Liefde is geweldig. Helemaal in de beginfase, wanneer alles nog nieuw is en je elkaar aan het ontdekken bent. Je wilt niets liever dan eindeloos bij elkaar zijn en van elkaars gezelschap genieten. Niets is teveel en alle vogeltjes lijken te fluiten als jullie voorbij komen. Dit kan omslaan als bij donderslag als één van beiden besluit om de relatie plotseling te beëindigen. Van regenbogen en zonneschijn verandert de lucht naar donderwolken en regenbuien, zelfs als de zon hoog aan de hemel staat.

Je kunt vertwijfeld achterblijven en je verdriet weg eten met flinke bakken ijs en nauwelijks nog meer naar buiten willen. Uit elkaar gaan is één van de meest hartverscheurende ervaringen die je als mens kunt meemaken. Je staat hier echter niet alleen in: het overkomt ons allemaal. Er zijn verschillende manieren om liefdesverdriet te verwerken en dit te overleven. Zes duidelijke overlevingstactieken helpen je zeker verder in je verwerkingsproces.

1. Bekijk het positief

In elke relatie leer je meer over jezelf en je komt altijd sterker uit een break-up, dan dat je was daarvoor. Er zijn waarschijnlijk zeker voldoende mooie herinneringen waaraan je kunt terugdenken, die je hebben gevormd tot de persoon die je nu bent. Zelfs de minder mooie momenten brengen vaak iets positiefs, zelfs al je dat op die momenten je niet gerealiseerd hebt. Door je aandacht te richten op wat het je heeft gebracht, in plaats van op wat je nu verloren denkt te hebben, kom je veel beter door het verwerkingsproces heen. Je hoeft je geliefde zeker niet te vergeten, maar eerder juist je voordeel uit jullie ontmoeting halen.

2. Onderneem leuke dingen

Het beëindigen van een relatie nodigt begrijpelijk uit om de hele dag in je bed te blijven liggen. Vaak heeft niets je aandacht meer en wil je het liefst lekker onder de dekens wegkruipen en in je misère blijven hangen. Toch is het dan juist een goed idee om op te staan en leuke dingen te ondernemen. Dit leidt je aandacht af en geeft je weer frisse moed. Een vernieuwde levensteug die veel goeds doet voor je gemoedsrust. Ga lekker naar buiten en adem de natuur in. Dit helpt om je een goed gevoel over jezelf en je leven terug te winnen.

3. Besteed tijd aan jezelf

opnieuw-daten

Het beëindigen van een relatie kan er flink inhakken. Er is zeker heling nodig om je weer optimaal te voelen. Bekijk wat je nodig hebt om dit te bereiken. Voor de één werkt meditatie, of kunstzinnig bezig zijn, terwijl een ander juist meer heil behaalt uit sportieve activiteiten of optrekken met familie of vrienden. Overhaast het bovendien geenszins, alles verloopt op een eigen tempo. Je bepaalt zelf wat het beste voor je werkt. Het is belangrijk dat je van de ervaring leert, zodat het een plek krijgt. Het helpt niet om het verdriet af te doen als onzinnig of iets waar je je snel overheen moet zetten.

4. Isoleer jezelf niet

Als een relatie tot een eind komt, is het zeker begrijpelijk en vaak ook heilzaam om hier even alleen mee te zijn. Zo kun je voelen wat er in je opkomt en kun je hier zorg aan geven. Het is een ander verhaal als je jezelf helemaal isoleert en van de buitenwereld afsluit. Telkens nee verkopen als vrienden je mee uit vragen, is zeker geen goede oplossing om met je verdriet om te gaan. Door het gezelschap van anderen krijg je vaak weer meer energie en vreugde en kun je gemakkelijker uit je verdriet stappen.

5. Begin niet gelijk een nieuwe relatie

Hoewel je jezelf kunt overtuigen dat je het geluk weer hebt wedergevonden, nu je gelijk aan een nieuwe relatie begint, is dit vaak bedrieglijk. Je overwint het verdriet niet door jezelf direct weer aan een ander te verbinden. Dit is vaak niet eerlijk naar jezelf toe en ook niet altijd naar de nieuwe geliefde. Je kunt immers nog niet helemaal toegewijd zijn aan een nieuwe relatie, als je gevoel nog hangt bij de vorige partner. Vaak blijkt een dergelijke relatie evenmin bestand en eindig je spoedig met nog een nieuwe break-up. Gun jezelf liever de tijd om over iemand heen te komen, voordat je je openstelt voor een nieuwe relatie.

6. Blijf bij jezelf

Als een relatie beëindigt, dan is het belangrijk dat je er voor jezelf bent. Jij weet wat je voelt en nodig hebt om met deze ervaring om te gaan. De ander mag dan aanvoelen als een groot verlies, toch zullen er nog veel meer aantrekkelijke kandidaten langskomen waarmee je een relatie kunt beginnen. Kijk bijvoorbeeld eens rond op verschillende datingsites & datingapps. En mogelijk ontmoet je iemand die nog veel beter aansluit bij je wensen en verlangens dan je vorige relatie in werkelijkheid ooit is geweest. Genoeg om naar uit te kijken dus, nu je weer single bent.

Laat een reactie achter