Als je net een open haard hebt, dan is het handig om je er eerst even in te verdiepen. Er zijn namelijk nog een aantal dingen die je vooraf goed moet weten.

Wat kun je doen als je geen lucifers voor de open haard hebt?

Gebruik dan een stukje ongekookte spaghetti om de open haard of zelfs moeilijk bereikbare lonten van kaarsen in een pot aan te steken. Steek het uiteinde ervan aan en gebruik het dan als een lucifer voor de open haard.

Open haard snel schoonmaken

openhaard kerst

Het schoonmaken van een open haard is eenvoudig als je de bodem met aluminiumfolie bekleedt. Wacht gewoon tot de as is afgekoeld, vouw de folie op en leg er een nieuwe laag aluminiumfolie neer.

Hoe kun je jouw open haard grondig reinigen?

Als je deze winter veel vuur hebt gestookt, maak je met een eenvoudige huishoudmiddeltje een stenen open haard weer mooi en schoon. Neem 3 kopjes azijn, 3 kopjes ammoniak en 3 kopjes borax (verkrijgbaar in de rij met wasmiddelen), meng de ingrediënten grondig en schrob de stenen hiermee schoon. Dit werkt voor alle stenen binnen of buiten jouw huis.

De eenvoudigste manier om aanmaakhoutjes voor de open haard te maken

luxe-open-haard

Als je in je huis een open haard hebt of een vuurplaats buiten, is het maken van aanmaakhoutjes uit houtblokken een belangrijke vaardigheid om onder de knie te krijgen. Gelukkig is het met een hamer met een rechte klauw gemakkelijk te doen. Draai een blok hout op zijn kant, met het uitgesneden uiteinde naar boven. Sla met de rechte klauw van de hamer op de rand van het hout en het aanmaakhoutje zal zich meteen afsplitsen.

Sinaasappelschil als aanmaakmiddel

Eén van onze favoriete middelen om als aanmaakmiddel te gebruiken? Sinaasappelschillen! De schillen van sinaasappelen en citroenen ruiken heerlijk als ze branden omdat ze oliën bevatten en waardoor ze niet alleen langer branden, maar ook het hout eromheen doen ontbranden. Wij raden overigens essenhout aan. Essenhout wordt namelijk in Nederland beschouwd als beste houtsoort om mee te stoken.

Pluisjes uit de droger als aanmaakmiddel

open-haard-woonkamer

In plaats van pluisjes, die je van het pluizenfilter van je wasdroger hebt gehaald weg te gooien, kun je het gebruiken als aanmaakmiddel voor je open haard. Het brandt snel op en kan worden gebruikt op plaatsen waar je geen papier kunt leggen. Plaats het in kokers van toiletpapier of in een kartonnen eierdoos (die ook met bonnetjes of ander papier gevuld kan worden!)

Een plek voor brandhout

In plaats van een dure container naast je open haard te zetten om brandhout en aanmaakhout te bewaren, kun je in plaats daarvan een keramische bloempot gebruiken. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk in talloze verschillende ontwerpen te vinden en ze zijn perfect voor brandhout omdat ze stevig en toch poreus zijn.

Blus vuur zonder water

Je bent klaar om naar bed te gaan maar het vuur dat je een paar uur geleden hebt aangestoken, is nog steeds aan en het hout gloeit. In plaats van er een zooitje met water van te maken, gooi je wat zout over alles dat nog brandt. Het zal de vlam uitdoven en je krijgt minder roet dan wanneer je het laat smeulen. Niet alleen dat, maar het helpt ook om roet gemakkelijker uit jouw schoorsteen te verwijderen. Het zorgt er ook voor dat het vuur een coole gele kleur krijgt!

Laat een reactie achter