De tijd is eindelijk gekomen. Na de langstdurende consolegeneratie in de moderne gametijd is de nieuwe next-gen er eindelijk in de vorm van de Xbox serie X en de PlayStation 5.

Zoiets. Want beide consoles blijken ongelooflijk moeilijk te vinden. Voor de beste kans om een spelcomputer in handen te krijgen, kijk je op onze Xbox Series X voorraad update en Sony PS5 voorraad en waar te koop pagina’s.

Dit is niet zoals vorige generaties console oorlogen, die de neiging hadden een revolutie in resoluties in te luiden, want de sprong naar 4K en HDR werd verzorgd door de middengeneratie Xbox One X en PS4 Pro. Je zou daarom kunnen verwachten dat 8K hier het grote nieuws is, vooral omdat elke fabrikant in zijn vroege marketing zoveel suggereerde, maar 8K wordt in feite door geen van beide spelcomputers ondersteund.

In plaats daarvan vertegenwoordigen de Xbox Series X en PS5 de revolutie van beeldsnelheid en ray tracing. Spellen zijn nog steeds in 4K, maar ze lopen sneller, voelen responsiever aan en zien er beduidend mooier uit.

Voor sommigen zal dat als gebakken lucht klinken, en het pleidooi tegen de nieuwe consoles zal pas hard worden als we onthullen dat je er geen hoeft te kopen om de nieuwste spellen te spelen. Op enkele opmerkelijke uitzonderingen na, speelt elk spel dat je op een next-gen machine kunt spelen ook op zijn voorganger.

Maar dat vertelt niet het hele verhaal, en beide spelcomputers brengen het spel naar nieuwe, voorheen ontoegankelijke niveaus – de een overtuigender dan de ander. Dan is er nog de kleine kwestie van welke de beste streamer en 4K Blu-ray speler is. Laat de strijd beginnen!

PS5 vs Xbox Series X: prijs

geld is slechts 1 meting

De Xbox Series X en PlayStation 5 zijn identiek geprijsd, en komen uit op €499,99. Maar je zult moeite hebben om een van beide voor de adviesprijs te krijgen, want de voorraad is sinds de lancering schaars, en als er extra consoles verschijnen zijn ze sneller weg dan de meeste mensen hun creditcard uit hun portemonnee kunnen trekken.

Het slechte nieuws? De voorraadtekorten van de Xbox Series X zullen naar verwachting tot minstens juni duren.

We zouden nooit aanraden te veel te betalen voor een opgewaardeerde console, maar als je echt vastbesloten bent zul je merken dat de Xbox Series X een flink stuk minder kost dan de PS5. Van de twee zeer gewilde consoles lijkt de PS5 het meest gewild.

Je moet wel bedenken dat de PS5 Digital Edition gewoon een standaard PS5 is waarvan de schijfeenheid verwijderd is, terwijl de Xbox Series S een aantal prestatieverlagingen heeft ten opzichte van de Xbox Series X. Met andere woorden, de twee schijfloze next-gen consoles zijn niet echt ontworpen om rechtstreeks met elkaar te concurreren.

PS5 vs Xbox Series X: design

ps5-console-controller

Het ontwerp van de Xbox Series X lijkt niet al te veel op een matzwarte toren-PC – een duidelijk verschil met de Xbox One – die verticaal kan staan of horizontaal gelegd kan worden. Hij meet 30 x 15 x 15 cm (hbd), weegt 4,45 kg en werkt met een 130 mm ventilator die koele lucht naar boven zuigt via ventilatieopeningen in de bodem en warme lucht via uitlaten in de bovenkant naar buiten stuurt. In tegenstelling tot vorige generaties Xbox is er geen HDMI ingang of optische uitgang.

Vergeleken met het nogal utilitaire uiterlijk van de Xbox serie X ziet de PS5 er erg sci-fi uit. Zijn gewelfde lijnen en glanzend witte afwerking contrasteren met het scherpe, geometrische silhouet van de Xbox en de sluwe matzwarte lak.

Sommigen zeggen dat het witte omhulsel van de PS5 het uiterlijk heeft van een hooggesloten catsuit, met een opening die naar beneden duikt en een ‘V’ vormt die zou kunnen aanduiden dat dit de vijfde generatie PlayStation is.

