Poloshirts; iedere man heeft er een aantal van in de kast liggen. Het poloshirt is één van de meest veelzijdige kledingstukken ter wereld. Het fijne aan een poloshirt is dat het eindeloos te combineren valt. Draag je een chino, pantalon of spijkerbroek? Hierboven kun je bij uitstek een poloshirt dragen en dat zou zeker niet misstaan. Bovendien kun je een poloshirt het gehele jaar door dragen. Het klassieke poloshirt is natuurlijk met korte mouwen, maar steeds meer merken maken poloshirts voor in de winter, met lange mouwen. Echter, er gelden een aantal regels wanneer je een polo shirt draagt, de etiquette. Benieuwd naar wat deze etiquette zijn? Lees dan snel verder.

René Lacoste, de bedenker van het poloshirt

lacoste-logo

Voordat we naar de etiquette gaan, eerst een stukje geschiedenis. Wellicht denk je dat poloshirts al heel lang bestaan, maar ze bestaan nog geen eeuw. De oorsprong van het poloshirt is van de eigenaar van een merk dat wij allemaal kennen; namelijk René Lacoste. René heeft het poloshirt zoals wij die nu kennen op de mark gebracht. Vroeger, in de jaren 20 wordt tennis gespeeld in een wit overhemd. Tijdens de Grand Slams in de zomer is zo’n wit overhemd te warm en je heb minimale bewegingsvrijheid. Doordat een overhemd simpelweg te warm is en je je er niet ideaal in kunt bewegen, kwam René Lacoste op het poloshirt idee. Hij ontwierp het in eerste instantie alleen voor zichzelf. Daarna in 1933 heeft hij met zijn vriend Gillier het poloshirt uitgebracht. Rond 1960 kwam het poloshirt in de vrijetijds categorie op de markt.

Waar let je bij het kopen van een poloshirt?

Het belangrijkste wat je dient te doen bij het kopen van een poloshirt is letten op de bewegingsvrijheid. Het is immers bedoeld om gekleed de zomer door te komen. Zorg dat de pasvorm goed is. Mannen met een atletisch lichaam doen er goed aan om een getailleerde polo te kopen en mannen die genieten van eten, kunnen het beste een poloshirt met een rechte pasvorm aanschaffen. Bovendien hoort het poloshirt tot ongeveer het midden van de rits komen. De mouwen van het poloshirt horen tot het midden van je biceps/bovenarmen te komen. Wanneer je de knoopjes van het poloshirt allemaal dicht doet, mag het poloshirt best een beetje strak zitten rond de borst. Als laatste dient de kraag niet te groot te zijn. Wanneer deze aan de grote kant is, kan je nek nogal dun lijken, maar let er ook op dat deze niet te klein is, dan ziet je hoofd er een stuk dikker uit.

De andere polo etiquette

witte-polo

Je kunt wel stellen dat een poloshirt overal op gedragen kan worden. Zelfs filmsterren, zoals James Bond draagt een polo – maar dan wel samen met een Omega Seamaster of Rolex Daytona. Naast de juiste pasvorm, de kraag en de lengte geleden een aantal andere etiquette:

  • Draag de kraag netjes omlaag, zoals het hoort. Dus niet omhoog, alhoewel je het af en toe wel op de golfbaan ziet. Daarnaast kan men er voor kiezen om het te dragen als fashion statement (aan jou de keuze) ….
  • Draag geen ondershirt of T-shirt onder een polo. Een polo met de juiste pasvorm dient niet te strak en goed getailleerd om het lichaam te vallen. Wanneer je kiest om een T-shirt onder een polo te dragen, kruipt het T-shirt omhoog of komen de mouwen er onder uit. Dit is niet stijlvol.
  • Licht getailleerd. Er dient voldoende ruimte te zijn rond de biceps. Als leidend kun je 1-2 vingers aanhouden. Wanneer er meer ruimte is, kies een maatje kleiner of een ander merk. Denk wel aan de mate van krimpen. 100% katoenen polo’s kunnen tot wel 5-8% krimpen.
  • Voorkom té grote logo’s. Er is een aantal jaar geleden een trend ontstaan om zoveel mogelijk logo’s te plakken op een poloshirt. Ralph Lauren was de eerste die een ontzettend groot logo op het poloshirt plakte. Een klein en ontwikkeld logo, zoals de poloshirts van Cavallaro of Stone Island is stijlvoller.
  • Draag een poloshirt niet onder een jasje of blazer. Draag dan een overhemd.
  • Poloshirt in je broek? Het is moeilijk om definitief een regel op te stellen. Het advies luidt als volgt: draag je een korte broek? Dan mag een polo over je broek komen. Met lange broeken kun je kiezen voor beide.

Een polo kent een relatief korte geschiedenis. Het shirt diende als vervanging van het overhemd tijdens de tennissport. Bij het uitkiezen van een polo is vooral de juiste maat en fit belangrijk. De polo is op veel manieren te dragen en bij uitstek geschikt om te combineren met je andere heren kleding. Maar sommige stijlen horen gewoon niet.

Laat een reactie achter