Waar in het verleden een rughernia vooral behandeld werd met een operatie is dat momenteel niet langer het geval. In plaats daarvan raden artsen je vaak aan om pijnstillers te nemen en fysiotherapie oefeningen uit te voeren. Hiermee kun je namelijk de klachten en pijn van de hernia verminderen. Veel bedrust, wat in het verleden aanbevolen werd, is vandaag de dag dus niet langer het juiste advies.

In plaats daarvan is het juist beter om oefeningen te doen voor je hernia behandeling. Het is hierbij belangrijk dat je niet zelfstandig aan de slag gaat. Werk juist samen met een fysiotherapeut voor je behandeling. De fysio creëert een persoonlijk programma voor je aan de hand van je pijn, conditie en de plek van je rughernia. De kans is groot dat je volgens de fysiotherapeut er goed aan doet om de volgende oefeningen te doen tijdens je behandeling hernia.

ruggenwervel-getekend

Heuplift

Hiervoor moet je eerst op je rug gaan liggen. Plaats je voeten daarna zo’n 20 centimeter voor je billen. Je lift vervolgens je heupen langzaam omhoog. Houd deze positie twee seconden vast voordat je je heupen weer laat zakken. Hierbij moet je weinig kracht gebruiken. Het is belangrijk dat je schouders, heupen en knieën tijdens de oefening in een rechte lijn blijven. Je fysiotherapeut zal overigens aangeven hoe vaak je de heuplift achter elkaar kunt doen.

Rug-twist

Voor de rug-twist moet je opnieuw op je rug liggen. Vervolgens buig je je knieën in 90 graden naar je toe. Je bovenlichaam moet je ondertussen stilhouden, maar je knieën moet je juist van links naar rechts kantelen tot aan de grond. Hierbij moeten ze in de 90 graden stand blijven, terwijl je ook je schouders op de grond moet houden. Deze beweging moet je langzaam doen gedurende een minuut. Neem daarna een halve minuut rust. In totaal moet je de rug-twist meestal drie keer achter elkaar doen.

Superman

Voor deze oefening moet je op handen en knieën zitten. Je handen plaats je hierbij precies onder je schouders, terwijl je knieën juist geplaatst moeten worden onder je heupen. Je armen en benen moet je nu kruislings liften. Met andere woorden, je lift je rechterarm tegelijk met je linkerbeen en andersom. Je gelifte arm en been moet hierbij in één lijn met je rug blijven, ook moet je je bekken horizontaal houden. Hoe vaak je de Superman moet uitvoeren, zal de fysiotherapeut voor je bepalen.

Laat een reactie achter