Het bouwen van een prototype voor jouw product is een belangrijk onderdeel om jouw idee vorm te kunnen geven. Dit is het product dat je aan potentiële investeerders zult presenteren om hen ervan te overtuigen dat dit een levensvatbare onderneming is en die ook een investering waard is. We zullen hier enkele van de belangrijkste punten bespreken waarmee je rekening moet houden met rapid prototyping.

Aan de slag

Allereerst heb je iemand nodig, die bekwaam is in het ontwikkelen van software, zoals bijvoorbeeld CAD-modellen of configureerbare producten. Maak eerst van je product een digitale mockup, die op een vlak beeldscherm in 3D kan worden bekeken. Kijk of de balans, de verbindingen en de hoeken wiskundig kloppen.

Houd het simpel

product-designen

Onthoud bij het maken van een prototype dat hoe minder onderdelen het heeft, hoe beter dat is. Als je een prototype van een elektronicaproduct maakt, zorg er dan voor dat je geen lelijke redundante verbindingen hebt. Als je een fysiek product presenteert dat niet technisch is, zorg er dan voor dat het er mooi en eenvoudig uitziet door middel van plaatbewerking. Een goede vuistregel is om zo min mogelijk onderdelen te gebruiken om het meest samenhangende ontwerp te kunnen creëren. Als er meerdere componenten tot één kunnen worden gecombineerd, doe het dan. Als je verbindingen kunt verminderen, doe het dan. Alles wat jouw product er eenvoudiger laat uitzien, wanneer het uit elkaar wordt gehaald, zal een betere indruk geven.

Het digitale in het fysieke omzetten

Nu je een geoptimaliseerd digitaal prototype hebt, komt het moeilijkste deel – het echt maken. Gebruik de schema’s die je op je computer hebt gemaakt en gebruik karton, schuim of hout om een niet-functionele mockup van jouw product te maken. Dit kan tijdrovend en frustrerend zijn, maar het is een noodzakelijke stap om het fysieke gevoel van jouw product te krijgen. Als je het eenmaal in je handen hebt, weet je of dit het ontwerp is waarnaar je op zoek was.

Het fysieke in het functionele omzetten

product-design

Je gaat toch niet met een stuk schuim een kamer van investeerders binnenlopen? Nu komt het allermoeilijkste deel: van je speelgoedje een echt product maken. Maak een lijst van alle componenten die je nodig hebt. Als het een technisch product is, zorg er dan voor dat al je bedrading dubbel wordt gecontroleerd door iemand, die bekwaam is in elektronica. Ga nu naar de plaatselijke ijzerhandel of een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden om al je materialen te verzamelen. Als je toegang hebt tot een werkbank en de juiste gereedschappen, zou je op voorwaarde dat je creatie niet gebrekkig is een degelijk werkend prototype moeten kunnen bouwen.

Verfijn het prototype

Eerlijk gezegd zal je eerste prototype er waarschijnlijk uitzien als een werkstuk van de middelbare school. Het ziet er helemaal niet professioneel uit. Test echter eerst de functionaliteit. Als het goed werkt, hoef je alleen nog maar de esthetiek te verfijnen. Je zult waarschijnlijk verschillende prototypes moeten maken voordat je er een maakt, die meer in overeenstemming is met wat je je had voorgesteld. Als je dat eenmaal hebt gedaan, heb je een prototype waarmee je voor de dag kunt komen!

Neem instructies op

Zodra je je prototype aan investeerders hebt gepresenteerd, moet je een gedrukte handleiding bij de montagge maken. Het is een goed idee om twee prototypes te hebben: één gemonteerd en één ongemonteerd, zodat je de binnenkant van het product kunt laten zien. Beleggers zullen de kosten van alle componenten en jouw adviesprijs willen weten. Dit geeft hen een idee over alle belangrijke winstmarges. Houd er echter rekening mee dat investeerders en bedrijven jouw idee kunnen stelen als je hen te veel details geeft en dit is waar een geheimhoudingsverklaring, die wordt opgesteld door een advocaat, van pas kan komen!

Laat een reactie achter