Hoe voorzichtig je ook bent, soms gaat er gewoon iets mis. Ook op de weg. En hoewel je een ongeluk niet altijd kunt voorkomen, kun je jezelf wél voorbereiden op verschillende scenario’s en in ieder geval zorgen dat je over de benodigde kennis en hulpmiddelen beschikt om jezelf in benarde situaties te redden. Wat kun je, naast het afsluiten van een autoverzekering, doen om je rit zo veilig mogelijk te laten verlopen? We zetten een aantal tips op een rij.

Voorbereiding is alles

stopbord

Ga voorbereid de weg op en weet wat te doen bij ongevallen of als je te water raakt. Volg bijvoorbeeld een antislipcursus: hierbij leer je noodstops uitvoeren, remmen en uitwijken op een glad wegdek, en de controle over het wiel behouden bij achterwielslip. Zorg ook dat je altijd een EHBO-kit en veiligheidsset in de auto hebt liggen. Je weet immers maar nooit wanneer je een gevarendriehoek, een veiligheidsvest of een pleister nodig zult hebben. En wees uiteraard extra voorzichtig op slechte wegen.

Ga verzekerd de weg op

auto-rijden

In Nederland is elke autobezitter verplicht om zijn auto minimaal WA te verzekeren. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de financiële schade die je veroorzaakt aan goederen en andere personen. Als je met een geruster hart onderweg wil zijn en jezelf wil behoeden voor een financiële klap – bijvoorbeeld in het geval van diefstal, brand en ruitschade – is het dus verstandig om je dekking uit te breiden. Met een all-risk heb je meteen de meest uitgebreide dekking te pakken en tevens de kleinste kans op een onvoorziene financiële klap.

Focus!

Mensen zijn eigenlijk hartstikke slechte multitaskers. Schenk je onverdeelde aandacht aan het autorijden en laat snacks, de radio of geluidsspeler en je mobiel dus even voor wat ze zijn. Kijk niet achterom naar iets wat zich buiten voordoet en jongleer ook niet met andere bezigheden zoals make-up aanbrengen, scheren en grabbelen in je tas. Wacht hiermee totdat je stilstaat bij een tankstation of op je bestemming bent. Drank, drugs of medicijnen die je rijvaardigheid kunnen beïnvloeden in het spel? Laat de auto dan, vanzelfsprekend, lekker staan.

Onderhoud je trouwe bak

blauwe-bmw-auto

Door je auto te onderhouden voorkom je dat je vervoermiddel iets mankeert en verklein je de kans op een ongeluk. Werp regelmatig een blik op je lichten, bandenspanning, remverschil en eventuele roestvorming aan de carrosserie. Zorg daarnaast ook dat je je wagen op een professionele onderhoudsbeurt trakteert: rij op tijd langs de garage voor een kleine beurt (minstens eens per jaar of elke 10.000 km) en een grote beurt (elke 30.000 km). Zo blijf je zo veilig mogelijk onderweg.

Laat een reactie achter