Er zijn veel dingen in het leven waar we van kunnen genieten. Dat kunnen bijvoorbeeld luxe dingen zoals reizen of producten van hoge kwaliteit zijn. Luxe maakt het leven gemakkelijker, én leuker. Daarom is het goed stil te staan bij het idee dat luxe niet alleen maar afhangt van de klasse of elegantie, maar ook van functionaliteit. Neem nou een printer. Niet echt een opvallend item waarover je graag vertelt aan je vrienden, of iets waarvan je foto’s gaat delen op social media. Toch kan een printer heel handig zijn, en je leven gemakkelijker en leuker maken. Waar moet je op letten bij het kiezen van een printer?

Wat wensen of eisen stel je aan een printer?

black flat screen tv turned on near white computer keyboard

Wil je een printer kopen, dan is het goed om je te oriënteren. Allereerst stel je je daarbij de vraag wat je printer allemaal moet kunnen of doen. Wat is echt een vereiste, wat is een leuke gadgetfunctie als optie en wat is overbodig?

Hierbij is het goed om jezelf in ieder geval de volgende vragen te stellen:

– Print ik voornamelijk documenten met tekst en afbeeldingen op af-formaat, of moet de printer ook andere papiersoorten aankunnen? Zo ja, print ik documenten vooral in zwartwit, of is kleur ook nodig voor de illustraties?

– Print ik vaak dubbelzijdig iets uit?

– Wil ik ook foto’s afdrukken? En gaat het dan zo nu en dan om een kiekje, dat je, ahum, wel aan iemand wil laten zien maar liever niet via social media wil delen? Of wil je dat de foto’s echt gedetailleerd en helder afgedrukt worden omdat je eens in de zoveel tijd een mooie DIY-collage voor aan de muur wil maken?

– En tot slot: Moet de printer echt snel dingen kunnen afdrukken, of maakt snelheid niet zo uit?

Kiezen tussen een laser- of inktjetprinter

geprinte-papieren

Tijdens de volgende fase van de oriëntatie ga je kijken wat er zoal te koop is. Bij printers valt vooral op dat er twee verschillende soorten worden aangeboden. Inktjetprinters werken met cartridges (zoals HP Envy 4520 inkt) met daarin vloeibare inkt. Met dit type printer kun je naast documenten ook prima foto’s afdrukken. Daarom is deze printer erg geschikt om de belangrijkste foto’s op je smartphone af te drukken, zo bewaar je ze voor altijd. Erg handig voor als je met bijvoorbeeld je iPhone eens een ‘ongelukje’ hebt, en je dus al je digitale foto’s kwijt bent als je geen back-up hebt gemaakt.

Print je veel documenten met tekst en afbeeldingen, en wil je dat je printer dit ook snel kan? Bijvoorbeeld omdat je ook postcorona veel thuis zal blijven werken? Dan is een laserprinter meer geschikt. Deze werkt met poedertoners waarmee je zonder problemen grote aantallen kunt printen. Dit type printers is ook juist erg geschikt voor mensen die niet zo vaak printer. De toners drogen niet uit, zoals cartridges voor inktjetprinters dat wel na verloop van tijd doen. HP biedt een breed scala aan verschillende soorten printers, er is dus altijd wel een HP printer die past bij jouw wensen en eisen.

Goed om te weten: zowat iedere printer werkt tegenwoordig ook via wifi. Zo ben je niet meer afhankelijk van al die meters kabel, maar kun je draadloos via je router vanaf je smartphone, tablet, laptop of pc gemakkelijk printen.

Kiezen tussen een printer of een all-in-one printer

Tot slot is ook nog goed het onderscheid te benoemen tussen printers die alleen maar kunnen printen, en apparaten die ook kunnen scannen en kopiëren. Deze laatste worden ook wel all-in-one printers genoemd. Wil je alleen maar dingen printen? Of vind je het belangrijk dat het apparaat ook documenten of foto’s in moet kunnen scannen en hier kopieën van moet kunnen maken?

Laat een reactie achter