Heb jij of je partner ook veel last van snurkende geluiden tijdens het slapen? Misschien lig je wel urenlang wakker naast het lawaaierig gesnurk van je partner? Of wie weet voel je je slaperig overdag als gevolg van een niet kwalitatieve slaap door je gesnurk?
Snurken kan soms een onschuldige, maar vervelende slaapstoornis zijn. Bovendien kan het een voorbode zijn van andere onderliggende kwalen en gezondheidsproblemen. En als dat nog niet genoeg is, kan snurken ook een reden zijn voor spanningen binnen je relatie.
In dit artikel leggen we je exact uit wat enkele van de oorzaken zijn van snurken en hoe je deze kunt verhelpen! Lees dus snel verder als je meer wilt weten.
Oorzaken van Snurken tijdens het Slapen
Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk om te weten is dat snurken altijd ontstaat door een vernauwing van de luchtwegen. Doordat de lucht toevoer geheel of gedeeltelijk geblokkeerd wordt, begint de lucht tegen je luchtwegen en keelholte te trillen. Dit veroorzaakt het snurkend geluid waar menig mensen last van hebben.
Er zijn verschillende factoren of oorzaken die aan de basis kunnen liggen van een vernauwing van de luchtwegen. Hieronder leggen we er enkele van uit.
Overgewicht, de Grootste Boosdoener van het Snurken
Mensen die last hebben van overgewicht zijn meer geneigd om te lijden aan snurken. Dit komt door het extra vetweefsel in de nek die een druk uitoefent op de luchtwegen. Hierdoor vernauwen deze en krijg je die lastige snurkende geluiden.
Alcohol en Verdovende Middelen Verslappen je Spieren
Drink je alcohol of neem je verdovende middelen zoals slaappillen voor het slapen gaan? Dan vergroot je ook de kans op het snurken. Dit komt doordat deze middelen je spieren, en dus ook je keel en tongspieren verslappen. Deze verslapping zorgt ervoor dat je luchtwegen vernauwen en je begint te snurken.
Anatomische Bouw, de Genetische Factor als Oorzaak
Sommige mensen zijn nu eenmaal zo gebouwd dat ze een uit zichzelf een vernauwing hebben in hun luchtwegen. Deze vernauwing kan plaatsvinden in de neusholtes, maar ook in de keelholtes. Een snurkbeugel is vaak een goede oplossing die kan helpen bij mensen met een anatomische aanleg voor snurken.
Slaapapneu, een Onderliggende Gezondheidskwaal
Snurken kan soms een voorbode zijn van een onderliggende gezondheidskwaal, namelijk slaapapneu. Bij deze slaapstoornis stopt je ademhaling gedurende enkele seconden tijdens het slapen.
Het is belangrijk om steeds het medisch advies te raadplegen van een arts bij slaapapneu. Dit komt omdat slaapapneu vaak gepaard kan gaan met enkele cardiovasculaire gezondheidsproblemen zoals beroertes en hartinfarct.
Waarom een Snurkbeugel Snurken kan Verlichten
In veel gevallen kan een snurkbeugel de juiste oplossing bieden voor mensen die last hebben van snurken. Door het dragen van een snurkbeugel wordt je onderkaak lichtjes naar voor getild. Hierdoor komt er meer plaats vrij in de luchtwegen waardoor deze minder zullen trillen en je ook geen lastige snurkende geluiden krijgt.
Wie kan een Snurkbeugel Dragen?
In feite kan iedereen die last heeft van snurken een snurkbeugel dragen. Enkel zij die last hebben van slaapapneu en een CPAP behandeling ondergaan, zijn vaak beter af met het dragen van een CPAP masker en het slapen op een speciaal ontworpen CPAP kussen.
Hoe Draag je een Snurkbeugel?
Een snurkbeugel is een kleine beugel die je voor het slapengaan in je mond stopt. Tijdens het slapen is deze vaak onzichtbaar en valt deze niet hard op. Ook het dragen van een snurkbeugel is vrij comfortabel aangezien deze in verschillende maten bestaan.
Laat een reactie achter