goede kwaliteit blijven. Check hiervoor eens een Van der Garde tuinset.

2. Ga voor grote potten

Potplanten moeten, net als die in de tuin, worden gevoed, bewaterd en gewied. In plaats van veel kleine potten te gebruiken, maak je het leven gemakkelijker door ze te vervangen door een paar grote bakken. Je tuin ziet er dan ook minder rommelig uit. Als je graag potten verplaatst, investeer dan in enkele zwenkwielen.

3. Vraag het aan experts 

Als je het verschil tussen een dahlia en een dianthus niet weet, weet je waarschijnlijk ook niet waar je moet beginnen bij het analyseren van je tuin. In dat geval kun je een gerenommeerde landschapsontwerper om advies vragen. Voor ongeveer € 50 – € 100 (meestal 1-2 uur) kunnen ze je door de tuin leiden en wijzen op de verschillende aspecten waar je op moet letten. Ze kunnen ook geschikte planten aanbevelen.

4. Ga slim met water om 

tuin-met-water

Een goede drainage is eigenlijk net zo essentieel voor een gezonde planten als voeding. Een geautomatiseerd bewateringssysteem bespaart je tijd, maar zorg er wel voor dat je druppelaars of irrigatiesystemen gebruikt, die water naar de wortels van planten sijpelen. Door het gebruik van sproeikoppen kun je veel water door verdamping verspillen en kunnen schimmelziekten zich ontwikkelen. Het groeperen van planten met vergelijkbare behoefte aan water helpt ook om verspilling te voorkomen.

5. Weet hoe de tuin leeft

Door zoveel mogelijk te leren over de weersomstandigheden, de blootstelling aan de zon en de grondsoort van je tuin, kun jij planten uitzoeken, die daar graag zonder al te veel moeite zullen groeien. Slimme tuinders kweken schaduwminnende planten onder bomen, moerasliefhebbers in vochtige bodems en droogte tolerante planten op warme hellingen. Weten hoe jouw tuin leeft, is niet moeilijk en het je zal zeker helpen om te voorkomen dat je geld verspilt aan planten, die ongeschikt zijn voor jouw tuin.

6. Bedek met mulch

Verminderde waterverdamping, minder onkruid, minder erosie, een verbeterde bodemtextuur, isolatie (warmer in de winter, koeler in de zomer), een meer uniforme look… de lijst met positieve punten gaat maar door en de meeste betekenen minder werk voor tuiniers. Gebruik waar mogelijk een laagje mulch van 60-100mm, plus kiezel- of steenmulch voor je potten. Door bodembedekkers in je mulch te planten, voorkom je dat de vogels het omhoog schoppen en voorkom je ook dat het allemaal tijdens hevige regenbuien wegdrijft.

7. Houd het makkelijk

bamboe-tuinmeubelen

Heesters zijn geweldige onderhoudsarme planten en de meeste hebben slechts af en toe een snoeibeurt nodig om er geweldig uit te zien. Heesters zijn nog steeds populair in traditionele tuinen, maar gebruik voor een meer eigentijdse uitstraling heesters als lage en middelhoge heggen of plant ze in grote, geknipte blokken. Deze kunnen strak worden bijgesnoeid of je kunt ze, afhankelijk van je smaak, losser laten groeien. Een laagje mulch onder de struiken om het onkruid te verminderen en af en toe wat mest geven, is ongeveer al het onderhoud dat nodig is. Lage heggen zijn ook geweldig voor het afkanten van borders. De truc om onkruid te vermijden, is om de bodem bedekt te houden door bijvoorbeeld een groot terras met een loungeset van Van der Garde.

8. Voeg met potten wat kleur toe

Sommige planten zoals voorjaarsbollen en bloeiende eenjarigen brengen voor korte tijd veel kleur in de tuin, maar wat dan? Het is daarom een geweldig idee om ze in potten te kweken omdat ze in de tuin kunnen worden gezet als ze in bloei staan en vervolgens weer uit het zicht kunnen worden geplaatst. Zet de bloembollen en eenjarigen in een pot (bijpassende potten zien er mooi uit) op het terras, op trappen, in kale delen van de tuin, kortom overal waar je wat ruimte hebt. Zodra ze inactief worden of afsterven, verplaats je ze uit het zicht of vervang je de planten (en ververs de potgrond). Ga een kijken bij een tuincentrum in de buurt.

9. Voed de grond

Hoe vaker je je planten voedt, hoe gezonder ze ook zullen zijn, wat betekent dat je met minder plagen en ziekten te maken krijgt. Verstandige tuiniers richten zich minder op het voeden van planten en meer op het voeden van de grond met voedingsrijke compost en ander organisch materiaal. Als je elke twee maanden maar één ding voor je tuin hoeft te doen, is het wat compost rond je planten strooien.

10. Kies voor groenblijvende planten 

overkapping-tuin

Sommige planten hebben maar weinig verzorging nodig en belonen je het grootste deel van het jaar met prachtige bloemen en een mooi blad. Anderen vallen meer in de categorie prima donna. Ja, ze kunnen een maand of zo prachtige bloemen hebben, maar gedurende de rest van het jaar moeten ze worden bespoten, gesnoeid, enzovoort. Om ervoor te zorgen dat je tuin meer van die eerste planten heeft dan de laatste, moet je de onderhoudsvereisten van een plant controleren voordat je hem koopt. De meeste inheemse planten hebben als ze op de juiste grond staan en voldoende zon krijgen maar weinig aandacht nodig. Er zijn echter ook genoeg exoten, die makkelijk te verzorgen zijn.

Laat een reactie achter