De lente en de herfst zijn de beste tijden om stekjes te planten maar als je niet goed weet hoe je dat moet aanpakken, zul je met een lege portemonnee en een tuin vol slecht groeiende, zieke of zelfs dode planten eindigen.
Gelukkig kan een bezoekje aan een kwekerij of een tuincentrum plezierig en succesvol zijn, zolang je jezelf maar met de juiste kennis bewapent. Zo kun je ervoor zorgen dat je thuiskomt met mooie, gezonde planten, die het uiterlijk van je huis en je tuin zullen verbeteren. Bij planten kopen komt meer kijken dan je denkt, dus onze 10 tips eerst even.
1. Maak voordat je de planten koopt een planning
Voordat je naar de kwekerij of het tuincentrum gaat, is het belangrijk om het gebied in de tuin, waar je je nieuwe planten of bloemen wilt gaan neerzetten, goed te onderzoeken. Je moet het volgende over de voorgestelde locatie weten:
- Blootstelling aan zonlicht: krijgt de plek volle zon, gefilterde zon of juist schaduw? In welke richting ligt de plek? In gebieden die naar het westen zijn gericht, wordt het bijvoorbeeld vaak in de late namiddag warm in de volle zon, terwijl plekken die naar het noorden wijzen vaak schaduwrijk zijn. Plaatsen die naar het oosten gericht zijn, krijgen de ochtendzon en schaduw in de middag en plekken, die naar het zuiden wijzen, krijgen de hele dag een gelijkmatige hoeveelheid zon.
- Hoeveelheid ruimte: hoeveel ruimte is er voor een plant om te groeien? Als het een groot gebied is, heb je misschien meerdere kleinere planten nodig of een enkele plant, die voldoende kan groeien.
- De soort grond: wat voor soort grond is er in de tuin? Er zijn drie hoofdsoorten grond – klei, leem en zand – en vaak hebben planten een voorkeur voor een bepaald type bodem.
2. Vermijd impulsaankopen
Het kan gemakkelijk zijn om verliefd te worden op die levendige bloeiende plant, die bij het tuincentrum prominent op de voorgrond staat en deze vervolgens te kopen zonder dat je weet waar hij in de tuin kan worden geplant en of hij het in jouw klimaat wel goed zal doen. Dit kan resulteren in een plant met een verminderde overlevingskans.
Helaas is het niet ongebruikelijk dat sommige grote winkelketens planten verkopen, die niet geschikt zijn voor het specifieke klimaat waarin ze zich bevinden. Je kunt dan het beste die mooie plant laten staan en verder lopen, tenzij je tijd hebt om wat onderzoek te gaan doen. Tuinplanten kopen kan soms een grote uitzoekerij zijn, dus neem eerst contact op met een tuincentrum of een kweker bij jouw in de buurt en vraag of je even kunt spreken met de hoofdtuinier, die je van nuttige informatie kan voorzien.
3. Lees het etiket
De meeste planten hebben een eigen handleiding in de vorm van een planten tag of een label. Soorten informatie, die je op de tag kunt vinden, zijn onder meer de naam van de plant, hoe groot hij zal worden, wanneer hij zal bloeien, welke blootstelling hij nodig heeft en wat zijn behoefte aan water is. Niet alle informatie van de plant staat altijd op de tag, maar met de naam kun je ook zelf online wat onderzoek doen.
4. Ken de tekenen van ongezonde planten
Helaas kunnen er in de kwekerij en bij het tuincentrum ook enkele ongezonde planten aanwezig zijn. Hier zijn enkele waarschuwingssignalen om op te letten, zodat je zeker weet dat je geen zieke plant mee naar huis neemt.
- Vergelende bladeren: dit kan een indicator zijn van een tekort aan voedingsstoffen, te veel water of beide.
- Wortelgebonden planten: wanneer planten te lang in hun kweekbak hebben gestaan, beginnen hun wortels in cirkels te groeien, waardoor ze moeilijk water of voedingsstoffen kunnen opnemen. Een teken van een wortelgebonden plant is dat de wortels door de drainagegaten van de bak groeien of je kunt de kweker vragen om de plant voorzichtig uit de pot te trekken, zodat je de wortels kunt zien. Wortelgebonden planten hebben aan de onderkant en rond de zijkanten van de plant een dikke wortelmat, zoals op deze foto goed te zien is.
- Plagen of ziekten: planten uit de kwekerij of van een tuincentrum kunnen schadelijke insectenplagen of ziektes bevatten, die weer nabijgelegen planten in jouw tuin kunnen infecteren. Controleer de bladeren op vlekken of plekjes, wat een teken van schade kan zijn. Insecten hebben de neiging om zich onder bladeren of op stengels te verstoppen.
- Onkruid: kijk goed naar de bovenkant van de kluit van een plant om er zeker van te zijn dat er geen onkruid op de loer ligt, die je per ongeluk meeneemt naar je huis. Je kunt het onkruid eenvoudig verwijderen.
