1. Algemene pasvorm en model

Je broek zou mooi moeten aansluiten, maar mag niet te niet strak of ongemakkelijk zitten. Vooral wat in jouw kruis zit, mag niet worden geaccentueerd. Je wilt een goed passende heren jeans, die mooi om je benen en je zitvlak (ook wel bekend als je kont) aansluit, terwijl je nog voldoende ruimte hebt om te bewegen en om comfortabel te gaan zitten.

Als je vanuit het dijgebied (met je broek aan) een halve centimeter stof tussen je duim en wijsvinger kunt beetpakken, dan is het goed.

2. Taille

Casual herenbroeken moeten gemakkelijk en zonder moeite kunnen worden dichtgemaakt. Je wilt niet dat ze zo los zitten dat ze van je heupen glijden. Jouw maat is wat jij binnen deze grenzen het prettigst vindt.

Weet dat jouw maat soms kan verschillen. Het is afhankelijk van het merk dat je koopt, omdat veel van de maatvoering tegenwoordig op ijdelheid is gebaseerd. Dit betekent in feite dat je broek met maat 32 niet altijd maat 32 is en dit zie je pas goed als je er een meetlint bijhaalt en het meet.

mannen outfit casual

Instagram: ricky_bosch

3. Niet alle maten van hetzelfde merk en model zijn hetzelfde

We willen je niet laten schrikken of dingen te ingewikkeld om een outfit perfect uit te laten zien, maar dit is iets waar je je wel bewust van moet zijn. Eén maat 32 voor een vrijetijdsbroek voor heren kan, afhankelijk van de broek die je uit het rek haalt, zelfs als het toevallig hetzelfde model is, toch anders passen!

Laten we zeggen dat je naar een paar broeken van de Zara in maat 32 bekijkt. Als je de 3 verschillende broeken past, bestaat de kans dat ze allemaal net anders aansluiten.

Tot op zekere hoogte is dat onvermijdelijk. Wanneer fabrikanten de denim voordat ze in het eindproduct worden verwerkt aan het snijden zijn, wordt het op een lange tafel uitgerold met de ene laag bovenop de andere. De textielsnijder moet dan door al deze lagen heen snijden, dus wanneer de snijder door het stof gaat en druk uitoefent, heeft de stof weleens de neiging om te verschuiven, wat bij sommige maten een geringe inconsistentie kan veroorzaken.

Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Als je weet welke maat je normaal draagt, zou het in orde moeten zijn. Het punt is dat je, als je aan het shoppen bent voor een casual herenbroek, verschillende maten moet passen om zo achter je exacte maat te komen. Probeer vervolgens een paar versies van die maat om er zeker van te zijn dat je een broek hebt, die perfect past.

Kun het verschil niet zien? Prima! Dan is het allemaal goed.

4. Hoogte van de taille

De taille wordt gemeten vanaf de naad in het kruis tot aan de taille. Dit kan afhankelijk van aan wie je het vraagt wat verschillen, maar dit lijkt de meest gebruikte meetmethode te zijn.

Houd er rekening mee dat het opmeten van de rise aan de voorkant vaak anders zal zijn dan aan de achterkant.

Waarom is dit belangrijk? Afgezien van de tailleomvang, bepaalt de rise hoe comfortabel jouw broek zit wanneer je hem aan hebt.

  • Low-rise: zit op of onder je heupen, een paar centimeter onder je navel.
  • Mid-rise: zit op de heupen of een beetje boven en veel dichter bij je navel.
  • High-rise: alles dat echt op je middel zit en op je navel valt, als je het niet volledig bedekt.

Dit zijn de algemene definities en kunnen, net als de taille-maten, afhankelijk van het merk wat variëren.

Als ik jou was, zou ik iets zoeken in het bereik van low- tot mid-rise. Je moet verschillende stijlen uitproberen en zien wat het meest comfortabel zit. Iedereen heeft een andere lichaamsvorm, wat betekent dat elke persoon een andere stijl van casual herenbroeken nodig heeft om zijn rondingen (of het ontbreken daarvan) aan te passen.

Om bijvoorbeeld de Zara denimlijn te illustreren, moet je als je een slank figuur hebt of een klein, slank, proportioneel lichaam hebt, eens een skinny denim moeten passen, omdat die strak rond de benen zitten en een low rise hebben.

Als je wat dikkere benen hebt, zou je waarschijnlijk het beste kunnen kiezen voor een skinny of een skinny straight denim, die iets losser rond de dijen en bij je billen zit en een iets hogere rise hebben.

Als je lang en stevig bent en een hoop squats doet in de sportschool (of als je in het algemeen een wat een vollere man bent), kun je het beste voor de wijdere versies gaan en geen skinny, die een standaard straight-fit hebben met een hogere rise (hoewel hij nog steeds onder je middel zit, heb je niet het idee dat je ouderwetse jeans aan hebt).

Trouwens, dat van de rise geldt niet alleen voor denim (hoewel ik denim wel als voorbeeld gebruikte). Rise is, zelfs als je chino’s koopt, iets waarop je moet letten want verschillende merken hebben verschillende rise afmetingen.

mannen outfit

Instagram: ricky_bosch

5. De lengte en hoe de broek valt

Voor een meer traditionele uitstraling, kun je het beste kiezen voor een chino die tot 2 centimeter over de schoen valt. Om dit te zien, moet je kijken naar waar de rand van de broek het bovenste deel van je schoen raakt. Je zou daar geen grote hoeveelheid stof moeten zien, slechts een kleine rand.

Als je wilt dat de broek traditioneel valt, moet de achterkant van de rand ergens tussen het midden en de bovenkant van de hiel raken.

Voor een casual look, maken de lengte en hoe de broek valt niet zoveel uit. Misschien wil je een kortere broek zonder band zodat je je sokken en je hele schoen ziet of misschien wil je juist wel een langere pijp, zodat je deze kunt omvouwen.

Als je een normale lengte van de broek wilt, volg je gewoon de hierboven genoemde stijl.

6. De vorm van de pijpen

Dit is een van die dingen waar je misschien niet aan denkt. De stijl van de broek die je kiest, wordt meestal bepaald door de vorm van de pijpen.

Casual herenbroeken met een ‘straight fit’ lopen meestal vanaf de knie recht naar beneden. Wanneer je een taps toelopende pasvorm hebt, loopt de pijp vanaf de knie strakker naar beneden, zodat pijp bij je enkels strakker zit dan bij de knie. Broeken met een bootcut zijn het tegenovergestelde van dat omdat ze vanaf de knie wijd uitlopen.

Als ik jou was, zou ik kiezen voor een goed aansluitende straight fit of een pasvorm die licht taps toeloopt. Nogmaals, dit is allemaal gebaseerd op voorkeur, maar ik persoonlijk houd zo min mogelijk extra stof mogelijk, dus dit zouden mijn aanbevelingen zijn.

Laat een reactie achter