Als je voor de eerste keer het huis verlaat, ga je door een emotionele achtbaan die meedogenloos is en je heen en weer laat gaan tussen gevoelens zoals vreugde, een nachtmerrie, enorme opwinding en diepe angst. Het is natuurlijk leuk als je eraan denkt dat er niemand meer is die je zal vertellen wat je moet doen, maar dan beginnen gedachten als ‘Waar koop ik gloeilampen’ en ‘Zien deze beestjes eruit als termieten?’ door je hoofd te spoken en aangezien het huis van je ouders verlaten een belangrijke verandering in je leven is en het van alles met zich meebrengt, hebben wij deze handleiding ontworpen om de stress te verlichten en het mysterie van voor de allereerste keer op jezelf gaan wonen op te lossen.

1. Krijg je financiën op orde

Toen je nog thuis woonde, had je waarschijnlijk op zijn minst een soort financieel vangnet. Nu je op eigen benen moet staan, is het echt belangrijk dat je weet wat een budget is en hoe het werkt. Energie vergelijken is dan ook verstandig om van te voren te doen, voordat je aan een energieleverancier vastzit met gas water licht. Bekijk wat je maandelijkse inkomsten zijn en ontdek wat je gemiddelde maandelijkse uitgaven zijn. Begin met een lijst te maken van vaste betalingen, zoals je auto, boodschappen, telefoonrekening, enzovoort. Van daaruit kun je je budget dan gaan opsplitsen om te kijken wat je je nog meer kunt veroorloven en hoeveel je wilt uitgeven aan de huur. Maak ook een budget voor de verhuizing – de kosten van een verhuisbedrijf of het huren van een verhuiswagen en de aankopen die je voor je eerste appartement moet doen, moet je goed op een rijtje hebben. Aangezien je waarschijnlijk een borg en de huur van je eerste maand moet betalen, moet je in de maanden voorafgaand aan je verhuizing wat geld opzij zetten.

creditcard

2. Zoek naar een vaste baan

Gefeliciteerd, je bent nu echt volwassen! De tijd van lang leven de lol is voorbij en niets zal je dit sneller leren dan een baan. De meeste jonge volwassenen, die voor het eerst de banenmarkt opgaan, beginnen hun klim naar de top op een soort instapniveau. In de meeste industrieën staan dergelijke functies niet bekend om de vette salarissen, maar laat dit je niet ontmoedigen! Gebruik deze functie in plaats daarvan om je talent en je ambitie te laten zien en wijselijk je toekomstige succes te plannen. Houd er wel rekening mee dat als je baan op dat instapniveau de huur niet dekt, het misschien nog geen tijd is om het ouderlijk nest te verlaten.

3. Huur een professioneel verhuisbedrijf in

Dit is iets dat velen jammer genoeg niet doen: een professioneel verhuisbedrijf neemt het gedoe en de rugpijn van je over. Je hebt al genoeg om je zorgen over te maken als je het ouderlijk huis verlaat, dus laat een team van ervaren verhuizers het werk doen en maak je eerste verhuiservaring een plezierige. Als je een offerte aanvraagt, kun je deze kosten ook ruim van tevoren opnemen in je verhuisbudget zodat je goed op de hoogte kunt blijven van je financiën en ervoor kunt zorgen dat je een goede aanbieding krijgt voor het overhuizen van je spullen.

4. Maak een schema van klusjes

In die eerste paar maanden, dat je op jezelf woont, kan het verleidelijk zijn om alles een beetje te laten versloffen – een gootsteen vol met vuile vaat, wasgoed dat nooit wordt opgevouwen, een badkamer waar de zeepresten aan de muren zitten… zie je het al voor je? Vertrouw ons – na een tijdje, zou je willen dat je die klusjes niet had laten liggen. In plaats van te bezwijken voor je innerlijke tiener kun je beter meteen vanaf het begin een lijst met klusjes maken (en het ook bijhouden). Als je een huisgenoot hebt, bespreek dit dan goed, zodat je beiden kunt helpen om je huis een thuis te houden.

checklist

5. Neem voordat je vertrekt goede gewoonten aan

Als je thuis nooit klusjes hebt hoeven doen of je aan een budget hebt moeten houden, begin dan die gewoonten al voordat je uit huis gaat te veranderen zodat de overstap gemakkelijker zal zijn. Let goed op hygiëne en kijk wat je thuis nog kunt leren. Begin nu al met het maken van een budget zodat je voordat je verhuist een goed beeld krijgt van je bestedingspatroon. En misschien wel het allermoeilijkste: houd je aan een dagelijkse routine om je zo voor te bereiden op het hebben van een echte baan. Ja, dat betekent een wekker zetten. Sorry.

Laat een reactie achter