U loopt rond met het idee om een nieuwe auto aan te schaffen maar wil niet al uw spaargeld inleggen voor de aankoop? In dat geval kan het voor u zeer interessant zijn om uit te zoeken of private lease iets voor u is. We zetten graag voor u op een rijtje hoe private lease werkt en wat de voor-en nadelen zijn.

Hoe gaat private lease in zijn werk?

minicooper-auto

Bij private lease rijdt u in een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Dit bedrag hangt af van de looptijd van uw leasecontract en het aantal kilometers dat u wilt gaan rijden. Verder kunnen eventuele voorwaarden nog invloed hebben op het maandbedrag. Groot voordeel van private lease is dat u de zich de komende jaren geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van uw auto en de kosten die dit met zich meebrengt. Daar zorgt de leasemaatschappij namelijk voor. Ook de wegenbelasting en de verzekering van de auto zijn mee berekend is het maandbedrag. Zo heeft u alles heel overzichtelijk bij elkaar op één factuur. Wanneer u vervangend vervoer nodig heeft omdat uw eigen leaseauto een onderhoudsbeurt dient te ondergaan, wordt dit ook geregeld door de leasemaatschappij. De enige kosten die u zelf nog moet betalen zijn de benzine of de stroomkosten om een elektrische lease auto op te laden.

Zijn er nadelen bij private lease waar ik rekening mee moet houden?

Aan private lease zijn helaas ook enkele nadelen verbonden. Zo zit u vast aan een meerjarig leasecontract dat niet gemakkelijk te onderbreken is. Wanneer u geen dringende reden heeft zoals bijvoorbeeld ontslag bij uw werkgever, moet u het leasecontract in de meeste gevallen afkopen. Een soort boete dus omdat u het leasecontract wil verbreken. Verdiep u even in de voorwaarden die de leasemaatschappij hierover biedt dit kan namelijk per aanbieder verschillen. Een ander nadeel is dat het leasen van een auto invloed kan hebben op andere leningen zoals bijvoorbeeld uw hypotheek. Ook dit is zeker een aandachtspunt wanneer u besluit om aan private lease te gaan doen. Leasemaatschappijen adverteren vaak met de absolute bodemprijs voor het leasecontract. Wanneer u een uitgebreidere verzekering wenst of meer kilometers gaat rijden, komen daar extra kosten bij kijken. De voorwaarden goed lezen is en blijft dus een zeer belangrijk onderdeel. Net zoals het vergelijken van de verschillende aanbieders.

Kan iedereen een auto leasen?

auto-bedrijfswagen

Leasemaatschappijen willen uiteraard wel de zekerheid dat u het maandbedrag kunt betalen. Bij het afsluiten van het contract zult u dan ook enkele papieren moeten overleggen zoals een kopie van uw loonstrook en een recent bankafschrift. In sommige gevallen kan ook om een VOG (verklaring omtrent gedrag) gevraagd worden. Private lease is zeker niet alleen geschikt voor jonge gezinnen. Ook senioren kunnen gebruik maken van de voordelen die private lease biedt. De meeste maatschappijen maken er geen probleem van wanneer u een leasecontract afsluit op basis van een AOW uitkering. Slechts enkele maatschappijen hanteren een leeftijdsgrens van 75-80 jaar. Hun eigen auto kunnen ze vaak inruilen bij de leasemaatschappij die dit verrekend met het te betalen maandbedrag van het contract.

Laat een reactie achter