Een piano in huis is een erg mooie toevoeging aan de sfeer in huis. De piano is een meubelstuk, een toevoeging aan het interieur, naast dat het spelen van een piano ambiance in huis geeft. Maar hoe komt dit het beste tot zijn recht? Welke uiterlijk van de piano past en heeft de vloer bijvoorbeeld nog invloed op het geluid van de piano? In deze blog drie tips voor de juiste keuze wanneer je een piano koopt voor in de woonkamer.

Het uiterlijk van de piano

yamaha-houten-piano

Er zijn verschillende stijlen piano’s. Nieuwe piano’s zijn qua uiterlijk tegenwoordig wat strakker, vroeger hadden piano’s meer versieringen. Als je interieur wat klassieker is past een tweedehands piano soms beter. De laatste trend in de pianowereld is de industriële piano, deze piano glimt niet, maar is zwart mat grijs, bijzonder om eens te zien en kan perfect passen in een modern/industrieel interieur. De eerste keuze is vaak tussen een zwarte en bruine piano, maar er is meer. Kijk dus eerst goed naar je meubels en welke piano daar het beste bij past.

Akoestisch, Silent of digitaal

Een akoestische piano is vaak het meest sfeervol, maar een digitale piano heeft het voordeel dat er ongestoord geoefend kan worden. Een combinatie is ook mogelijk, en deze optie kennen mensen in eerste instantie meestal niet. Bij een Silent piano wordt een systeem in de akoestische piano gebouwd, zodat op de akoestische piano digitaal gespeeld kan worden, met een koptelefoon op. Verken dus ook deze optie.

Stenen vloer en ruimte

brown grand piano

Verder is het belangrijk om de vloer mee te wegen bij de aankoop van de piano. Heb je een stenen vloer? Dan zal de piano daar harder klinken. Een houten vloer neemt al meer geluid op, tapijt nog meer, dan klinkt de piano zachter. Zet je de piano in een grote ruimte? Dan is het geluid ook wat zachter. In een kleine kamer is het geluid harder.

Kortom, er zijn meerdere dingen om op te letten bij de aanschaf van een piano, naast dat het instrument mooi moet zijn, duurzaam is en speelplezier geeft. Kijk daarom eerst goed naar het eigen interieur en kijk daarna naar veel verschillende instrumenten, bij verschillende pianowinkels, om de perfecte keuze te maken.

Laat een reactie achter