Wat afmetingen betreft is de PS5 absoluut enorm. Hoewel hij een tikje slanker is dan de Xbox Series X (14 cm vs 15 cm), is hij beduidend langer (39 cm vs 30 cm). Hij kan desgewenst horizontaal gelegd worden, maar de afmetingen van de PS5 kunnen nog steeds problemen opleveren voor mensen met beperkte ruimte in hun apparatuurrekken, vooral omdat je er ruimte omheen moet laten om lucht te laten stromen.

Net als de Xbox Series X gebruikt de PS5 een enkele ventilator die ongewoon groot is (voor console begrippen) om zichzelf koel te houden, wat hij inderdaad heel stil doet. In tegenstelling tot de Xbox Series X is hij niet helemaal onhoorbaar in een stille kamer, maar het constante gezoem is stil genoeg om overstemd te worden door elk geluid dat uit je TV of geluidsinstallatie komt.

Bij beide spelcomputers is de schijfeenheid luidruchtiger dan de ventilator, vooral bij het afspelen van een 4K Blu-ray. Hier pinnen we de PS5 echter op ongeveer 5dB stiller dan de Xbox. Dat is genoeg om een verschil te maken en, hoewel geen van beide je filmsoundtrack zal verstoren, is de kans groter dat je de Xbox opmerkt op de stillere momenten. Bij spellen is het althans geen probleem, want zelfs die op schijf gekochte spellen draaien hoofdzakelijk op de ingebouwde opslagruimte van de spelcomputers.

Uiteindelijk is de Xbox weliswaar de saaier ogende van de twee spelcomputers, maar hij is ook de praktischer, zodat hij hier net aan de overwinning schaaft.

PS5 vs Xbox Series X: specificaties

xbox-x-ps5-controller

Voor we in de specs duiken, is het de moeite erop te wijzen dat er nu twee PS5 modellen de ronde doen – de oorspronkelijke CFI-1000 lanceringsversie, en een herziene CFI-1100 eenheid.

Geen paniek, er is niet al een nieuwe PS5 console op de markt. De veranderingen hebben betrekking op enkele interne aanpassingen aan het koellichaam en een paar andere kleine veranderingen. De aanvankelijke vrees dat het nieuwere model heter zou lopen, is gelukkig weggenomen, want beide spelcomputers bieden dezelfde prestaties en spelervaring. Met dat opgehelderd, duiken we er nu in:

In de strijd van de spec sheets lijkt de PS5 het af te leggen tegen de Xbox Series X. Beide hebben 8-core CPU’s van AMD, maar die van de Xbox zijn geklokt op 3.8GHz terwijl die van de PS5 3.5GHz zijn. Beide spelcomputers gebruiken ook AMD grafische processors, waarbij die van de Xbox 12 teraflops vermogen leveren tegen die van de PS5 10,28 teraflops.

Beide spelcomputers gebruiken SSD’s (solid-state drives) in plaats van mechanische harde schijven, waarbij Microsoft een terabyte aan opslagruimte biedt tegen de PS5’s 825 GB. Maar de manier waarop Sony de opslag van de PS5 heeft ontworpen en geïntegreerd maakt hem zo snel (meer dan twee keer zo snel als die van de Series X, in feite) dat hij in wezen de totale prestaties van de console opvoert.

Maar geen van beide consoles gebruikt die kracht om 8K te leveren. Hoewel 8K in de aanloop naar de lancering door beide bedrijven op verschillende momenten genoemd werd, is het in de menu’s van geen van beide toestellen gewoon een optie. In plaats daarvan is in beide gevallen 4K bij 60Hz het prestatiedoel, met 120Hz en/of enkele fancy next-gen grafische functies die via sommige spellen beschikbaar zijn.

Van die next-gen grafische functies is het ray tracing dat het belangrijkst is. Deze nieuwe (voor consoles) technologie verbetert verlichting, schaduwen en reflecties enorm, en heeft de potentie om bijna alles wat je op het scherm ziet te transformeren, waardoor spellen er veel realistischer uitzien. Beide consoles ondersteunen het.

In een aantal gevallen kun je in spellen kiezen tussen voorrang geven aan presentatie of aan prestaties, wat vaak neerkomt op een keuze tussen ray tracing of hogere beeldsnelheden. Het is echter de moeite waard erop te wijzen dat 120fps gamen alleen mogelijk is als je TV 4K@120Hz signalen ondersteunt, en dat zijn er momenteel maar heel weinig. In feite is ons slechts één model onder 55 inch bekend dat 4K@120Hz ondersteunt (de LG OLED48CX). Raadpleeg onze lijst van de beste gaming TV’s voor meer informatie.

