Transport is voor veel bedrijven belangrijk. Alléén al in de bouw, retail en print worden er duizenden vrachtwagens per dag ingeschakeld om goederen van A naar B te brengen. Voor de efficiëntie wordt er vaak gekozen voor pallets in plaats van pakketten. Zo kun je namelijk veel meer goederen stapelen en de vrachtruimte van de trucks optimaal gebruiken. Moet jij ook een pallet versturen voor je bedrijf? Maak dan de juiste keuze met betrekking tot de vervoerder. We hebben een vijftal tips voor je samengesteld om op een slimme manier de meest geschikte transporteur voor jouw goederen uit te kiezen.

1. Kies voor innovatie en technologie

De transportindustrie is heel traditioneel en is angstig voor veranderingen. Toch zijn er bedrijven die technologie en innovatie niet als de vijand zien, maar juist als een uitkomst. Bedrijven als Quicargo (Europa), Convoy (Verenigde Staten) en Whale Logistics (Australië) werken bijvoorbeeld op digitaal vlak samen met een groot aantal vervoerders om pallets te vervoeren. Door dit soort slimme en technologische samenwerkingen zijn de prijzen vaak voordeliger. Dit is veelal te verklaren door marktwerking: meer concurrenten binnen een netwerk strijden om jouw zending binnen te halen en daardoor gaan ze vaker akkoord met lagere prijzen. Innovatie en technologie zorgt er dus voor dat de prijzen voor consumenten (verzenders) voordeliger uitvallen.

2. Ga voor een transporteur of netwerk met goede dienstverlening

vrachtwagen-bergen

Het versturen van goederen gaat niet altijd goed en dat is logisch. Er zijn natuurlijk veel factoren die een perfecte levering kunnen verstoren. Denk hierbij alleen al aan weersomstandigheden, menselijke fouten en verkeersproblemen. Daarom is het dan ook van belang om te kiezen voor een betrouwbare partij. Het liefst een transporteur of netwerk met een duidelijke en gestructureerde vorm van communicatie. Een tip is om gewoon even te bellen om een paar simpele vragen te stellen. Zo krijg je een betere indruk van het bedrijf waar je mee in zee gaat. Mocht je meerdere zendingen per maand willen doen, dan is het wellicht ook verstandig om allereerst één of meerdere test boekingen te plaatsen alvorens over te gaan tot regelmatige zendingen.

Let overigens ook op dat je aan de dienstverlening denkt voor de ontvanger. Is dit namelijk een consument of een bedrijf? Vind je het belangrijk dat de ontvanger een track en trace ontvangt om de order te volgen of niet? Dit zijn vragen die een goede en betrouwbare vervoerder of expediteur jou ook zullen stellen. Toch is het natuurlijk handig om voor jezelf ook een lijstje te maken met bepaalde zaken die jij belangrijk acht voor je verzendingen en daar je keuze voor vervoerder op baseert.

3. Kijk uit voor wurgcontracten

Betrouwbaarheid is niet alleen belangrijk voor de dienstverlening. Ook op financieel gebied moet je even goed kijken naar de voorwaarden. Sommige partijen zijn nogal duister over de kosten. Kijk dus uit dat je straks niet vastzit aan een 1 of ander vaag contract. Bij het transport van je goederen is het advies om daarnaast ook niet een vast volume af te spreken. Het is niet ongebruikelijk dat je sommige maanden meer vervoer nodig hebt dan andere. Je kunt dus je volume het beste vrijblijvend aangeven middels een indicatie, maar niet met beloftes. Neem even de tijd om de gebruiksvoorwaarden (meestal vindbaar op de website van desbetreffende partij) goed door te nemen. Zitten er wat haken en ogen aan? Denk dan goed na of dit wel het juiste bedrijf is om jouw goederen te vervoeren.

4. Zoek naar duurzaam transport

truck-vrachtwagen-texas

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Dit geldt natuurlijk ook voor transport. Door technologie en innovatie spelen veel bedrijven in op het efficiënter maken van hun supply chain. Het matchen van lege of halflege vrachtruimte met openstaande verzendingen zorgt bijvoorbeeld voor minder uitstoot. Deze groene vorm van vrachtvervoer spreekt veel bedrijven aan. Vind jij dit ook belangrijk? Kijk dan even wat jouw gekozen transporteur doet om de planeet schoner en leefbaarder te maken. Staat er niks over op de website? Dan is de kans groot dat dit niet een belangrijk streefpunt is van de vervoerder.

5. Lees een aantal recensies voordat je een zending plaatst

Net als bij andere diensten is het bekijken van recensies een goed idee om een indruk van een vervoerder te krijgen. Kijk eerst naar het aantal beoordelingen en het gemiddelde cijfer op bijvoorbeeld Trustpilot. Sorteer daarna de recensies en lees zowel enkele positieve als negatieve reviews. Dit is een handige manier om het meest objectieve beeld te vormen. Herhaal deze stappen voor een drie- of viertal bedrijven. Naast het bekijken van de website en wellicht een kort belletje kun je vervolgens een goede keuze maken.

Conclusie

Het vervoer van je goederen goed regelen kan veel voordelen opleveren. Zo kun je negatieve financiële verrassingen vermijden, kun je voor gebruik al een enigszins objectieve mening vormen en kun je alvast bepalen welke extra’s belangrijk voor je zijn.

Waar wacht je nog op? Regel je transport goed en ga op onderzoek uit!

Laat een reactie achter