OLED tv’s leveren een ongerepte beeldkwaliteit en verbluffend brede kijkhoeken, maar QLED tv’s verdienen vanwege hun schitterende kleuren en pure waarde jouw aandacht.

Wanneer twee nauw verwante, soortgelijk klinkende acroniemen met elkaar zijn verbonden, ontstaat er verwarring. Daarom veroorzaken QLED en OLED enige verwarring bij de shoppers en bij sommige online rapporten over wat de verschillen zijn en welke technologie superieur is.

Wie zijn de spelers?

QLED is een marketingacrononiem dat door Samsung is gemaakt voor zijn hoogwaardige LCD tv’s zoals de Q7F die quantum dot technologie gebruiken. De technologie is niet uniek voor Samsung televisie. Sony en Sharp hebben al enige tijd, zeker vier jaar, quantum dot tv’s op de markt. TCL en anderen hebben verschillende soorten quantum dot tv’s in de winkelrekken. Quantum dot tv’s zijn in wezen een aanpassing of een aanvulling op de conventionele LCD tv’s, die de meerderheid van de tv’s op de markt vertegenwoordigen.

OLED staat voor organische lichtgevende diode, wat een hele andere manier is om beeld te maken. Het enige bedrijf dat momenteel OLED’s met grote panelen voor tv’s maakt, is LG, die een verscheidenheid aan OLED’s aanbiedt.

Hoe werken ze?

oled-tv

Quantum dots of QLED tv’s gebruiken een conventioneel LCD-scherm (liquid crystal display) waaraan ze nog een laag quantum dots van een bepaalde grootte toevoegen, die op hun beurt de kleur dicteren die deze dots uitzenden, wanneer ze van achteren door licht worden geraakt. Door de extra kwantumlaag toe te voegen, kunnen extra kleuren (d.w.z. een breder kleurengamma) worden weergegeven.

Quantum dot LCD’s vereisen echter nog steeds een afzonderlijke bak light verlichting om het scherm te kunnen verlichten. Dat licht wordt gecreëerd door LED’s achter het paneel of langs de rand, vandaar het ‘LED’ gedeelte van Samsung’s acroniem. Overigens bestaat er niet zoiets als een ‘LED tv’, behalve die gigantische schermen van Mitsubishi in voetbalstadions.

OLED of organische lichtgevende diodes, vertegenwoordigen een heel ander soort scherm. Er is geen back light verlichting vereist omdat de organische pixels hun eigen licht uitstralen wanneer ze met elektriciteit worden geraakt. Elke pixel kan dus volledig afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden.

Welke is scherper?

In technische termen is OLED theoretisch scherper omdat het elke individuele pixel kan in- of uitschakelen. Met quantum dot tv’s, heeft het de neiging om de randen rond de heldere objecten te vervagen omdat er een nagloeiing en lichtlekkage achter de LCD-laag is (veroorzaakt door de afzonderlijke back light verlichting).

Actief of lokaal dimmen op LCD tv’s helpt, maar er treedt nog steeds licht op. Daarom zien we nog steeds vaak halo-effecten rond heldere objecten, die worden weergegeven op LCD tv’s van fabrikanten variërend van Samsung tot TCL.

Welke heeft een dieper zwart?

Daar is geen discussie over mogelijk: OLED’s zijn de enige tv’s die echt zwart kunnen leveren.

Quantum dot LCD’s – inclusief Samsung’s QLED’s – zien er naast OLED tv’s grijs uit. (Het back light verlichtingssysteem dat nodig is om LCD- en quantum dot LCD tv’s te laten werken, betekent dat het vrijwel onmogelijk is om de lichtlekkage volledig te elimineren. Daarom zien zwarte gebieden op QLED tv’s er grijs uit.)

Welke is helderder?

qoled-tv

Quantum dot LCD tv’s, inclusief de QLED’s van Samsung, zijn helderder dan OLED’s. Ze geven gewoon meer licht, waardoor ze geschikter zijn voor zonnige ruimtes waar de helderheid telt.

Welke heeft een betere kleur?

Over het algemeen kan een goed ontworpen quantum dot LCD of QLED tv een breder scala aan kleuren leveren dan een OLED tv. Ze kunnen ook nauwkeuriger zijn, bijvoorbeeld met meer getrouwe roodtinten.

Desalniettemin varieert de breedte van het kleurengamma of hoeveel kleuren een scherm kan reproduceren nog steeds van tv tot tv.

Hoe zit het met het contrast?

Over het algemeen hebben de beste quantum dots of QLED tv’s een breder contrastbereik en kunnen sommige details van het beeld bij de OLED worden gemist.

Omgekeerd lijkt het erop dat OLED’s een beter contrast leveren vanwege de opvallende verschillen tussen de lichte en de donkere gebieden. Het contrastbereik van OLED is echter beperkt tot een smaller frequentiebereik. Naarmate het zwart nadert, heeft een OLED de neiging het licht volledig af te snijden, waardoor enkele schaduwachtige beelddetails tijdens het proces worden geëlimineerd.

Hoe zit het met de kijkhoeken?

De meesten van ons zitten niet midden voor de tv. We zitten meestal aan het ene uiteinde van de bank of aan het andere, wat betekent dat we naar de ingestelde excentrisch kijken. Wanneer ze niet in het midden worden bekeken, hebben LCD tv’s zoals de Q7 QLED tv van Samsung de neiging iets van hun glans te verliezen doordat de kleuren er vervaagd of zelfs vreemd uitzien. Aan de andere kant hebben OLED’s zoals die van LG en nu ook van Sony geen last van dergelijke tekortkomingen (althans niet in de mate waarvan LCD’s last hebben).

De QLED van Samsung is ten opzichte van de vorige generaties quantum dot tv’s en de meeste LCD’s absoluut een verbetering op het gebied van de kijkhoeken. De OLED’s van LG is in dit opzicht echter nog steeds veel beter, met hun afbeeldingen, kleuren en scherpte, zelfs als je een beetje scheef in je zitzak hangt.

Hoe zit het met burn-in?

QLED tv’s hebben dezelfde adviezen als OLED’s over de burn-in en de gevaren van het te lang laten staan van een statisch beeld op het scherm.

En de winnaar is… OLED

Dus wat is beter, QLED of OLED? Vraag het maar aan Sony. Het begon dit jaar de OLED panelen van LG te gebruiken voor de allerbeste tv’s van Sony en ze hadden de beste beeldkwaliteit op de markt. Als een ongerept beeld wilt, is OLED de juiste keuze.

Laat een reactie achter