ALLM (Auto Low Latency Mode) en VRR (Variable Refresh Rate) worden steeds gebruikelijker op TV’s, en vooral de laatste is een echte zegen voor het gamen. Alleen de Xbox Series X ondersteunt deze momenteel, hoewel. Sony zegt dat VRR in aantocht is voor PS5, maar heeft geen datum gegeven en ALLM zelfs helemaal niet genoemd.

Uiteindelijk valt er in actie heel weinig te kiezen tussen de twee spelcomputers wat spelprestaties betreft. Speel hetzelfde spel op beide spelcomputers en de grafische getrouwheid en prestaties zijn vrijwel identiek, en ze laden allebei titels in een oogwenk. Een eventuele kloof in prestaties kan duidelijker worden naarmate echte ‘made-for-next-gen’ spellen geavanceerder en grafisch veeleisender worden, maar op dit moment zijn ze behoorlijk aan elkaar gewaagd. De PS5 heeft onlangs een update gehad die in sommige spellen een miniem verschil blijkt te maken (lees: een prestatieverbetering van 1-3 procent), maar alles bij elkaar gaat het nog steeds erg gelijk op.

Er zijn wel enkele sonische verschilpunten. De Xbox Series X ondersteunt Dolby Atmos voor gamen, streamen en Blu-rays, terwijl het alleen beschikbaar is voor Blu-rays via de PS5. De PS5 countert met zijn eigen, op maat gemaakte 3D geluidsverwerking, Tempest genaamd. Dit is alleen beschikbaar via koptelefoons, maar het is zeer indrukwekkend in actie.

Dolby Vision begint ook zijn intrede te doen op Xbox consoles. En bijna 100 titels ondersteunen nu FPS Boost – een functie die spellen van vorige-gen consoles er beter laat uitzien op de Xbox Series X en S.

Sony maakt met de PS5 een voorzet voor virtual reality, en onthult zowel een VR koptelefoon als controllers die met de console werken. Terwijl Microsoft hetzelfde zou doen voor zijn consoles, heeft het die geruchten inmiddels de wereld uit geholpen.

Afgezien van gamen bieden beide consoles een overvloed aan streaming apps, van Netflix en Amazon Prime Video, tot Apple TV, Disney+ en YouTube. In het VK lanceerden beide zonder BBC iPlayer, hoewel Microsoft die al snel naar de Xbox consoles bracht. We zijn nu zes maanden verder, en Sony moet nog volgen (er is zelfs een Twitter account dat het ontbreken van de iPlayer app op de PS5 documenteert).

De PS5 kan binnenkort profiteren van een nieuwe videostreaming dienst. Sony test PlayStation Plus Video Pass, dat als onderdeel van PlayStation Plus zonder extra kosten zou kunnen lanceren. En in Japan heeft Sony de PS5 in staat gesteld als DVR (digitale videorecorder) te werken, al is nog niet bekend of die functionaliteit ooit het land van de rijzende zon zal verlaten.

Op het gebied van gebruikerservaring heeft de PS5 een flinke voorsprong. Zodra je de console aanzet, is het duidelijk dat je in de next-gen duikt. Terwijl de Xbox Series X op bizarre wijze vastbesloten lijkt je ervan te overtuigen dat hij net zo is als de Xbox One die je daarvoor bezat, schreeuwt de PS5 nieuwheid, van zijn zwoele logo’s en 4K HDR gebruikersinterface, tot zijn nieuwe beginscherm met spel-‘kaarten’ die je scherm en luidsprekers vullen als ze oplichten. Het is een frisse, superstijlvolle presentatie, maar vertrouwd genoeg om ervoor te zorgen dat bestaande PS4 gamers er snel hun weg in zullen vinden. Ook de duidelijke pictogrammen, logische indeling en vlotte bediening helpen de bruikbaarheid.

De PS5 heeft een nog beter next-gen kunstje achter de hand in de vorm van Astro’s Playroom, dat op de console voorgeïnstalleerd is. Dit is niet alleen een geweldig platformspel op zich, het dient ook als een ingenieuze kennismaking met de vele functies van de nieuwe DualSense controller, plus de supergepolijste, supergladde 4K/60Hz presentatie.

Hoewel de eigenlijke spelprestaties tot nu toe zeer vergelijkbaar zijn over de verschillende machines, winnen deze extra next-gen toeters en bellen het deze ronde van de PS5.

