De meubels en accessoires in jouw huis kunnen in de loop van de tijd veranderen, maar jouw vloerbedekking is iets dat voor een lange tijd zal worden gebruikt. Daarom moet je de tijd nemen om een juiste keuze te kunnen maken. Het kiezen van een nieuwe vloer voor jouw huis is nooit een eenvoudig proces. Met zoveel soorten vloeren, die op de markt verkrijgbaar zijn, zoals bijvoorbeeld steen, hout, tegels, PVC of vinyl raak je gemakkelijk in de war bij het kiezen van de beste vloerbedekking voor jouw huis. Van alle vloeren zijn PVC vloeren vanwege het kosteneffectieve karakter en het strakke uiterlijk tegenwoordig een populaire keuze.

PVC-vloeren zijn in de volksmond beter bekend als vinyl vloeren. Het is zeer geschikt voor het koude klimaat. Vinyl vloeren zijn samengesteld uit polyvinylchloride (PVC) en worden in laagjes gemaakt. Het is verkrijgbaar in de vorm van tegels, planken of platen. PVC- of vinyl vloeren zijn in veel verschillende dessins en stijlen, zoals bijvoorbeeld in een hout of beton look verkrijgbaar.

1. Toepassingen

houten vloer woonkamer

Het is voor gebieden met weinig verkeer geschikt. Vinyl vloeren zijn een perfecte keuze voor ruimtes die vatbaar zijn voor morsen en vocht, zoals bijvoorbeeld keukens, badkamers en wasruimtes.

2. Duurzaamheid

PVC-vloeren zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Het is in vergelijking met andere soorten vloeren beter bestand tegen water en vocht. Met een zware belasting kan het echter door scherpe en zware voorwerpen worden beschadigd.

3. Soorten vinyl of PVC-vloeren

(a) PVC- of vinyl tegels

Vinyl tegels zijn meestal vierkant en kunnen de uitstraling van een echte stenen of keramische tegelvloer hebben. Als er tijdens het gebruik enige vorm van schade ontstaat, kan men zelfs de tegels eenvoudig verwijderen en vervangen door een nieuwe. Dus als je iets koopt, moet je altijd voor dergelijke toekomstige behoeften er een paar op voorraad houden.

(b) PVC- of vinyl vloerplaten

Vinyl vloerplaten bestaan uit grote rollen. Er is niet veel arbeid nodig om het materiaal te snijden waardoor er ook niet veel verspilling is. Het wordt in tegenstelling tot tegels meestal naadloos gelegd.

(c) PVC- of vinyl planken

Vloeren van vinyl planken worden geleverd in lange, smalle stroken. Het is gemakkelijk te leggen en geeft je de uitstraling van hardhout.

4. Makkelijk te leggen

lichte-woonkamer-houten-vloer

Het leggen van vinyl vloeren is in vergelijking met andere soorten vloeren eenvoudig. Het kan op beton, hardhout of multiplex worden gelegd. Het mooie van PVC- of vinyl tegels is het installatiegemak. Vinyl tegels zijn ook gemakkelijk te vervangen als je besluit om ze in de toekomst te verwijderen. Het vereist echter wel een nauwkeurige meting voor het leggen.

Het herstellen van putjes of beschadigingen is echter wel moeilijk. Het heeft de voorkeur wanneer het niet mogelijk is om extra dikte te krijgen om de deuren in te korten.

5. Waterafstotend

Vinyl vloerplaten zijn in vergelijking met andere soorten vloeren bestand tegen water en vocht. In principe zijn er geen voegen waardoor water kan binnendringen en de ondervloer kan beschadigen.

6. Makkelijk schoon te maken

PVC-vloeren zijn vlekbestendig. Gemorste vloeistoffen zoals olie, vet, zuren enz. zijn gemakkelijk met een vochtige doek schoon te maken.

7. Lichtgewicht

Vinyl vloeren zijn in vergelijking met andere soorten vloeren licht van gewicht en daarom gemakkelijk te leggen.

8. Onderhoud

houten-pvc-vloer

Het vereist heel weinig onderhoud. Je hoeft alleen maar regelmatig te vegen en een vochtige dweil te gebruiken om jouw vloeren glanzend te houden.

9. Vervagen

Kleuren kunnen bij blootstelling aan te veel direct zonlicht vervagen en de vloeren kunnen ook door extreme temperaturen beschadigd raken.

10. Onregelmatigheden in het oppervlak

Een onjuiste voorbereiding van de ondervloer leidt tot een ongelijkmatige plaatsing van vinyl vloeren. Hierdoor kan er vocht binnendringen waardoor het wordt opgetild of kan kromtrekken. Door het glanzende uiterlijk wordt een eventuele beschadiging aan een PVC-vloer gemakkelijk weerspiegeld. Daarom is een perfect egale, gladde ondervloer een must voor het leggen van vinyl vloeren.

11. Krasbestendig

Vinyl vloeren zijn zacht en daarom kwetsbaar voor putjes en krassen, die vaak een slechte impact op het oppervlak van de vinyl vloer hebben.

12. Levensduur

pvc-vloer-hout

Houd er echter rekening mee dat vinylvloeren maar een beperkte levensduur hebben, zeg zo’n 10 tot 15 jaar.

13. Gezondheidsproblemen

Vinyl vloeren geven een hoge vluchtige organische stof (VOS) af, die schadelijk voor de gezondheid van mensen en dieren is.

14. Maatvoering

  • Vinyl vloerplaten: de standaard breedte van vinyl vloerplaten of rollen in doorlopende lengtes is 1000mm tot 2000mm.
  • Vinyl tegels: de tegels zijn 250mm, 300mm, 600mm en 900mm vierkant.
  • Vinyl planken: 100 tot 200mm breed en 900 tot 1200mm lang.

Dikte: de standaard dikte van PVC vloeren is 1,5mm tot 3,0mm.

15. Prijs

Het grote voordeel van een PVC vloer is dat ze in vergelijking met andere soorten vloeren niet duur zijn.

Vloeren maken een groot deel van jouw huis uit, dus neem de tijd en bedenk wat je nodig hebt van jouw vloer en of PVC-vloeren of vinyl vloeren aan deze eisen kunnen voldoen. Als je de kosten voor jouw vloer wilt schatten, bekijk dan de kostenramingen voor vloeren.

Laat een reactie achter