Misschien draag je al jaren een bril en wordt het tijd voor wat anders. Of er zijn signalen die erop wijzen dat je nodig iets aan je ogen moet laten doen. De meest voor de hand liggende stap is een oogmeting laten uitvoeren en een paar lenzen of een bril aanschaffen. Maar je kunt er ook voor kiezen om je ogen te laten laseren. Wij leggen uit hoe dit in zijn werk gaat en zetten de voor- en nadelen van ooglaseren op een rijtje.
Hoe gaat ooglaseren in zijn werk?
Het laseren zelf is zo gebeurd: het duurt maar een paar seconden tot een minuut. De meeste tijd gaat in de voorbereiding zitten. Voor er daadwerkelijk wordt overgegaan tot het laseren van je ogen, moeten ze eerst grondig worden onderzocht. Daarbij wordt onder meer gekeken of de traanfilm van je ogen normaal is en of het hoornvlies dik genoeg is. Als een van de punten op de checklist niet kan worden afgevinkt, kan het laseren niet doorgaan. Als je lenzen draagt, mag je die geruime tijd voor de operatie niet meer dragen.
De operatie
Voor er daadwerkelijk met laseren wordt begonnen, worden je ogen verdoofd met oogdruppels. Daardoor is het een pijnloze ingreep. Tijdens het procedé worden je oogleden opengehouden met een speciale ooglidspreider, zodat je niet kunt knipperen. Terwijl de laser zijn werk doet, kijk je naar een lichtpuntje. Schrik niet als je een knetterend geluid hoort en een branderige geur ruikt; dat is volstrekt normaal. Na de ingreep mag je snel weer naar huis, vaak al na een uurtje. Vervolgens is nog enkele dagen nabehandeling nodig met speciale oogdruppels. Het is mogelijk dat je na de operatie last krijgt van droge of pijnlijke ogen. Het kan verder voorkomen dat je niet meteen duidelijk ziet. Meer informatie over een laserbehandeling lees je op oogartsen.nl.
Haken en ogen
Een ooglaserbehandeling is dus zo gepiept. Maar zitten er behalve de pijnlijke ogen achteraf ¬ook andere nadelen aan? Ja. Ten eerste kost het een paar centen en wordt de behandeling vaak niet vergoed door de basisverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen nemen wel een gedeelte van de kosten voor hun rekening. Controleer daarom eerst de voorwaarden van je (aanvullende) verzekering. Houd er wel rekening mee dat het een eenmalige uitgave is: na de behandeling zie je voor de rest van je leven scherp.
Niet voor iedereen
Ten tweede is ooglaseren niet voor iedereen geschikt. Beter gezegd: niet ieders ogen zijn geschikt voor de behandeling. Zo mag je zicht niet te slecht zijn. Er is dan wel een andere permante oplossing, namelijk het plaatsen van een lensimplantaat. Of je kiest alsnog voor een alternatief, zoals een bril of lenzen. Soms wordt er ook gedacht dat laseren niet kan als je een cilinder hebt. Dat is niet waar.
Leesbril
Het grootste nadeel aan laseren was altijd dat het niet echt werkte als je aan verziendheid leed en je van je leesbril af wilde. Je kon je ogen in dat geval wel laten laseren, maar dat betekende dat je ver weg iets minder scherp ging zien. Sinds een aantal jaar is er een nieuwe methode op de markt, waarmee je zowel van je leesbril afkomt als ver weg goed blijft zien. Aangezien deze manier van laseren vrij nieuw is, zijn de resultaten nog niet eenduidig positief. Laat je dus eerst goed informeren door een onafhankelijk specialist voor je hiertoe overgaat.
Zowel voor- als nadelen
Er zitten dus zowel voor- als nadelen aan het laten laseren van je ogen. Als je het overweegt, is het raadzaam om eerst na te gaan hoeveel er vergoed wordt door de verzekering. Daarnaast is het handig om een afspraak te maken bij een laserkliniek om te laten onderzoeken of je voor deze oogbehandeling in aanmerking komt. Tot die tijd kun je kiezen voor een in het oog springende bril of onopvallende lenzen.
Laat een reactie achter