PS5 vs Xbox serie X: controllers

ps5-controller

Beide spelcomputers worden geleverd met mooie nieuwe controllers, maar het valt niet te ontkennen dat de nieuwe DualSense van de PS5 de belangrijkere en, uiteindelijk, betere van de twee is.

Hoewel de meesten het verschil waarschijnlijk niet zullen zien of zelfs maar voelen, is de nieuwe Xbox controller iets kleiner dan zijn voorganger, wat hem gemakkelijker moet maken voor jongere en kleinere gamers.

De onderkant is ook duidelijker gestructureerd, en dat gevlekte effect heeft ook zijn weg gevonden naar de oppervlakken van de twee triggerknoppen; deze zijn eerder mat dan glanzend, en buigen naar een minder opvallende piek. Over het geheel genomen ligt de nieuwe controller iets gemakkelijker in de hand en is hij ergonomisch geavanceerder, wat alleen maar goed kan zijn.

Op de voorkant van de controller zit een nieuwe deelknop, ‘geïnspireerd’ op die van de PS4’s DualShock 4. Tik op de knop om meteen een screenshot op te slaan, houd hem een paar seconden ingedrukt om de laatste 29 seconden van de gameplay vast te leggen. De d-pad, ondertussen, is aangepast om te lijken op die van de Elite Controller serie 2. Dit maakt hem bruikbaarder voor spellen die veegacties vereisen (combo-tastische vechtspellen, bijvoorbeeld), zonder al te veel in te boeten aan de positiviteit van drukken omhoog, omlaag, links of rechts.

De controller is ook voorzien van wat Xbox Dynamic Latency Input (DLI) noemt, dat verondersteld wordt elke controllerinvoer onmiddellijk te synchroniseren met wat je op het scherm ziet. De vertraging van je TV speelt hier natuurlijk ook een rol, maar de zaken op elk punt in het proces versnellen kan alleen maar positief zijn. Zeker is dat de spelcomputer gretig aanvoelt als hij op commando’s reageert, al is moeilijk te zeggen hoeveel daarvan aan DLI te danken is en hoeveel aan de verhoogde prestaties van de spelcomputer elders.

De Series X controller is beter dan de al uitstekende controller ervoor, maar niet drastisch. We zouden niet aanraden je controllers haastig te vervangen, en dat hoeft ook niet: Xbox One controllers werken prima met de Series X.

Het is echter een ander verhaal met de DualSense van de PS5, die een enorme stap vooruit is ten opzichte van de DualShock 4 die eraan voorafging en vol zit met technologie die je op nieuwe en inventieve manieren helpt op te gaan in de spellen die je speelt.

Het is allemaal te danken aan een reeks motoren die zowel haptische feedback geven als weerstand in de triggers. Haal de linker trekker over om op de schietplaatsen van een geweer te mikken in Call Of Duty: Black Ops Cold War en de weerstand onder je vinger varieert, afhankelijk van het gewicht van het wapen. Haal de rechter trekker over en het eerste beetje beweging is licht voor je in een soort bijtpunt komt waar je doorheen moet klikken om het geweer af te vuren.

Schakel over naar Astro’s Speelkamer en je kunt regendruppels voelen als ze op de paraplu van het personage landen. Het klinkt misschien gimmicky maar, dankzij de kwaliteit van de techniek en de manier waarop die naadloos in het beeld en geluid is geïntegreerd, is de werkelijkheid dat allerminst.

De DualSense is groter dan de DualShock 4 van de PS4 en ook behoorlijk zwaar. De algemene vorm en knoppenindeling is echter hetzelfde, en als je comfortabel op een PS4 kunt gamen, zou je hier geen probleem moeten hebben.

Een andere toevoeging die je vrij gemakkelijk over het hoofd ziet (en zelfs afwijst) is de geïntegreerde microfoon van de DualSense, die boven een eigen mute knop heeft. Hierdoor kun je een willekeurige standaard hoofdtelefoon met draad in de onderkant van de controller pluggen en toch met vrienden communiceren in online spellen.

Dat is vooral belangrijk omdat elke standaard hoofdtelefoon die in de DualSense gestoken wordt, gebruik kan maken van de op maat gemaakte 3D audio technologie van de console. Door de ingebouwde microfoon van de controller klinken stemmen blikkerig, maar de helderheid is behoorlijk zolang er niet veel achtergrondlawaai is. Alles bij elkaar is dit een uitstekende oplossing die iedereen in staat stelt 3D audio te ervaren, zelfs bij het gamen met vrienden.