- Verwelkende bladeren: het is duidelijk dat als de bladeren beginnen te verwelken een plant niet genoeg water heeft gekregen. Alle planten hebben soms een goede, diepe bewatering nodig om te kunnen herstellen.
5. Kies knoppen boven bloemen
Laten we eerlijk zijn, als we door de gangpaden van de kwekerijen lopen, trekken bloeiende planten trekken onze aandacht. Hoe verleidelijk planten in volle bloei ook zijn, het is verstandiger om een plant te kopen die nog niet heeft gebloeid.
Stel je voor dat je thuiskomt met een hortensia, die vol zat met kleurrijke bloemen en er na een paar dagen niks meer van over is. Je hoopt natuurlijk dat je lang van de bloemen kunt genieten. Een groot deel van de bloei heeft al in de kwekerij of in het tuincentrum plaatsgevonden, dus de tijd dat de bloemen bij je thuis open blijven, is maar beperkt. Bovendien is het verplanten voor planten stressvol en kunnen bloemen ook afvallen. Als je de hortensia met de dichte knoppen had gekocht, zouden de bloemen kort na het planten zijn geopend en had je een langer bloeiseizoen gehad.
6. Wees niet bang voor kleine plantjes
We kunnen allemaal in de verleiding komen om een grotere, meer volwassen plant, te kopen in plaats van een kleinere stek, maar dat is eigenlijk zonde van je geld. Zo is een vaste plant of een struik, die tot 4 liter water kan opnemen jonger en beter bestand tegen de stress van het overplanten dan een plant die wel 20 liter water kan opnemen. Bovendien groeien kleinere planten in eerste instantie ook sneller dan grotere. Ze kosten ook minder geld en besparen je tijd bij het planten.
Er zijn echter momenten waarop een grotere plant een betere keuze is. Als je op zoek bent naar een instant impact of hebt gekozen voor een langzaam groeiende plant, dan is de grotere maat wellicht de beste keuze.
7. Koop indien mogelijk planten uit de regio
Planten hebben een veel grotere overlevingskans als ze worden geplant in de buurt van waar ze zijn gekweekt. Planten die uit een ander klimaat komen, hebben misschien niet de kans gehad om te wennen aan nieuwe weersomstandigheden. Planten, die bijvoorbeeld in warme landen worden gekweekt, genieten bijvoorbeeld van het milde, mediterrane klimaat. Planten die vanuit Nederland naar de hete, droge woestijn of koude, bergachtige streken worden gebracht, kunnen als de planten geen kans hebben gehad om ‘af te harden’ (dat wil zeggen geleidelijk wennen aan een verandering in temperatuur) het niet overleven.
Ga dus op zoek naar planten uit de buurt.
8. Controleer op garantie
Biedt de kwekerij of het tuincentrum waar je iets koopt garantie? Er zijn enkele kwekerijen, meestal de grotere, die garanties bieden voor het geval planten binnen een paar maanden na het planten al doodgaan.
Veel kleinere, lokale kwekerijen doen dat niet. De reden hiervoor is dat ze geen controle hebben over hoe de klant de plant water geeft of voor de plant zorgt.
Als je een plant kiest, die niet gemakkelijk te kweken is, moet je misschien een kwekerij zoeken die garantie op zijn plant biedt. Of je kunt altijd een plant kopen, die gemakkelijk bij jou in de buurt te kweken is zodat de garantie waarschijnlijk niet eens nodig is.
9. Ga op zoek naar een gecertificeerde tuinder
Heb je vragen over een bepaalde plant of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste plantensoort voorin jouw tuin? Vraag het dan aan een gecertificeerde kwekerij of een tuinder van de kwekerij. Ze hebben een langdurige opleiding gevolgd en kunnen van onschatbare waarde zijn.
Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen die op een kwekerij werkt veel van planten af weet, dus wees niet bang om naar het juiste personeel te vragen.
10. Kies de kwekerij die bij je past
Er zijn verschillende soorten plaatsen waar je planten kunt kopen.
- Lokale kwekerij: deze kwekerijen hebben één of meerdere locaties over een stad of metropool verspreid. Ze zijn meestal de beste bron voor een grote verscheidenheid aan planten, die lokaal worden gekweekt en zich aan de regio hebben aangepast. Het personeel is over het algemeen ook zeer goed geïnformeerd over de eigenschappen, die uniek voor een plant zijn en ze kennen het klimaat in de regio.
- Kwekerij met grote ketens of een tuincentrum: door hun omvang en koopkracht bieden ze de goedkoopste prijzen en worden er ook regelmatig nieuwe planten geleverd. Dit soort kwekerijen bieden ook vaker garantie.
- Kopen in een botanische tuin: dit is een geweldige bron voor zowel veel voorkomende als moeilijk te vinden planten, die goed aan een bepaald klimaat zijn aangepast. Deze verkopen worden doorgaans in de lente en soms ook in de herfst aangeboden. Sommige tuinen hebben het hele jaar door een kwekerij, waar bezoekers planten kunnen kopen.
Laat een reactie achter