Er is niets sfeervoller dan een verwarmende openhaard in huis. Maar met alle verschillende soorten haarden die je kunt aanschaffen, kan het moeilijk zijn om de haard te vinden die past bij jouw wensenlijstje. In dit artikel hebben we 3 handige tips voor je verzameld om jouw ideale haard te vinden en te genieten van alle voordelen die een haard te bieden heeft.

Kies de meest geschikte brandstof

luxe-open-haard

Een belangrijke keuze bij het kopen van een nieuwe haard is het type brandstof. Er zijn verschillende opties zoals hout, gas en elektriciteit. Het is essentieel om alle mogelijkheden te onderzoeken voordat je een beslissing maakt.

Een hout gestookte open haard zorgt voor een authentieke ervaring met het knetterende vuur en je kunt direct de ruimte goed verwarmen. Dit is dan ook de perfecte keuze voor de koude winterdagen. Gashaarden bieden daarentegen constante warmtebeheersing en vereisen minder onderhoud dan andere soorten brandstoffen. Elektrische haarden winnen aan populariteit vanwege hun flexibiliteit – er is geen ventilatie of installatie nodig, zoals bij hout- en gashaarden. Hierdoor kun je ze overal in de gewenste ruimte neerzetten! Houd er wel rekening mee dat elektrische haarden alleen als bijverwarming kunnen worden gebruikt. Ze geven momenteel namelijk nog niet voldoende warmte af om ze als hoofdverwarming te gebruiken.

Welk model past bij jou?

Elk model heeft unieke eigenschappen die ideaal zijn. Zo is een inzethaard een goede keuze voor mensen die een unieke sfeer willen creëren, maar niet te veel willen installeren en/of aanpassen aan de ruimte. Doordat ze zijn te vinden in vele soorten en diverse maten, kun je altijd wel een haard vinden die past bij jouw interieur.

Een inbouwhaard is een goede keuze als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht of geen probleem hebt met een uitgebreidere installatie. Als je kiest voor een hangende haard, dan kies je voor een van de meest spectaculaire opties. Daarnaast zijn er nog veel meer modellen te koop. Breng daarom van tevoren goed in kaart wat past bij jouw smaak en de plek waar de haard moet komen.

Het gewenste vuurzicht

hout-haard-houtenhut

Je kunt kiezen uit diverse vuurzichten. Welk vuurzicht de beste keuze is, hangt van een paar dingen af. Zo zorgt het type brandstof ervoor dat niet altijd elk vuurzicht beschikbaar is. Maar ook het model van de haard heeft hier invloed op. Het meest geschikte vuurzicht kiezen is wel enorm belangrijk, omdat dit direct zorgt voor de uitstraling van de ruimte. Ga bijvoorbeeld voor een hoekhaard, een 3- of 4-zijdige haard of kies voor een tunnelhaard. Met een tunnelhaard kun je direct een ruimte scheiden van een andere ruimte. Een ideale keuze dus als je een wat grotere ruimte hebt.

Laat een reactie achter