Zoals gezegd liggen de eigenlijke spelprestaties van de twee spelcomputers ongelooflijk dicht bij elkaar, hoewel VRR de Xbox Series X wel de overhand geeft op het gebied van vloeiendheid – ervan uitgaande dat je een compatibele TV hebt.

Het komt erop neer dat beide spelcomputers native 4K spel bieden met beeldsnelheden die vaak het dubbele zijn van die van hun voorgangers, en er is vaak ook extra grafisch detail en polijsting. Je speelt misschien dezelfde spellen als de mensen die nog een PS4 of Xbox One gebruiken, maar de generatie-upgrade op het gebied van presentatie en prestaties valt niet te ontkennen.

Als je overweegt een van deze next-gen spelcomputers als Blu-ray speler te gebruiken, zijn er dingen om rekening mee te houden, zoals het feit dat de Xbox Series X Dolby Vision ondersteunt, maar de PS5 niet. Anderzijds is de Xbox Series X een behoorlijk stuk luider dan de PS5 bij het draaien van een 4K Blu-ray.

Uiteindelijk kan geen van beide zich meten met zelfs betaalbare standalone spelers als de Sony UBP-X700 wat betreft detail en subtiliteit, hoewel ze elk een volkomen respectabele prestatie leveren.

Bij streaming is het een vergelijkbaar verhaal. Een stand-alone streamer zoals de Apple TV 4K levert genuanceerdere en authentiekere prestaties, niet in het minst omdat hij er genoegen mee neemt om inhoud met de oorspronkelijke verversingssnelheid weer te geven, in tegenstelling tot de beide spelcomputers. De PS5 gaat zelfs zo ver dat hij SDR inhoud upconverteert naar HDR, wat bij sommige films en TV shows kleur- en contrastproblemen oplevert. De Xbox Series X doet dit niet, en dat is toe te juichen. De ondersteuning van de Xbox voor Dolby Vision is ook voor streaming een groot voordeel, ervan uitgaande dat je een TV hebt die het ook ondersteunt.

Alles bij elkaar is het hier een geval van schommelingen en rotondes. De spelprestaties zijn ongeveer gelijk, de PS5 is (momenteel) de betere Blu-ray speler en de Xbox Series X is marginaal de betere videostreamer. Uiteindelijk zal het van je prioriteiten afhangen welke de juiste is voor jou, maar deze ronde moet het doen met een gelijkspel.

PS5 vs Xbox Series X: geluidskwaliteit

white xbox one game controller

Het opdraaien van de bommenscène van Unbroken via Blu-ray, blijkt dat de PS5 heel goed werk kan leveren met Dolby Atmos soundtracks als hij de kans krijgt (onthoud; hij ondersteunt alleen Dolby Atmos bij het afspelen van Blu-rays). Hij heeft niet helemaal de scherpte of dynamische punch van een speciale speler als de Sony UBP-X700, maar de console produceert een gespierd, kamervullend geluid met goede helderheid en goed geplaatste geluidseffecten.

Hoewel Dolby Atmos geen optie is voor spellen, zullen degenen die al een surround geluidssysteem bezitten opgelucht zijn te horen dat dat nog steeds de optimale manier is om van soundtracks van spellen te genieten.

Dat wil niet zeggen dat het op maat gemaakte 3D geluidssysteem van de PS5 niet goed is, want dat is het echt wel. We testen het met een paar B&O BeoPlay H2 on-ears en de extravagante Grado GS2000e over-ears, elk aangesloten op de DualSense controller, plus de officiële Sony PlayStation Pulse 3D draadloze hoofdtelefoon. In elk geval vinden we dat de zogenaamde Tempest Engine een open, ruimtelijk en sfeervol geluid levert met goede plaatsing van effecten en een overtuigend gevoel van driedimensionaliteit.

In het CIA safehouse aan het begin van Call Of Duty geeft het 3D geluid een echt gevoel van de spelonkachtige aard van de plaats, de afstand van elk personage als ze spreken en de echo als hun stem reageert op de binnenmuren van het pakhuis. Je krijgt niets van dit alles als je in eenvoudige stereo luistert.

Er zit een lichte synthetische toon in de presentatie die er niet is als je door echte luidsprekers luistert en, hoe je het ook probeert, de verwerking kan effecten niet helemaal recht voor of achter je plaatsen. Toch, als je nog geen surround sound pakket hebt, is de 3D audio van de PS5 een uitstekende oplossing die gebruik maakt van de koptelefoons die je misschien al bezit.

