Als je je afvraagt of je Praag wel moet bezoeken, vraag je dan niets meer af. Hier zijn 9 redenen waarom je een stedentrip Praag zou moeten boeken.

1. Om meer te weten te komen over het leven in Praag onder communistische heerschappij

Het communisme heerste van 1948 tot 1989 over Tsjecho-Slowakije en ontnam de burgers hun rechten en hun vrijheden. Vandaag kun je over die donkere tijden leren met bezoeken aan unieke musea zoals het Museum van het Communisme en het KGB Museum. Het eerste is bijzonder interessant omdat het artefacten uit het dagelijkse leven van die tijd toont, waaronder een klaslokaal, en ook een aantal films die het leven onder het regime uitbeelden. Je kunt ook deelnemen aan een rondleiding door een echte atoombunker, compleet met gasmaskers en andere voorwerpen uit de Koude Oorlog.

2. Om verbluffende architectonische meesterwerken te bewonderen

praag-skyline

Omdat Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zwaar beschadigd werd, zijn veel van zijn indrukwekkendste historische gebouwen vandaag nog intact. Ook in de 17de en 18de eeuw werden de gebouwen van Praag relatief onaangeroerd gelaten. Daardoor is de stad een adembenemende mengeling van barokke, gotische en renaissance architectuur, die je nergens anders in Europa vindt. De Týn kerk op het Oude Stadsplein van Praag is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur, terwijl het Schwarzenberg Paleis op het terrein van de Praagse Burcht een perfect voorbeeld is van renaissance-bouwkunst. Voorbeelden van kubisme en neoclassicisme zijn er ook in overvloed, met vleugjes Art Nouveau op sommige plaatsen, zoals het Gemeentehuis.

3. Zien waar de Praagse schrijver Franz Kafka opgroeide

Franz Kafka werd geboren en groeide op in de straten van Praag, niet ver van het Oude Stadsplein. Geboren in een Joodse familie die Duits sprak (de taal waarin Kafka al zijn boeken schreef), was Kafka een advocaat die bij een verzekeringsmaatschappij werkte, ook al was zijn passie in het leven schrijven. Zijn boeken zijn een mengeling van het fantastische en de realiteit van het Praag van rond de eeuwwisseling, en je ziet in veel ervan sporen van de stad. Hoewel het huis waar hij geboren werd niet meer bestaat, kan Kafka’s laatste rustplaats bezocht worden op de Nieuwe Joodse Begraafplaats.

4. Om het grootste kasteelcomplex ter wereld te zien

Sint-Vituskathedraal-praag

De Praagse Burcht, die dateert uit de negende eeuw, is door het Guinness Book of Records erkend als het grootste kasteelcomplex ter wereld, met een indrukwekkende oppervlakte van 70.000 vierkante meter. Het kasteelcomplex omvat een aantal gebouwen, waaronder de gotische Sint-Vituskathedraal, een aantal verdedigingstorens, een aantal musea en kerken, het presidentieel paleis en de Gouden Steeg, een 16de-eeuwse straat waar vroeger de koninklijke goudsmeden woonden.

5. Mensen kijken op een van Europa’s oudste bruggen

Een van de oudste nog in gebruik zijnde bruggen in Europa, de Karelsbrug, werd gebouwd tussen 1357 en 1402. De nu alleen voor voetgangers te gebruiken brug heeft overstromingen en de Dertigjarige Oorlog overleefd, en is vandaag een van de populairste attracties in Praag. De brug is versierd met 30 standbeelden die heiligen voorstellen.

6. Om geld te besparen in een van de goedkoopste hoofdsteden van Europa

photo of boat on body of water near high-rise buildings

Praag staat bekend als een van de goedkoopste hoofdsteden van Europa. Een onbeperkt maandelijks vervoersbewijs (waarmee je elke combinatie van bussen, trams en metrolijnen kunt nemen) kost je slechts €20, terwijl een diner voor twee in een goed restaurant (inclusief voorgerecht, hoofdgerecht en drankjes) €30 of minder kost. In een standaard Praagse pub kost een biertje je ongeveer € 1,20, minder dan een fles water, en ongeveer de helft van de prijs van een cappuccino (€ 2,10). Veel musea zijn gratis of kosten minder dan € 10, wat betekent dat je van een culturele vakantie kunt genieten zonder de bank te breken. Bij een stedentrip Milaan zijn de prijzen toch echt een flink stukje hoger!

7. Om te drinken in de bierhoofdstad van de wereld

Tsjechen consumeren meer bier per hoofd van de bevolking dan enig ander land ter wereld. Tsjechische bieren hebben de neiging licht en schuimig te zijn, met brouwers als Pilsner Urquell en Staropramen op kop. Biertuinen maken deel uit van de zomercultuur hier: zowel kinderen als honden zijn welkom, en families en vrienden komen samen om sport of muziekvideo’s te bekijken op reuzenschermen. Praag heeft bier kuuroorden en zelfs een bedrijf voor biologische schoonheidsproducten (Manufaktura) dat crèmes en shampoos op basis van bier maakt.

8. Om enkele van Praag’s verbazingwekkende festivals bij te wonen

Naplavka-praag

Naplavka (Praags rivier promenade gebied) komt tot leven tijdens de zomermaanden, met tonnen festivals, live muziek, drijvende biertuinen en andere live evenementen. Er is iets om iedereen naar Praag te lokken, of je nu geïnteresseerd bent in het bijwonen van microbrouwerij festivals of eetfestivals. In het vroege najaar neemt een wijnfestival de stad over, en in de winter verlichten de kerstmarkten (waaronder een van de grootste in Europa, op het Oude Stadsplein) de straten, waardoor Praag magisch wordt.

9. Om de nog steeds werkende 600 jaar oude klok van Praag te bekijken

De astronomische klok van Praag, geïnstalleerd in 1410, is de oudste werkende klok van zijn soort op de planeet. De klok, die op het Oude Stadsplein staat, geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de maanden en de astronomische stand van de zon en de maan, waardoor het een soort piepklein planetarium is. De klok is versierd met gotische beelden en houten beelden van de apostelen die er in de loop der eeuwen aan toegevoegd werden – en als je toevallig op het hele uur van de dag of nacht even langsloopt, zie je ze tot leven komen.

Laat een reactie achter