Het is bijna 2020, een jaar waarin heel veel dikke auto’s uit 2005 de youngtimer-leeftijd bereiken. Een youngtimer wordt steeds populairder om te rijden en dat is niet voor niets. Met deze auto’s van 15 jaar of ouder kun je als ondernemer veel geld besparen. Je betaalt namelijk bijtelling over de dagwaarde en niet over de nieuwwaarde.

Voorbeelden van toffe youngtimers

black Ford Mustang coupe parked near green tree

Auto’s die in 2005 op de markt kwamen zijn vanaf volgend jaar officieel een youngtimer. Deze modellen zien er niet al te verouderd uit en je kunt een zeer mooi model rijden voor weinig. Wat dacht je van de Ford Mustang GT als auto op de zaak, de verkoophit in Amerika? Deze auto’s zijn niet alleen redelijk waardevast maar hebben veel vermogen en zijn betrouwbaar. Ook de prettig rijdende en stijlvolle Audi RS4 sedan en de populaire BMW M5 bereiken in 2020 de youngtimer status. Hier betaal je nog wel rond de € 30.000 voor maar als ondernemer weet je dat de bijtelling ieder jaar afneemt omdat je auto daalt in waarde, hoe meer je rijdt. Tenslotte is de Range Rover Sport een model om in de gaten te houden. Deze stoere en luxe terreinwagen is al verkrijgbaar rond de € 10.000.

Bij een youngtimer weet je nooit precies in welke staat de auto verkeert, dus het valt aan te raden om een vriend mee te nemen die het een en ander van auto’s af weet, voordat je er eentje aanschaft. Vervolgens is het een kwestie van autoverzekering vergelijken en je kunt wegrijden in jouw nieuwe luxe tweedehandsje.

Fiscaal voordeel op youngtimers

blue vehicle on road during daytime

Je bent niet alleen minder kosten kwijt aan de aanschaf van een youngtimer maar hoeft ook minder bijtelling af te dragen. Bijtelling betaal je als je jouw zakelijke auto ook privé wilt gebruiken. Je mag de autokosten aftrekken, maar moet ieder jaar een percentage van de cataloguswaarde bij je inkomen optellen. In het geval van een nieuwe auto of een tweedehandsje van minder dan 15 jaar oud gaat het om de catalogusprijs van een nieuwe auto. Voor een youngtimer betaal je bijtelling over de dagwaarde. Als je voor een echt goedkope youngtimer kiest van een paar duizend euro, betaal je over dat bedrag de bijtelling. Wel moet je rekening houden met hogere kosten voor onderhoud en reparatie. Een auto van 15 jaar of ouder heeft vaak wel wat mankementen. Alsnog kun je deze kosten vaak makkelijk betalen omdat je zo weinig bijtelling betaalt.

Hoe zit het met BTW

Youngtimers zijn vrijwel altijd marge-auto’s. Dit wil zeggen dat deze BTW vrij wordt doorverkocht. Je hebt een marge-auto in bezit als deze gedurende de levensduur van de auto minstens een keer in het bezit geweest van een particulier binnen Europa. Als jouw marge-auto zakelijk op de balans staat maar ook privé gebruikt wordt, moet je wel jaarlijks 1,5 procent van de cataloguswaarde opnemen als BTW voor privégebruik.

Laat een reactie achter