Voor een spelconsole is de Series X sonisch zeer vaardig. Hij dringt door tot de kern van een soundtrack en levert die met redelijk indrukwekkende helderheid, stevigheid en sfeer. Speel een Atmos spel of film, zoals 1917 of Gears 5, en de spelcomputer levert een geweldig gevoel van plaats, waarbij de kamer gevuld wordt met effecten die over het geluidsvlak vegen terwijl de actie zich ontvouwt.

Maar als je de Series X opnieuw vergelijkt met de Sony UBP-X700 Blu-ray speler, is het duidelijk dat de laatste in vrijwel alle opzichten sonisch een stapje verder is. Als Lance Corporal Schofield in 1917 zijn dolle sprint door de door vijanden geteisterde straten maakt, zorgen de extra punch, detail, precisie en dynamische expressie van de Sony samen voor een intensere en meeslepender ervaring.

Maar misschien is dat een oneerlijke vergelijking (niemand verwacht echt dat een spelconsole een speciale Blu-ray speler qua geluid kan overtroeven, per slot van rekening). En op zichzelf laten de geluidsprestaties van de Xbox Series X weinig ruimte voor klagen.

Als alles gezegd en gedaan is, moet dit als een ander gelijkspel worden neergezet. De zeer beperkte Atmos ondersteuning van de PS5 is hinderlijk, maar de op maat gemaakte, op een koptelefoon gebaseerde 3D audio maakt dat goed.

PS5 vs Xbox Series X: spellen

playstation-spel-man

Deze nieuwe console generatie is anders dan alle andere, in die zin dat je in alle, behalve een heel klein aantal gevallen, geen nieuwe console hoeft te kopen om de nieuwe spellen te kunnen spelen.

In feite is er, voor zover we weten, geen enkel spel uit de Xbox serie X dat niet ook op de Xbox One gespeeld kan worden. Als er een is die we op de een of andere manier gemist hebben, dan is het er niet een die de moeite van het spelen waard is.

Het is bijna hetzelfde verhaal met de PS5, maar niet helemaal. Hoewel vrijwel elk spel dat op de PS5 verkrijgbaar is ook op de PS4 verkrijgbaar is, zijn er momenteel drie opmerkelijke uitzonderingen in de vorm van het gratis/voorgeïnstalleerde Astro’s Playroom, de nieuwe en uitstekende remake van Demon’s Souls, en het spectaculair-zoals-het-te-veel is Godfall.

De Xbox serie X lijdt ook een beetje als je kijkt naar welke nieuwe spellen voor slechts één van de next-gen consoles beschikbaar zijn. Van de nieuwe spellen die aan het einde van 2020 uitkomen, is er geen enkele van belang die wel op de Xbox Series X en niet op de PS5 gespeeld kan worden. Het spraakmakende uitstel van Halo Infinite is erg kostbaar gebleken.

Dat wil niet zeggen dat de PS5 overspoeld wordt met exclusives, maar de drie hierboven genoemde, plus het uitstekende Spider-Man: Miles Morales, behoren gemakkelijk tot de beste PS5 spellen en geven hem in dit opzicht een gemakkelijke overwinning.

Het voordeel van de aandacht voor achterwaartse compatibiliteit van de next-gen consoles is natuurlijk dat ze elk een enorme bibliotheek van bestaande spellen klaar hebben staan om gespeeld te worden. Deze bibliotheken delen veel spellen, waarbij de meeste ontwikkelaars van derden titels voor zowel Xbox als PlayStation maken, maar er zijn natuurlijk ook spellen die exclusief zijn voor elk van beide. Met xbox kaarten kan je geen spellen kopen die weer alleen via PlayStation plus verkocht worden.

Welke selectie ‘beter’ is zal waarschijnlijk afhangen van het soort spellen waar je van houdt, maar het is waarschijnlijk eerlijk om te zeggen dat PlayStation ook hier weer in het voordeel is. Xbox’s Forza Horizon 4 en Gears 5 zijn uitstekend, maar we denken niet dat veel mensen zullen beweren dat de toegang daartoe de PlayStation mega-hits als The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima, Uncharted 4, The Last Guardian, God of War, Horizon Zero Dawn en Spider-Man overtroeft.

Laat een reactie achter