Ontsteking is een mysterie met veel mogelijke oorzaken. Als je onstoken tandvlees hebt, is het natuurlijk dat je je zorgen maakt over de oorzaken ervan. Van een doorgroeiende tand tot een ernstiger tandheelkundige aandoening, ontstoken tandvlees moet je niet licht opvatten.

In dit bericht delen we de mogelijke oorzaken van tandvleesontsteking en waarom het belangrijk is zo snel mogelijk tandheelkundig advies te vragen.

Zwelling van het tandvlees kan een oorzaak of gevolg zijn van de volgende aandoeningen:

Gezwollen tandvlees door een geïmpacteerde verstandskies

Een geïmpacteerde verstandskies is een kies die door ruimtegebrek niet boven de tandvleesgrens kan komen en uitgroeien. Hij kan zwelling van het tandvlees veroorzaken omdat hij naar boven probeert te dringen en zelfs pijn uitstralen naar de andere tanden.

Als de geïmpacteerde verstandskies tandheelkundige complicaties veroorzaakt aan andere naburige tanden, kan hij het beste met kaakchirurgie verwijderd worden.

Geïmpacteerde verstandskies - Tandartspraktijk Lassus Tandartsen

Een geïmpacteerde verstandskies heeft onmiddellijk medische aandacht nodig als je de volgende symptomen ervaart:

  • Opgezwollen tandvlees en zwelling rond de kaak
  • Bloedend tandvlees
  • Pijn in de kaak
  • Slechte adem
  • Ongewone smaak in je mond
  • Moeite met het openen van je mond

Tandvleesontsteking

Het eerste stadium van tandvleesontsteking is tandvleeszwelling of gingivitis. Parodontitis of tandvleesontsteking is een ernstige tandheelkundige aandoening waarin de infectie het tandvleesweefsel en de kaakbeenderen beschadigt. Het begint meestal met ophoping van tandplak bij het tandvlees als gevolg van een slechte mondhygiëne.

Je kunt voorkomen dat gingivitis overgaat in tandvleesontsteking door zo snel mogelijk naar je tandarts te gaan. Als tandplak niet van je tanden verwijderd wordt, kunnen ziekte-veroorzakende bacteriën diep in je tandvlees sijpelen en infecties over je hele mond verspreiden.

Zweren

Een kankerzweertje kan op elk deel van je mond voorkomen, zelfs op het tandvlees. Het oppervlak ervan kan eruit zien als een witte of rode laesie die overgaat in stomatitis. Het is geen ernstige tandheelkundige aandoening, maar het kan wel pijnlijk zijn als je eet of drinkt.

Zweren en zweren in de mond zullen binnen een tot twee weken vanzelf afnemen en genezen. Als de ontsteking echter niet zakt, kun je het beste je tandarts of dokter raadplegen.

Kankertherapie

Van chemotherapie is bekend dat ze na de behandelingen veel bijwerkingen heeft. Het kan overal in de mond laesies en kokerzweren veroorzaken en tot milde en tijdelijke ontstekingen leiden. Kankerpatiënten kunnen deze effecten meestal op de zevende dag na de therapie ervaren.

Roken

esigaret-roken

Chemische stoffen in tabak roven zuurstof uit je bloedbaan en verstoren de speekselstroom in je mond. Daardoor ontstaat een perfecte omgeving voor bacteriën om tandplak op te bouwen en je tandvlees aan te gaan vallen.

Onopgemerkt tandabces

Een tandabces is een etter van dode witte bloedcellen, veroorzaakt door een infectie. Het wordt meestal onder de tandvleesrand gevonden, ofwel aan de zijkant van de tand of bij de tandwortel.

Het ontstaat wanneer bacteriën met succes in de tandpulpa infiltreren, wat gebeurt bij onopgemerkt tandbederf of een gebarsten tand. Als het niet behandeld wordt, kan het gezwollen tandvlees veroorzaken en ontstekingen over je hele gezicht verspreiden.

Geïrriteerd tandvlees door agressief poetsen, flossen en een slecht passend kunstgebit

Soms is je gezwollen tandvlees aan jezelf te wijten. Ons tandvlees bestaat uit zachte weefsels die gemakkelijk gekneusd kunnen worden door voortdurende wrijving. Een tandenborstel met harde haren in combinatie met agressief poetsen of flossen kan je tandvlees ernstig irriteren en zwelling veroorzaken.

Een kunstgebit dat niet meer goed op je tandvlees aansluit en voortdurend verschuift kan ook tandvleesontsteking veroorzaken.

Hormonen

Veranderingen in hormonen kunnen je lichaam aanzetten om meer bloed naar je tandvlees te pompen en je tandvlees meer te irriteren dan gewoonlijk. Patiënten die puberteit, zwangerschap of menstruatie doormaken zijn vatbaar voor gezwollen tandvlees als gevolg van hormonale veranderingen.

Tips om gezwollen tandvlees te verlichten

vrouwen-mond-tandvlees-kauwgom

Om infectie van het tandvlees en andere oorzaken van tandvleesontsteking te voorkomen, zijn hier enkele preventieve stappen:

Goede mondhygiëne: Oefen met het poetsen van je tanden met een tandenborstel met zachte haren en fluoride tandpasta om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen. Flos minstens een keer per dag met Interprox om vastzittende voedseldeeltjes tussen je tanden weg te werken.
Versterk je immuunsysteem: Behalve je tanden en tandvlees gezond houden, verminder je ook je vatbaarheid voor infecties door je immuunsysteem op te krikken. Een gezond dieet houden en voldoende slapen is niet alleen goed voor je lichaam, maar heeft ook invloed op de gezondheid van je tandvlees. Ga even langs bij een drogisterij om eventueel supplementen te gebruiken die jouw immuunsysteem kan versterken.
Stop met roken: Vermijd het roken van sigaretten voordat het de gezondheid van je tandvlees en longen begint aan te tasten.
Bespreek de bijwerkingen van kankerbehandelingen met je arts: Laat je arts weten wat de bijwerkingen van je kankerbehandelingen op je tandvlees zijn en vraag zijn medisch advies over het beheer van je situatie.
Raadpleeg je tandarts over mogelijk tandabces onder je tandvleesrand: Als je een plotselinge pijn in je tandvlees voelt, zelfs zonder een teken van tandbederf, kan er een verborgen tandabces zijn dat je alleen op een röntgenfoto van je gebit kunt ontdekken.

Laat een reactie achter